Kultúra, oktatásTornyai művészetével ismerkedtek

2019. augusztus 1., csütörtök
 
Tornyai művészetével ismerkedtek

Július 27-én kezdődött idén a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor, amelynek résztvevői közösen keresték fel a Tornyai János Múzeum Gyönyörködő lélekkel festeni című, a közgyűjtemény százötven éve született névadójának közel háromszáz alkotását bemutató tárlatát.

 

 

 

 

 

 

A tábort vezető Mucsi Zoltán festőművész elmondta, hogy az augusztus 6-ig tartó táborban a tervek szerint száznál is többen töltenek el hosszabb-rövidebb időszakot. A táborozók életkora a gyerekektől a nyugdíjasokig terjed, vannak közöttük hivatásos művészek és kezdő amatőr alkotók is. Az idei tábor augusztus 6-án, a mártélyi Faluházban megrendezésre kerülő kiállítással ér majd véget.

 

A vásárhelyi kiállításon a múzeum gyakornoka, Gál Petra kalauzolta a részvevőket, aki Tornyai életének állomásai mellett szólt az alkotó témaválasztásairól is. Tornyai művei bepillantást engednek az 1869 és 1936 között élt művész korának viseletébe és környezetébe is.

 

Tornyai fő művének, a Juss-nak az 1904-ben készült változata látható a kiállításban, amely kapcsán elhangzott: a művész mintegy harminc éven át fókuszált műveiben a paraszti élet mindennapjaira. Az örökségen veszekedő családot ábrázoló alkotásának számos variációját készítette el, s Tornyai ez idő alatt több tanulmányképet is készített festménye egy-egy alakjáról.

 

A Tornyai János születésének százötvenedik évfordulója alkalmából megvalósult kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum időszaki kiállítótermeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hol sírjaik domborulnak

Hol sírjaik domborulnak

A Történelmi Vitézi Rend tagjai a centenáriumi emlékezéséket követően felkeresték az...
Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.