GazdaságMég egy kis emelés itt-ott

2017. február 2., csütörtök
 
Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelése - méghozzá 30 százalékos. (A további emelésekről a lap alján olvashatnak!)

 

 

(Fotó: VH) 

 

 

A magánszemélyek ingatlan-, illetve építményadója közel 30 százalékkal nőtt idén Vásárhelyen. Egy átlagos, 60 négyzetméteres, 30 évnél idősebb panellakásnál - erre 15 százalékos kedvezmény jár - a tavalyi 6885 forint 8400-ra emelkedik - összegezte az idei hódmezővásárhelyi adózás változásait a delmagyar.hu újságírója.

Az új építésű házaknál 5 évig nem kell adót fizetni, valamint rendkívüli élethelyzetnél kérhetik az utolsó negyedévi részlet elengedését.

Vásárhelyen 6300 ingatlan 30 évnél idősebb, vagyis idén egy 80 négyzetméteres magánház tulajdonosának 10 ezer 540 helyett 13 ezer 600 forintot kell fizetni.


A helyi iparűzési adó változatlanul 2 százalékos, a háziorvosok és a védőnők a praxis 20 millió forintos bevételéig kapnak adómentességet.

Idén emelkedik az idegenforgalmi adó. Eddig 100 forint volt fejenként, éjszakánként, január 1-jétől 200 forintot kell fizetni.

Csökkent - négyzetméterenként 50 forintról 10 forintra - az 1100 négyzetméter alatti beépítetlen belterületi telkek és a művelés alól kivont zártkertek adója.

 

Ha a Közgyűlés jóváhagyja, emelkedik Hódmezővásárhelyen az értékesítésre kijelölt és bérbe adott önkormányzati lakások bérleti díja. Összkomfortos lakás esetében 370-ről 600,- Ft/hó/m2, komfortos lakás esetében 290-ről 550,- Ft/hó/m2, félkomfortos lakás esetében 140-ről 300,- Ft/hó/m2, komfort nélküli lakás esetében 50-ről 200,- Ft/hó/

Kivételt képeznek Lázár u. 10. szám alatti bérlakások, ahol az emelés 700,- F/hó/m2, és az  Andrássy út 28. szám alatti bérlakások, ahol 810,- F/hó/m2 lesz a bérleti díj.

 

A közgyűlés jóváhagyásával emelkedik a két alpolgármester illetménye. Mint ismeretes a polgármester illetménye 997.200 Ft. Ennek megfelelően az alpolgármesterek illetményét a polgármesteri illetmény 80 %-ában, azaz 797.800 Ft összegben határozza meg. Továbbá havi 119.670 Ft. összegű költségtérítésre jogosultak.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Egy kis emelés itt-ott

 
 
VH-DM
 

Olvassa el ezt is!

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Jól működő, gazdaságilag stabil vállalatot sikerült megszerezni, amely több mint 32 ezer kilométer hosszú...
Citta Slow-tól a bandázásig

Citta Slow-tól a bandázásig

12 iskola diákönkormányzatát kérdezi meg a város, milyen legyen Vásárhely. Mit szeretnének a...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.