KözéletFáklyás menet ’56 emlékére

2016. október 22., szombat
 

Fáklyás emlékmenettel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt október 22-én, szombaton Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

Fotók: Hegyi Endre

 

 

 

Körülbelül 1500-an, sokan fáklyákkal vonultak a 60 évvel ezelőtti események kulcsfontosságú helyszínétől, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumtól az 1956-os örökmécseshez, majd a Kossuth térre.

 

Hódmezővásárhely azon kevés települések egyike, ahol a forradalmi megmozdulások már október 23-a előtt megindultak. A 60 évvel ezelőtt kitört forradalom egyik közvetlen előzménye a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulása volt a szegedi egyetem bölcsészkarán 1956. október 16-án. Ezen az eseményen vásárhelyi középiskolások is részt vettek ‑ egyikük Csoma Lajos aki az október 22-én, a Bethlen udvarában tartott ünnepségen mondott beszédet.

Mint ismeretes, elhatározták, hogy iskolájukban, a Bethlen Gábor Gimnáziumban diákszervezetet hoznak létre. Ennek jegyében tartotta meg 1956. október 19-én ülését - mintegy 300 diák részvételével és Gyáni Imre gimnáziumigazgató elnökletével - a Bethlen Gimnáziumban a diákparlament. A diákok követelései között olyan politikai igények is megjelentek - 4 nappal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt -, mint a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, vagy hazánk kilépése a Varsói Szerződésből. Ezért a hódmezővásárhelyi Bethlen Gimnázium épületének kulcsfontosságú szerepe van a vásárhelyi ötvenhatos események fölidézésekor.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán Dr. Csoma Lajos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori diákja, a MEFESZ-gyűlések hódmezővásárhelyi résztvevője melett, prof. Dr. Gyulai József, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori tanára és Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára is felszólalt, illetve Nagy Benjámin, a Bethlen Gábor Református Gimnázium jelenlegi diákja is beszélt. Ezt követően fáklyás emlékmenet indult a Nagy Imre sétányra. Az emlékezők 1956-os örökmécsesnél elhelyezték a tisztelet virágait, majd a fáklyás menet az Andrássy úton a Kossuth térre ment, ahol hódmezővásárhelyi fiatalok adtak elő műsort.

 

 

A városi megemlékezések folytatódnak október 23-án, vasárnap.

10 órától Összefogás a szabadságért - 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen címmel kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol köszöntőt mond: Dr. Miklós Péter intézményvezető. A kiállítást megnyitja: Dr. Grezsa István kormánybiztos, önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó cikkünk:  

1956 vásárhelyi és hazai dokumentumai az Emlékpont új kiállításán

 

11 órától Összefogás a szabadságért címmel a hódmezővásárhelyi ötvenhatosok emlékezéseiből összeállított interjúkötetet mutatják be szintén az Emlékpontban.

 

18 órától a Benedekfi-fivérek ünnepi hangversenyével zárul a program a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Műsoron Bartók Béla I. Rapszódiája, Chopin Forradalmi Etüdje, a testvérpár saját szerzeménye, valamint Brahms és Hubay Jenő művek.

 

Kapcsolódó cikkünk, két videóval, amit látni kell!

 

Kinek mit jelent 1956

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

56-ot győzelemre kell vinni, nemcsak a jogszabályokban, az emlékezetben, szobrok állításával, hanem a fejekben és a lelkekben is.
1956 minden árnyalata a konferencián

1956 minden árnyalata a konferencián

A nagylélegzetű konferencián szakmai szervezetek, történész kutatók a forradalomhoz vezető útról, az októberi eseményekről, a megtorlások hatásáról beszéltek. Képekkel!
A pedagógusokat érinti leginkább a kényszernyugdíjazás?

A pedagógusokat érinti leginkább a kényszernyugdíjazás?

Varga László: Az ilyen híreket ráadásul nem a sajtóból kellene megtudnunk, hanem erről a kormányzatnak egyeztetéseket kellene folytatnia az érintettekkel
Hódmezővásárhelyen fogadták a missziókból hazatérőket

Hódmezővásárhelyen fogadták a missziókból hazatérőket

A külföldön teljesített katonai szolgálatuk elismeréseként a missziók tagjait Magyarország honvédelmi minisztere a Békefenntartásért Szolgálati Jellel tüntette ki. Videóval és képekkel!
 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.