KözéletLázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

2016. október 22., szombat
 
Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

A félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni, 56-ot győzelemre kell vinni, nemcsak a jogszabályokban, az emlékezetben, szobrok állításával, hanem a fejekben és a lelkekben is - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Szentesen.

 

 

 

 

 

Hatvan esztendeje tartozunk ezzel a pesti srácoknak és a szentesi hősöknek is - mondta Lázár János az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emlékmű - Lantos Györgyi és Máté Hunor szobrászművészek alkotásának - avatásán. Hozzátette: itt az ideje, hogy törlesszük feléjük közös adósságunkat.         

 

A politikus a rendszerváltásra utalva úgy fogalmazott, a szuverenitásunkért, a magyaroknak kijáró tiszteletért még mindig, harminc évvel az elmaradt forradalom után is harcolnunk kell. Mai eszükkel talán már sokan máshogy csinálnák 89-et is: forradalmibban, megalkuvást nem ismerően, 56-os módra - hangoztatta Lázár János.

 

A békés hétköznapokban egy nép csak ritkán kap kezébe forradalmi erőt, a politikai kétharmad azonban ilyen erő. Ha ezekben az években sem sikerül egyszer és mindenkorra leszámolni a Kádár-rendszerrel és helyébe tisztán, megalkuvást nem ismerve 56 szellemi örökségét helyezni, akkor súlyos történelmi hibát követünk el - hangsúlyozta a miniszter.

 

A szabad Magyarországnak, amelyben nekünk élni adatott,  56 hősei az alapító atyái és anyái. Nem lehet egyszerre megvallani őket azzal, hogy ma hálás szívvel emlékezünk rájuk és megtagadni azzal, hogy az internacionalizmus oltárán feláldozzuk a nemzeti érdek képviseletét, és lábhoz tett fegyverrel tűrjük a kádári nosztalgiát - közölte a politikus.

 

1989-90-ben sokan hitték, 56 győzedelmeskedik azzal, hogy az utolsó orosz katona is elhagyja Magyarország területét, hogy végre megadjuk a végtisztességet a mártíroknak, és forradalom kései győzelme az, hogy a szabad Magyar Köztársaságot október 23-án kiáltjuk ki - mondta Lázár János.

"De vajon beszélhetünk-e '56 győzelméről akkor, amikor Kádár sok honfitársunk szerint még ma is az egyik legnagyobb államférfi, az egyik legnagyobb magyar politikus". Ugyanaz a Kádár, aki az 56 utáni megtorlásokat kitervelte és végrehajtotta. Pedig a szovjetek behívása, a negyvenéves katonai megszállás megszervezése a nemzeti históriánk talán legsúlyosabb hazaárulása volt - jelentette ki a politikus.

Kádár János gyilkos, kollaboráns és hazaáruló volt - szögezte le a miniszter, hozzátéve: ezt még mindig fájóan sok honfitársunk nem tudja.

Az 56-osok mindenekelőtt szuverén Magyarországot akartak - mondta miniszter.

 

Magyarország a magyaroké, a sokszínű magyar népé - így az ország jövőjéről szóló döntés joga is kizárólag a magyar nép, a magyar nemzet tagjait illeti meg. Ez az egyszerű, de bátor program volt az, amellyel '56 magyarjai magukra vonták Moszkva haragját - közölte a politikus.

 

A hatvan évvel ezelőtti eseményeket - Lázár János megfogalmazása szerint - az kapcsolja össze a mai korral, hogy ugyanez a programja 2016 magyarjainak is. Elkeserítő és elgondolkodtató, hogy e program teljesüléséért még mindig küzdenünk kell. De különösen elkeserítő, hogy a magyar nemzeti szuverenitás programja még mindig kivívhatja valamely nagyhatalom haragját. Ráadásul egy olyan nagyhatalomét, amely elvileg nem az elnyomónk, hanem a szövetségesünk - mondta.

"Hogy lehet az, hogy a magyar szuverenitás képviseletére ismét a nagyhatalmi morgás, meg a szankciók kilátásba helyezése a válasz? Igaz, most nem orosz tankok, hanem brüsszeli határozatok és eljárások formájában" - hangsúlyozta Lázár János.

 

Olvassa el ezt is!

Két napig a fitness sport központja lesz Hódmezővásárhely

Két napig a fitness sport központja lesz Hódmezővásárhely

Október végén tizenkét ország több mint félezer sportolójának részvételével minden eddiginél pazarabb és gazdagabb sportrendezvényre van kilátás.
Lakásbetörés Tarjánban

Lakásbetörés Tarjánban

Egy lakóházba törtek be Vásárhelyen, de a nyomozók gyorsaságának köszönhetően zsákmányuknak csak alig egy órán át örülhettek.

Piros rózsa és fehér kesztyű - Gregus Bál

Piros rózsa és fehér kesztyű - Gregus Bál

A hódmezővásárhelyi báli szezon harmadik bálján Bakacsiné Rostás Edit és Bakacsi László koreográfiájára 44 pár táncolt. Sok képpel!
Anyag, forma, fantázia

Anyag, forma, fantázia

Közel kétszáz alkotással május 8-án pénteken 17 órakor nyílik a XVII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium kiállítása az Emlékpont Galéria kiállítótermében.
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.