Kultúra, oktatásA Mezőgazdasági Kar programsorozata

2019. május 5., vasárnap
 
A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére három országos és nemzetközi hírű programmal készül.

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére szervezi, az idén már 17. évébe lépő Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát. A kar székhelyén, az Andrássy u. 15. szám alatt május 8-án, szerdán 10 órakor lesz konferencia ünnepélyes megnyitója, amely egész nap szekció ülésekkel folytatódik.

Minden évben a kétnyelvű rendezvényen neves kutatók és professzorok tartanak előadásokat az agrárszektort érintő legújabb témákban. A konferencia a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar tudományos életét reprezentálóan országos hírűvé vált, a témája minden évben más, de a célja a kezdetek óta az egyes országok közötti együttműködések lehetőségeinek feltárása és a már meglévő kapcsolatok hatékonyságának erősítése.

 

                                         ----------------------------------------------------------------

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, valamint a Hód-Mezőgazda Zrt. május 10-én pénteken rendezi az Agrár-felsőoktatási intézmények országos gazdászversenyének hódmezővásárhelyi fordulóját.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok területén, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Takács Ferenc Képző Központjában 9 órakor kezdődik a gazdászverseny.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször olvashattak, 2008 óta a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara által rendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenye minden év szeptemberében a Kaposvári Állattenyésztési Napok egyik kísérőprogramja. Az egyik legsikeresebb intézmény az SZTE Mezőgazdasági Kara, hiszen a hódmezővásárhelyi gazdász hallgatók az elmúlt években többször is megnyerték az országos versenyt, sőt a vándorkupát is. Tavaly például A Mezőgazdasági Kar két csapata is dobogós lett, az első és a harmadik helyezéssel.

A hír talán kevésbé feltűnést keltő, viszont azt igazolja, hogy a 123 éves vásárhelyi agrárképzés, illetve az 57 éves agrár-felsőoktatás valóban piacképes, gyakorlati tudást ad.

 

                                        ----------------------------------------------------------------

 

Szintén idén is megrendezik, a nagy hagyományú Szent György Napi Juhásztalálkozót, amely évtizedekig önálló monstre rendezvény volt, mindig vasárnaponként, a 47-es út mellett, néhány száz méterre az Állattenyésztési Kiállítási Centrumtól. 2011-től a rendezvényt új formában és helyszínen rendezik, egy területi egységben, egy helyen az Állattenyésztési Kiállítással.

Mivel az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szombaton este zár, a Juhásztalálkozót aznap, május 11-én tartják.

„Nincs juhásztalálkozó főzőverseny nélkül!” mottó továbbra is érvényes, vagyis a Mezőgazdasági Kar főzőversenyére az elmúlt éveknek megfelelően bárki nevezhet.

 

Program:

07:00-12:00 Juh-és kecsketermékekből készült ételek főzőversenye – Főszínpad mellett

09:00-13:30 Gyermekprogramok (Játékos ismereti és rajzverseny)

10:00-10:30 Folklór műsor – Főszínpad

10:30-11:00 Ünnepélyes megnyitó – Főszínpad

11:00-11:30 Juh kezelési, körmözési bemutató – Főszínpad mellett

11:30-12:00 Folklór műsor – Főszínpad

12:00-13:30 Juh nyírási bemutató – Főszínpad

13.30-14.30 Juh kezelési, körmölési bemutató – Főszínpad mellett

14:30 Rajzverseny eredményhirdetése – Főszínpad

Főzőverseny eredményhirdetése – Főszínpad

15:00-17:00 Folklór műsor – Főszínpad

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Május 26-ra készülve

Május 26-ra készülve

Minden információ az Európai Parlamentben a Magyarországnak járó 21 képviselői helyről történő...
Alföldi Állattenyésztési Napok huszonhatodszor

Alföldi Állattenyésztési Napok...

A hódmezővásárhelyi kiállítást 2019-ben az OMÉK állattenyésztési...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.