GazdaságTöbbmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal

2019. szeptember 14., szombat
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal

Két szabálytalan informatikai szerződés miatt is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A hatóság honlapján közzétett döntések azokat a szerződéseket érintik, amelyek miatt a Fidesz helyi szervezete több alkalommal is számon kérte Márki-Zay Péter polgármestert.

 

Szeptember 17-én Frissítve a HVSZ Zrt. közleményével!

 

 

 

 

A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette az érintett megállapodásokat.

A szerződések miatt a Fidesz helyi szervezete korábban több alkalommal is szót emelt, és azok nyilvánosságra hozatalát követelték Márki-Zay Pétertől, amit a polgármester előbb megtagadott, majd részben teljesített.

A pénteki döntések szerint az önkormányzat tavaly december 5-én, illetve idén április 1-jén kötött vállalkozói keretszerződést kibervédelmi és információbiztonsági szakértői szolgáltatásokra. A keretszerződésekhez kapcsolódva eseti megállapodásokban rögzítették az elvégzendő feladatokat és a díjazást.

A cégek feladata volt a többi közt az önkormányzat informatikai rendszerével kapcsolatos szakértői munka elvégzése, az incidensekre való reagálás, valamint információ biztonsági felelős biztosítása a megrendelő számára. A megállapodás alapján ezért a cégeket szakértői munkanaponként nettó 150, illetve 120 ezer forintos díjazás illette meg.

A jogszabályok szerint a határozatlan idejű szerződéssel megrendelt szolgáltatás becsült értéke - amely alapján eldönthető szükséges-e közbeszerzés kiírása - a havi ellenszolgáltatás 48-szorosa. Ezt a hatóság az önkormányzat által a saját honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján határozta meg, így az egyik cégnél az 59,4 millió, a másiknál 36,68 millió forintos becsült érték többszöröse a közbeszerzési eljárást kötelezővé tevő 15 millió forintos határnak. Az önkormányzat ezért jogsértően mellőzte a közbeszerzési eljárást.

A hatóság a jogsértést súlyosnak ítélte, mivel az a közpénzek átlátható felhasználásának törvényi célját hiúsította meg. A közbeszerzés jogtalan mellőzése miatt a hatóság 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra. A szabálytalan szerződéseket a hatóság semmisnek nyilvánította, érvénytelenség miatt további 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki, megállapítva, hogy a jogsértés nem reparálható.

 

Az MTI-nél szeptember 14-én délben megjelent hírre néhány órával később a hódmezővásárhelyi polgármester közleményben reagált:


NYILVÁNVALÓAN POLITIKAI CÉLZATÚ ÉS TÉVES A KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG HATÁROZATA

A KDB tendenciaszerűen ismét péntek délután közzétett határozata arra a képtelenségre hivatkozva marasztalja el városunk Polgármesteri Hivatalát, hogy az informatika nem alaptevékenysége a Hivatalnak. A döntésben ugyan közvetlenül nem vagyok érintett, de a jegyző asszony haladéktalanul bírósághoz fordul az alábbi okok miatt:

1. 2018 októberéig az önkormányzat saját cége a HVSZ Zrt. végezte ezt a szolgáltatást, a cég azonban 2018. október 2-án felmondott, ezzel kényszerhelyzet elé állítva a Polgármesteri Hivatalt.

2. A Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló törvény (MÖTV, 2011. évi CLXXXIX.tv.) 114. szakasz (1) pontja világosan kimondja, hogy az önkormányzat "informatikai rendszert működtet", az Államháztartásról szóló törvény (ÁHT, 2011. CXCV. tv.) 7. szakasz (2) a) pontja pedig alaptevékenységként definiálja a "szakmai alapfeladatai ellátását elősegítő, más, nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység"-eket is. A törvényi előírások mellett a feladat kiemelt nemzetbiztonsági vonatkozásai miatt is a kivételi körbe tartozik - ettől függetlenül a Hivatal mindent megtett lehetséges beszállítók felkutatására, de ezt a feladatot senki nem vállalta.

3. A valamennyi önkormányzat által használt ASP rendszerünket fejlesztő cég ajánlása nyomán jutottunk el a Cyber Services céghez, akik semmiképpen nem nevezhetőek "baráti" cégnek, hiszen vezetőjük a Nemzeti Biztonsági Felügyelet CDMA kiberbiztonsági központját irányította az Orbán-kormány idején, 2017-ben lett legfőbb befektetőjük az állami tulajdonú Eximbank, és azóta is elsősorban kormányzati megbízásokon dolgoznak. Az általuk dedikált szakértői csapat vezetője volt Kalotay Balázs, akinek saját cégével, a VIAT Kft-vel 2019. április 1-én kötött szerződést az Önkormányzat, szintén a Cyber Services cég javaslatára. Az új szerződést egy újabb súlyos informatikai támadás tette szükségessé.

