BulvárA Tisza újabb segélykiáltása

2016. december 14., szerda
 
A Tisza újabb segélykiáltása

December eleje óta újabb fekáliás hullám vonul le a Tiszán, Csanytelek, Mindszent vonalában. Nyomában bűz és kipusztult halak.

 

 

 

 

 

 

 

 A cikkben látható képeknek szerencsére nincs szaguk, de elég arra gondolni, hogy olvasóink közül  nyáron valószínű sokan arrafelé strandoltak. 

 

A Víz Keretirányelv előírásai szerint az Európai Unió tagállamaiban 2015-ig jó állapotba kell hozni minden felszíni és felszín alatti vizet, és fenntarthatóvá kell tenni a jó állapotot. A felsorolt irányelvek egyik legfontosabb pontja: ’Meg kell akadályozni, illetve korlátozni kell a káros anyagok vizekbe történő bejutását.’

 

Úgy látszik ez nem érdekli az illetéseket, mert például Csongrád alatt, Csanytelek, Mindszent vonalában 3-4 hete folyamatosan több hullámban érkezik a fekáliás szennyezés a Tisza sodorvonalán 2-20 m szélességben.

 

A helyi szemtanúk szerint valójában 4-5 éve jön a szennyvíz. De idéntől szinte folyamatosan és nagy mennyiségben. A helyeik summázata szerint: „Ilyenkor télen különösen szemtelenek a szennyezők.”  De hogy kik, egyelőre homály fedi, bár tippek vannak.

 

A képeink december elején Csanyteleken készültek a Tisza 224-es fkm. A sza…s víz nagyon friss és még nem nagyon hígult. Vagyis a hely ismerői szerint a szennyezés forrása közel lehet.

 

Érdekes egybeesés egy 2014-es tájékoztató, amelyben a Szentesi Szennyvíztisztító Telep felújítását részletezve azt írják: ’A telep kapacitása 10.000 m3 /d. A kibocsátott tisztított szennyvíz a Tisza folyó 231+515 fkm szelvényébe kerül, sodorvonali bevezetéssel.’

 

Ehhez adalék, hogy egy 2013 februári jogerőre emelkedett Határozat szerint (az első fokú 134 millió helyett) 94 milliós vízszennyezési bírság megfizetésére kötelezték a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft.-t  a 2011. évben, a Tisza folyóban okozott káros vízszennyezés miatt.

Azóta történt egy s más, hiszen 2014 nyarán tették le egy 2 milliárdos bővítés alapkövét. A KEOP pályázaton nyert pénzen a szentesi szennyvíztisztító telepen ülepítőket, levegőztetőket, biológiai csepegtetőket, utóülepítő, fertőtlenítőt, iszapcentrifuga, valamint szippantott szennyvíz fogadót építettek. Ez a tisztított szennyvíz kerül be a Tisza folyó sodorvonalába.

 

A tájékoztató szerint a 2015-ben befejezett projekt eredményeként a biológiai kapacitású szennyvíztisztító telep már alkalmas a településen keletkező szennyvizek megfelelő tisztítására, a jogszabályban előírt kibocsátási határértékek betartására.

A helyiek most decemberi megfigyelése szerint a Tisza Csongrád alatt nem habzik, Csanyteleknél, Mindszentnél mint a „pöcegödör”.  Az észlelés felett a szentesin kívül a 241 fmk-nál lévő Csongrádi Szennyvíztisztító található, illetve afölött a Körös folyó befolyása van.

 

Hogy valójában honnan ered a rendszeresen hullámokban előforduló kifejezetten fekáliás jellegű szennyeződés, a szakemberek dolga lenne kideríteni.

A kétségbeesett hangok azonban nem jutnak el az illetékesekhez, a környéken lakók, a Tisza ismerői nem igazán beszédesek, a felfordult halak és a rothadó természet viszont elég beszédes önmagában is, hogy elkezdődjön egy vizsgálat.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ez bizony...az!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két éve a siker útján

Két éve a siker útján

A Magyar Bajnokság után a hazai táncsport egyik legrangosabb versenyén kétszer is dobogós helyezést...
Hol a legjobb élni?

Hol a legjobb élni?

Tőlünk egy ugrásra, Bécsben a legjobb az életszínvonal a világon a Mercer listája alapján. A...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.