Kultúra, oktatásTengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben

2019. július 31., szerda
 
Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben

Ifjabb Botár Olivér, a kanadai Winnipeg Manitoba Egyetemének művészettörténet professzora kereste fel július végén a Tornyai János Múzeumot.

 

 

 

 

 

 

A Magyarországról 1956-ban emigrált szülők gyermekeként Torontóban született szakember a New York-i székhelyű Salgó Alapítvány (The Salgo Trust for Education) kurátoraként is dolgozik, ahol feladata a gyűjtemény alkotásainak elhelyezése az Egyesült Államok ismert múzeumaiban.

Az üzletember Salgó Miklós a második világháború idején emigrált Európából Észak-Amerikába, ahol gazdasági sikerei mellett a diplomataként is eredményes volt, Ronald Reagan elnök az Egyesült Államok budapesti nagyköveti feladataival bízta meg az 1980-as években. Salgó nagykövet diplomáciai tevékenysége mellett szenvedélyes műgyűjtőként számtalan aukción vett részt, s vásárolta a magyar művészeti élet legkiválóbb alkotóinak műveit. Szolgálata végén a magyar művelődési miniszter csak azzal a feltétellel adott engedélyt a védett műtárgyak kivitelére, hogy a búcsúzó nagykövet gondoskodik azok amerikai megismertetéséről.

Salgó Miklós a feltételnek eleget téve hozta létre alapítványát, amelynek kurátoraként Botár Olivér a New York-i Metropolitan Múzeummal, a Chicagoi Művészeti Múzeummal és Los Angeles múzeumaival folytat tárgyalást a magyar művészet neves alkotásainak méltó elhelyezéséről.

A kurátor a Tornyai János Múzeum művészettörténészével, Képiró Ágnessel 2018 őszén New York-ban találkozott, ahol a szakmai konzultáció folyamán meghívást kapott Hódmezővásárhelyre, s elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat kölcsönadjon, vagy adományozzon a vásárhelyi közgyűjteménynek.

– Nem könnyű megismertetni a tengeren túl a magyar művészeket – vallja a kurátor –, azonban napjainkban újfajta érdeklődés mutatkozik meg neoavantgárd női alkotói iránt, nemrégen vásárolt a Metropolitan Múzeum a Vásárhelyi Őszi Tárlat két évvel ezelőtti Tornyai-plakettesétől, Keserü Ilonától festményt, amelynek kapcsán más magyar művészek, így akár a Hódmezővásárhelyhez kötődő alkotók megismertetésére is lehetőség adódhat.

Botár Olivér vásárhelyi tartózkodása során megtekintette az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállítását és Bernátsky Ferenc kalauzolásával A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot, valamint a múzeum főépületében az intézmény névadója születésének százötvenedik évfordulójára készült, Gyönyörködő lélekkel festeni című gyűjteményes kiállítást is.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Fotók a Tisza pusztításairól

Fotók a Tisza pusztításairól

A Plohn kiállítás július 31-ig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth téri...

Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.