Kultúra, oktatásVásárhelyi beszédös lemez

2017. február 6., hétfő
 
Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület arra vállalkozott, hogy Hódmezővásárhely élő tájnyelvét átmentse az utókor számára. A ’Vásárhelyi beszédös lemez’ címet viselő DVD-n több órányi anyag található, vásárhelyi gyermekversek, -mondókák, -játékok és –dalszövegek, népdalok és nóták, mesék, balladák, parasztversek formájában.

Különböző hangemlékeket és az Egyesület pályázataira beérkezett művekből válogatást is találunk az öt és félórás MP3 formátumú DVD-n. (Mint ismeretes az mp3 formátumú lemezt valamennyi számítógép, laptop, dvd lejátszó, sőt korszerű televízió is képes lejátszani.)  

 

„A vásárhelyi tájnyelv még élő valóság, mindönnapi könyér, …legigazibb formája a hangzó beszéd, mert nemcsak fonetika, hanem dallam, muzsika is.” olvasható a lemezhez készült füzetben, a tavaly elhunyt Földesi Ferenc mondata.

Fülöpné Rákos Éva és Benkő László mellett az ő nevéhez fűződik a lemez anyagának összeállítása és szerkesztése.

 

A nagy terjedelmű gazdag és színes, a tájnyelvet bemutató lemez elkészítésével és közkinccsé bocsátásával az volt a szándék, hogy a nyelvészek, nyelvjáráskutatók és a helytörténészek számára adjon anyagot, áttekinthető beszédgyűjteményt. Másrészről hangzó tárházat és a további gyűjtéshez ösztönzést a ma élő és a jövő hódmezővásárhelyi nemzedékeinek, hogy élő helyi értékünk, a vásárhelyi anyanyelv tovább élhessen.

Fülöpné Rákos Éva a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a lemezt beadják a Helyi Értéktár Bizottsághoz, mert szeretnék, ha az ö-ző nyelvjárás bekerülne nemzeti értékeink közé.

 

Február 9-én 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban a hanganyag összeállításáról Benkő László szerkesztő beszél.

A lemezbemutatóval egyidőben lesz a 2016-ban meghirdetett „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni” című pályázat eredményhirdetése is.  

Közreműködnek: Soós Adél Villő, Lantos Barnabás, Bajnócziné Rácz Éva, Gyulafalviné Koncz Márta, Fülöpné Rákos Éva, Benkő László. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen...

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága,...
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a...

 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.