SportÉletét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért

2019. május 7., kedd
 
Életét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért

Belovai Péter honvéd vívómesternek állítottak emléket a Vívócentrum falán. Így nem csak József Attila emlékét őrzi az épület, hanem egy olyan sportolóét is, aki életét tette fel a legmagyarabb sport művelésére és tanítására. Tanítványai közül olimpiai és világbajnokok is kikerültek. A Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke Máday Norbert, szívügyének tartja a sportág nagyjai emlékének méltó őrzését. Márki-Zay Péter polgármester és az emléktáblát felajánló Máday Norbert mondott beszédet.

 

 

 

 

 

 

Algyőn született 1912. február 28-án. és nevelkedett. Négy elemit és négy polgári iskolát végzett, majd a veszprémi katonaiskolában folytatta tanulmányait. Szegedi szolgálati helyén fölfigyeltek sport iránti fogékonyságára és sportos alkatára, ezért sportoktatói tanfolyamra küldték, a Magyar Királyi Toldi Miklós Sporttanár és

Vívómesterképző Intézetbe Ez indította el a pályafutását. A második világháború az egész sportiskolát Nyugatra sodorta. Belovai Péter innen visszakerülve, „mint a Horthy hadsereg sporttiszt-helyettese” megkapta a bélyeget. Véglegesen Hódmezővásárhelyen telepedett le. Családot alapított és Patzauer Aladár szeszkereskedő alkalmazta, mivel annak fiát vívni tanította Belovai sportfelkészültségére jellemző volt, hogy a vívás három fegyvernemén kívül még teniszt, tornát és úszást is oktatott, így a vásárhelyi sportközéletben jelentős szerepet kapott. A Patzauer kereskedés államosítása után, a Szent István téri Szeszipari Vállalat vette át az égetett szeszek terjesztését, ahol főkönyvelőként dolgozott tovább. Emberfeletti munkabírása volt. Kenyérkereső állása mellett több sport nemben edzősködött. Utóbb már Makóra is átjárt vívást tanítani, és nyári szünetben, amikor a Lánygimnázium tornaterme bezárt, a munkahelyén, egy raktárban oktatta tovább legjobb tanítványait. Minden edzésen öltönyben végezte fáradságos munkáját. Végül a vívás maradt számára a legkedvesebb, amelyben rendkívüli eredményeket ért el. Ő nevelte dr. Tóth Gézáné Juhász Katalin olimpiai és világbajnok tőrvívót, Gyuricza József világbajnok tőrvívót, Szabó Éva tőrvívó válogatott kerettagot, Kormány Lajos országos vidéki kardbajnokot és más Az OTSH által adományozott mesteredzői kitüntetést már nem tudta átvenni. 1962. december 23-án hunyt el. Egy makói edzésről tért haza, amikor túlhajtott szíve a vonaton hazafelé megállt. Elismerését már posztumuszként kapta. Életét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére...
Lépéselőnyben a Kosársuli

Lépéselőnyben a Kosársuli

A nógrádiak méltó ellenfélként küzdöttek a bevehetetlen, felfokozott hangulatú...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.