Kultúra, oktatásÉppen hét éve...

2019. szeptember 3., kedd
 
Éppen hét éve...

A Tornyai János Múzeum hároméves technikai szünetet követően megújulva és kibővülve 2012 szeptember elsején nyílt meg újra. 

 

 

 

 

 

Azt a munkát, amelyet a megmaradásáért minden magyar közösségnek el kellene végeznie, hogy feltárja a múltját, összegzi, keretbe foglalja, átadja a jövőnek, és megteremti a jövőben az alkotás lehetőségét, Hódmezővásárhelyen elvégezték - jelentette ki Lázár János, a város korábbi polgármestere, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a felújított Tornyai János Múzeum akkori megnyitó ünnepségén, amely egyébként éppen egy nappal a polgármester választás előtt volt..

(Az intézmény a Csernus Tibor műtermében című időszaki kiállítással nyitotta meg kapuit.)    

 

A Tornyai János Múzeum hároméves "technikai szünetet" követően megújulva és kibővülve várta 2012 szeptemberétől a látogatókat. Az épület új portálrészén belépve Munkácsy Mihály Női fej című festménye fogadja az érkezőket. A 47x43 cm-es olajfestményt 1895-ben adta a mester az akkor éppen Párizsban tanuló fiatal Tornyai Jánosnak. A páratlan jelentőségű műalkotást egy magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő hosszú távú, tartós letétként ajánlotta fel a múzeumnak.     

A pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban tekinthetők meg a mintegy ezerötszáz darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgyegyüttesek. Ez az itt őrzött anyag tíz százalékát jelenti.

Újra látogathatóvá vált a Tornyai János Múzeum állandó régészeti kiállítása, a Hétköznapok Vénuszai is. A látogató az újkőkor emberének (Kr.e. 7-5. évezred) mindennapjaiba nyer betekintést a szemléletes kiállításon. A Körös-kultúra Tiszajenő-Szárazparton feltárt házrekonstrukciója mellett ismét láthatók a legismertebb régészeti leletek, a kökénydombi oltár és a Vénuszok is.     

 

Szintén ezen a napon adták át a - sok vásárhelyi számára még ma is csak "PMK"-nak nevezett - Bessenyei Ferencre átkeresztelt Művelődési Központot.

1,2 milliárd forintos uniós támogatással újították föl. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló - Janáky István tervei alapján készült - épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája. A központ - az ortodox templom parókiájámak a helyén - egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kapott helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették.

 

A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed legfontosabb eleme volt..

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tanévnyitó a Mezőgazdasági Karon

Tanévnyitó a Mezőgazdasági Karon

Növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az...
Örökösöknek köszönhetően gyarapodott a Tornyai Múzeum gyűjteménye

Örökösöknek köszönhetően gyarapodott a...

Az üzlet, melyet Szilágyi Jolán testvére, Terka indított be az 1920-as években, az egykori Kállay, a mai...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.