Kultúra, oktatásTerítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

2019. augusztus 1., csütörtök
 
Terítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

Tíz lehetséges helyszín van versenyben. A lehetőségekről a közeljövőben egy konzultációs íven kéri ki az önkormányzat a vásárhelyi polgárok véleményét.

 

 

 

Egy a 34 tev közül (Fotó: VH archív)

 

 

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata néhány éve úgy határozott, hogy egy, a régióban kiemelkedő, a város életében meghatározó multifunkcionális kulturális központot létesít, amely könyvtár és tudásközpont, kiállítótér és előadótér, egyben közösségi térként, találkozóhelyként is funkcionál majd, ez az épület lesz az otthona a Németh László Városi Könyvtárnak és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárnak, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának.

 

Az új intézménynek az önkormányzat központi, emblematikus szerepet szánt, ezért – a 2017-es pályázati kiírás szerint - építészetileg is nagyszabású, ikonikus, jelszerű épület megalkotása volt a cél, emellett a pályázóknak teljes alkotói szabadságot kívánt biztosítani a koncepciók kialakításában.

A beérkezett jelentős mennyiségű pályamű látványterveit, koncepcióit tavaly áprilistól három hétig az Alföldi Galériában lehetett megtekinteni 

 

Valamennyi  tervet, látványtervet megtekinteheti  ITT!

 

Július 30-án a díszteremben tartottak fórumot a könyvtár helyszíneivel kapcsolatban. Elhangzott, tíz lehetséges helyszín van versenyben, építészeti szempontból ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felépüljön az új vásárhelyi könyvtár és tudásközpont. A korábbi, nagy ellenállást kiváltott Kossuth térit (a Sarokház előtti területre) is bent hagyták a listán. Minderről egy lakossági fórumon beszélt Sebestyén Tibor főépítész.

 

A lehetőségekről a közeljövőben egy konzultációs íven kéri ki az önkormányzat a vásárhelyi polgárok véleményét.

Fontos tudni: ha zöldterületet építenének be, cserébe máshol egy ugyanakkora parkot létesítenek. Ha pedig meglévő ingatlant kellene bontani a cél érdekében, ez csak akkor lehetséges, ha a tulajdonos eladja azt az önkormányzatnak – olvasható az önkormányzat összefoglalójában.

 

Nézze meg a lehetséges helyszíneket ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tornyai művészetével ismerkedtek

Tornyai művészetével ismerkedtek

A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor résztvevői keresték fel a Tornyai János Múzeum...
Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.