Kultúra, oktatásFotók a Tisza pusztításairól

2019. július 30., kedd
 
Fotók a Tisza pusztításairól

Ploh Illés, az árvizek fotósa címmel tartott tárlatvezetést a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria a Plohn műterem 75 éve című kiállításában a tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc.

 

 

 

 

 

 

A Tornyai János Múzeum helytörténész-muzeológusa szólt a vásárhelyi műtermet megalapító fotográfus díjnyertes fényképeiről és bemutatta a Tisza árvizei idején készült felvételeit is.

Az 1833-ban Aradon született Plohn Illés a vásárhelyi műterme megnyitása előtt Makón dolgozott és Vásárhelyre költözve az ő teremtette meg a városban a családi fényképek készítésének hagyományát, azonban fényképezőgépével a közösség értékeit is igyekezett megörökíteni. A legnagyobb elismerést az a tanyai munkákat bemutató fotósorozata nyerte el, amelyet az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításra készített, s ez hozott első díjat és nagyérmet a Plohn műteremnek, azonban a sorozat egyetlen képét sem őrizte meg számunkra az idő.

Viszont több felvétel megmaradt azok közül, amelyet az 1879-es szegedi nagyárvíz során készített Plohn Illés a víz alatt álló városról. Vélhetőleg nem egyetlen nap készültek a fényképek, mivel a belvárosi házakon az áradás különböző magasságban megjelent nyomait is fedezhetjük fel. A sorozat értékét növeli, hogy megmutatja Szeged régi utcaszerkezetének részleteit, s több, az áradást követően lebontott ház is látható a képeken.

 

Nyolc évvel később, 1887. június 1-jén omlott össze a kis-tiszai zsilip Batida és Nagyfa között. Az összeomlás következtében a töltést egy 36 méteres szakaszon alig egy óra alatt elmosta a Tisza, és víz alá került Vásárhely és Tápé határából 17 ezer hektár kiváló termőföld. Bár itt a folyó vízszintje másfél méterrel volt alacsonyabb, mint amit a szegedi nagyárvíz idején mértek, hidraulikus talajtörés és a zsilip alapozásakor, a kivitelező által elkövetett hibák miatt mégis megtörtént a katasztrófa.

 

Plohn Illés felvételein látható a kialakult drámai helyzet és a védekezésben résztvevők, s a fotók lehetőséget nyújtottak a szakembereknek, hogy segítségükkel megállapíthassák a zsilip összeomlásának okait.

 

A Plohn-műterem 75 éve című kiállítás július 31-ig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az...
Ingyenes képzések - bővülő lehetőségek

Ingyenes képzések - bővülő lehetőségek

Az érdeklődők tanulhatnak angolul, németül vagy akár oroszul, részt vehetnek informatikai, kiskereskedelmi, logisztikai,...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.