Kultúra, oktatásTudás és kreativitás

2013. március 27., szerda
 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ negyedik éve hirdette meg a Dömötör János Művészettörténeti Versenyt, amelyet március 27-én délután rendeztek a Németh László Gimnázium, Általános Iskola könyvtárában.

 

Fotók: VH


A névadónak, a 87 esztendős korában 2009-ben elhunyt Dömötör Jánosnak elévülhetetlen szerepe volt az alföldi művészet értékeinek feltárásában és bemutatásában. Nagy hozzáértéssel, szorgalommal és alapossággal vette számba szeretett városának művészeti értékeit. Ezért talán az sem meglepő, hogy a róla elnevezett vetélkedés zsűrijében helyett kapott fia, Dömötör Mihály fotóművész, Hegedűsné Dékány Magdolna, aki évtizedekig a város művészeti referense volt, Szenti Tibor néprajzkutató, Hézső Ferenc festőművész és Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési központ igazgatója. Vagyis az öt iskola versengő diákjai talán nem is gondolták, hogy tudásukat, ügyességüket Hódmezővásárhely művészeti életének legszakavatottabb személyiségei bírálják el.

Természetesen idén is Zoltai Attila festőművész, a vetélkedőnek otthont adó iskola rajztanára adta a képzőművészet gyakorlati feladatát, a francia impresszionizmust. És hogy ne legyen egyszerű, a csapatok egy-egy tagjának a képet apró, pontszerű ecsetvonásokból, azaz pointilista stílusban kellett elkészíteni. Egyébként a kor egyik legismertebb pointilista festőművésze Georges Seurat volt.  

 

Idén is a város középiskoláinak 9-12. évfolyamos tanulói, négy fős csapatokkal indultak. A tavalyi évhez hasonlóan a vendéglátó Németh László iskola két csapata, a Kalmár csapata,  a Gregus Máté és - a tavalyi év kihagyása után,- a Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata mérte össze tudását

 

Az előzetesen elkészített fényképvázlatok mellett, többek között teszt, lexikális tudást igénylő életrajzi témák, kép-, és zenefelismerés és az impresszionista stílusban elkészített képre kapott pontok összessége adta ki a nyertes csapatok sorrendjét.    

 

Eredmények:


   I. helyezett:  NLG A csapat: Földházi Boglárka, Gyüre Lilla, Túri Ágnes és Csernák Attila

     felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

 II. helyezett: NLG B csapat: Miklós Daniella, Szabó Imola, Szalkai Klaudia, Rusznyák Szófia és Csókay

     Miklós 

    felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

III. helyezett: Bethlen G. Ref. Gimn. : Bódai Eszter, Koncz Barbara, Kovács Emese Réka, Szabó Hajnalka

    felkészítő tanár: Csorba Linda

 

IV. helyezett: HISZK Kalmár tagintézmény: Csende Gabriella, Piti Fruzsina, Hugyik Dávid, Király Dávid,  

     Molnár  Norbert

    felkészítő tanár: Bozsér Zsolt

 

V. helyezett: HISZK Gregus Máté tagintézmény: Forrai Alexandra, Fulai Dorottya, Nagy Attila, Zeitler Norbert  

   felkészítő tanár: Fülöp Ildikó

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

Messze volt még az ínyencek kora -...

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau....

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A Hód Fitness Magyarország...

A rangos elismerés nem minden alap nélküli, hiszen a Vásárhelyi Hírek tavalyi egész évben szinte...
 

És ezt már olvasta?

Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja A vásárhelyi Klímanócskák már tudják, hogy az egyre rövidebb életű hóember a fenyegető klímaváltozás hírnöke, de a jókedv és vidámság jelképe is. Képekkel.
 
Programok Hódmezővásárhelyen
Programok Hódmezővásárhelyen Január, február és a kora tavaszi időszak néhány kiemelt programját szedtük csokorba a teljesség igénye nélkül. 
 
Vitt minden mozdíthatót
Vitt minden mozdíthatót Talán a dolgos hétköznapok kedvéért lopott fűkaszát, de a KRESZ táblák meglovasításának oka rejtély. A bíróságon talán kiderül.
 
90 éves Hös-Nagy Kálmán
90 éves Hös-Nagy Kálmán A HÓDGÉP-nél volt anyagvizsgáló, majd a Dózsa Tsz-nél és a Lenin Tsz-nél is dolgozott.
 
Gyermekrajz pályázatot hirdetnek a vásárhelyi állatvédők
Gyermekrajz pályázatot hirdetnek a vásárhelyi állatvédők A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete gyermekrajz pályázatot hirdet a Hódmezővásárhelyen és vonzáskörzetében lakó gyerekek számára.
 
Ez a csendes gyilkos szezonja
Ez a csendes gyilkos szezonja Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentők egy embert Mártély külterületén álló egyik családi házból.
 
Trendek nélküli belső indíttatású, őszinte alkotások
Trendek nélküli belső indíttatású, őszinte alkotások A tavaly alakult Partszakasz Művészeti Egyesület tagjai a vásárhelyi debütálás után Orosházán, a Városi Képtárban mutatkoznak be.