Kultúra, oktatásÚjabb variációk a régi témára

2019. május 1., szerda
 
Újabb variációk a régi témára

A vásárhelyi szakképzést is érintő változás, hogy jövő szeptemberben a szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakulnak.

 

 

 

 

 

 

 

A közigazgatási és a vállalati szektorvezetőinek, döntéshozóinak szóló szakmai-módszertani menedzserkonferenciát tartottak a napokban Budapesten. Ezen konkrét elképzelésként vázolták a szakképzés új koncepcióját.

A kormány a közelmúltban fogadta el a Szakképzés 4.0 stratégiát, melynek nyomán 2020 szeptemberében a jelenlegi szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak.A szakképzés átalakítását Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára mutatta be.

 

Az állami szektorban létrejött centrumokkal a források jobban koncentrálhatókká váltak, a hatékonyság növelése érdekében pedig a szakképzési centrumokat kancelláriákká alakították át– emlékeztetett az ITM helyettes államtitkára az előadást megelőző pódiumbeszélgetésen, ahol szóba került az oktatási feltételek minősége is. Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a sokat emlegetett digitalizáció a szakképzésben nem elég, mert ezen az oktatási területen a tanműhelyeknek kiemelt szerepük van. Hozzátette: jelentős részük az utóbbi időben erősen leromlott - mert a gyakorat a duális képzéssel kikerült az iskolából -, ami azért jelent problémát, mert így alapképzések maradnak el, és a tanulók úgy mennek ki, hogy nincsenek meg az alapkompetenciák. A tanműhelyek fejlesztése és szerepe az alapkompetenciák megszerzésében éppen a duális képzés szélesítését fogja eredményezni.

Hangsúlyozta azt is, hogy több mint 280 féle szakmát oktatnak, ami roppantul elaprózott, emellett sok esetben azért nem indulnak képzések, mert nem éri meg osztályt indítani.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a vásárhelyi szakképzőkben például idén szakmát szerzők összetétele és a számok is jól reprezentálják az országos tendenciát, nevezetesen, hogy a hiányszakmák iránt nemhogy nőtt, hanem még inkább csökkent az érdeklődés. Valós példa, hogy idén mindössze 2 kőműves és hidegburkoló, 1 épület- és szerkezetlakatos, 2 szobafestő-mázoló szerzett szakmai képesítést. Ám a mostanában slágerszakmának kikiáltott fogtechnikus képzésből 29 –en kerülnek ki a munka világába. A kérdés magától adódik: vajon itthon ennyien el is tudnak majd helyezkedni? Vagy Nyugat felé veszik az irányt?

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

Agrár Szakma Sztár Fesztivál nagy vásárhelyi sikerrel

Agrár Szakma Sztár Fesztivál nagy...

Amíg a vásárhelyi ipari és kereskedelmi jellegű szakképzés országos sikerek terén...
Diadalmenetben a HLKC

Diadalmenetben a HLKC

Több, mint 80 gólos bajnoki meccsen szerezte meg az újabb győzelmét a HLKC Felnőtt Női csapata.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.