Kultúra, oktatásTudás és kreativitás

2013. március 27., szerda
 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ negyedik éve hirdette meg a Dömötör János Művészettörténeti Versenyt, amelyet március 27-én délután rendeztek a Németh László Gimnázium, Általános Iskola könyvtárában.

 

Fotók: VH


A névadónak, a 87 esztendős korában 2009-ben elhunyt Dömötör Jánosnak elévülhetetlen szerepe volt az alföldi művészet értékeinek feltárásában és bemutatásában. Nagy hozzáértéssel, szorgalommal és alapossággal vette számba szeretett városának művészeti értékeit. Ezért talán az sem meglepő, hogy a róla elnevezett vetélkedés zsűrijében helyett kapott fia, Dömötör Mihály fotóművész, Hegedűsné Dékány Magdolna, aki évtizedekig a város művészeti referense volt, Szenti Tibor néprajzkutató, Hézső Ferenc festőművész és Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési központ igazgatója. Vagyis az öt iskola versengő diákjai talán nem is gondolták, hogy tudásukat, ügyességüket Hódmezővásárhely művészeti életének legszakavatottabb személyiségei bírálják el.

Természetesen idén is Zoltai Attila festőművész, a vetélkedőnek otthont adó iskola rajztanára adta a képzőművészet gyakorlati feladatát, a francia impresszionizmust. És hogy ne legyen egyszerű, a csapatok egy-egy tagjának a képet apró, pontszerű ecsetvonásokból, azaz pointilista stílusban kellett elkészíteni. Egyébként a kor egyik legismertebb pointilista festőművésze Georges Seurat volt.  

 

Idén is a város középiskoláinak 9-12. évfolyamos tanulói, négy fős csapatokkal indultak. A tavalyi évhez hasonlóan a vendéglátó Németh László iskola két csapata, a Kalmár csapata,  a Gregus Máté és - a tavalyi év kihagyása után,- a Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata mérte össze tudását

 

Az előzetesen elkészített fényképvázlatok mellett, többek között teszt, lexikális tudást igénylő életrajzi témák, kép-, és zenefelismerés és az impresszionista stílusban elkészített képre kapott pontok összessége adta ki a nyertes csapatok sorrendjét.    

 

Eredmények:


   I. helyezett:  NLG A csapat: Földházi Boglárka, Gyüre Lilla, Túri Ágnes és Csernák Attila

     felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

 II. helyezett: NLG B csapat: Miklós Daniella, Szabó Imola, Szalkai Klaudia, Rusznyák Szófia és Csókay

     Miklós 

    felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

III. helyezett: Bethlen G. Ref. Gimn. : Bódai Eszter, Koncz Barbara, Kovács Emese Réka, Szabó Hajnalka

    felkészítő tanár: Csorba Linda

 

IV. helyezett: HISZK Kalmár tagintézmény: Csende Gabriella, Piti Fruzsina, Hugyik Dávid, Király Dávid,  

     Molnár  Norbert

    felkészítő tanár: Bozsér Zsolt

 

V. helyezett: HISZK Gregus Máté tagintézmény: Forrai Alexandra, Fulai Dorottya, Nagy Attila, Zeitler Norbert  

   felkészítő tanár: Fülöp Ildikó

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

Messze volt még az ínyencek kora -...

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau....

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A Hód Fitness Magyarország...

A rangos elismerés nem minden alap nélküli, hiszen a Vásárhelyi Hírek tavalyi egész évben szinte...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.