KözéletElhunyt Ágoston Lajos

2019. július 3., szerda
 
Elhunyt Ágoston Lajos

Hosszan tartó, súlyos betegség után 74 éves korában elhunyt a hazai rádióamatőr mozgalom doyenje, a helyi rádiózás egyik úttörője, Ágoston Lajos.

 

 

 

 

 


 

1945. február 6-án született, az általános iskola után a szegedi Déry Miksa szakképzőben végzett. Egész életét végigkísérte a híradástechnika, az elektronika világa. Lelkes és értő szakemberként vitte sokáig az MHSZ Rádióamatőr mozgalmat, amelynek tagjai nemcsak a hazai és a világ különböző pontjain készülékeiket pásztázva keresték társaikat, hanem a berendezések, a technikai eszközök otthoni elkészítése is a jellemezte az igazi rádióamatőrt.

Ágoston Lajos az elméleti tudás átadása mellett, több – még ma is gyakran forgatott – könyv szerzőjeként a híradástechnikai, audio eszközök elkészítéséhez segítette hozzá a hangkultúra szerelmeseit, a rádiózókat.

Innen egyenes út vezetett oda, hogy a rendszerváltozás után a frekvenciák felszabadításával – kb. másfél évvel a Rádió 7 indulása előtt – belevágott a helyi rádiózásba. Néhány lelkes fiatallal elindította a Régió Rádiót, amelynek 2000-ig volt a vezetője.

Közben a rendszerváltás utáni első szabad önkormányzati választásokat követően a vásárhelyi képviselőtestület tagja volt négy évig.

A 2005 szeptember 30-án indult Rádió X kisközösségi rádiónak lett a vezetője.

A földi sugárzás mellett, 2006-tól online rádióként is hallgatni lehetett. A Rádió X--et 2013-ig vezette.

Ebben a rádióban, illetve a műsorában elhangzott képviselőtestületi ülésen készült felvétel kapcsán robban ki – 2011-ben - egy több évig tartó peres ügy, amelyben érintettek voltak a rádiósok. Az őt és társait az alaptalan vád alól jogerős felmentéssel zárult évekig tartó per, és a folyamatos vegzálás, aláásta Ágoston Lajos egészségét.  

A Rádió X-et követő években, 74 éves korában bekövetkezett halálig aktívan tevékenykedett a híradástechnika ismeretek átadása mellett gépjárműoktatóként.

 

Hódmezővásárhely lokálpatrióta polgárai számára Ágoston Lajos neve egybeforrt a város rádióamatőr mozgalmának szakmai megteremtésével, valamint a helyi rádiózás megalakításával.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Országszerte megemlékezéseket tartottak ezekben a hetekben, így Hódmezővásárhelyen is. Európa...

Július elsejétől indult a parlagfűves területek felderítése

Július elsejétől indult a parlagfűves...

Milliós bírság is lehet. A helikopteres ellenőrzés mellett, idén először drón is segíti Csongrád...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.