4. Hogy mennyire indokolt volt a szolgáltatás igénybe vétele, azt az is mutatja, hogy azóta is havi rendszerességgel próbálják feltörni a Hivatal rendszereit külső támadók. Előfordult, hogy valaki fizikailag behatolt az önkormányzat épületébe és egy kábel kihúzásával állította le rendszereinket, vagy ami ennél is komolyabb bűncselekményre utal, hogy éppen a szolgáltatást tavaly megtagadó, ifj. Rapcsák András vezette SAJÁT ÖNKORMÁNYZATI CÉGÜNK, A HVSZ Zrt. EGYIK GÉPÉRŐL ÉRTE HEKKER-TÁMADÁS a rendszerünket 2019. július 2-án. Az ügyben jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, reméljük komoly felelősségre vonás következik, és a nyomozás nem akad el egyéb érdekek miatt.

A KDB döntése mögött nem nehéz politikai szándékot felfedezni, ahogy az elmúlt másfél év ismétlődő, működésünket ellehetetlenítő támadások mögött is. Ahogy eddig is, a továbbiakban is a törvények legteljesebb betartásával fogunk mindent megtenni a lakosság személyes adatainak védelme érdekében.

Dr. Márki-Zay Péter
polgármester

 

Szeptember 17-én a HVSZ Zrt. közleményt adott ki, amelyben reagált a fentiekre: 

 

KÖZLEMÉNY

A Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. közleménye Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jogsértő informatikai szerződéseivel kapcsolatban:

A HVSZ Zrt. álláspontja szerint a polgármesteri hivatalban végzett informatikai feladatellátást a társaság nem tagadta meg és a hivatal informatikai rendszerének működését támadással nem befolyásolta. A HVSZ Zrt. bevonására csupán 2018. áprilisától, kifejezetten a polgármesteri hivatal saját kérésére, időlegesen, a hivatal teljes informatikai csoportjának távozása miatt került sor. A hivatal saját informatikai csoportjának újjászervezésével és betanításával a társaság további jelenléte szakmailag indokolatlanná vált. A polgármesteri hivatalt ért támadással összefüggésben elhangzott híreszteléseket a HVSZ Zrt. határozottan visszautasítja és áll minden vizsgálat elé.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jogsértő módon kötött kibervédelmi és informatikai szakértői szerződéseihez a HVSZ Zrt.-nek semmilyen formában nincs köze, a hivatal a jogsértő szerződéseket saját hatáskörében intézte, a szerződések tárgyában szereplő tevékenységek soha nem képezték a HVSZ Zrt. feladatellátásának részét.

A HVSZ Zrt. határozottan visszautasítja, hogy a társaság nevét és a polgármesteri hivatal jogsértő magatartását az állampolgárok megtévesztése céljából szándékosan, manipulatív módon összemossák. Visszautasítja továbbá azt is, hogy politikai érdekek mentén feláldozásra kerüljön egy közel harminc éve működő, közfeladatot is ellátó gazdasági társaság.

A társaság megerősíti azon korábbi kijelentését, mely szerint a szolgáltatásainak folyamatos biztosítása szempontjából kifejezetten károsak a vállalattal összefüggésben tett politikai megnyilvánulások, akár tulajdonosi, akár külső körből származnak.


Rapcsák András
az igazgatóság elnöke”
 
 
VH-MTI
 

Olvassa el ezt is!

Az Év Alpolgármestere díj Vásárhelyre került

Az Év Alpolgármestere díj Vásárhelyre került

A díjakat a 25. Városi Polgármesterek Randevúján adták át szeptember 13-án Velencén, az...
A város múltjáról valló leletek

A város múltjáról valló leletek

A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven...
 

És ezt már olvasta?

Erdélyi diákok Vásárhelyen
Erdélyi diákok Vásárhelyen Farkaslakai és székelyudvarhelyi gyerekek látogattak el a hétvégén az Emlékpontba és a Tornyai János Múzeumba.
 
Három magyar bajnoki érem Vásárhelynek
Három magyar bajnoki érem Vásárhelynek A Junior Magyar Ökölvívó Bajnokság szinte nem is végződhetett volna jobban a Boxing Gym Vásárhelynek, az érmeken túl még egy pontszerző pozíciót is sikerült szerezni.
 
Élményfestés, avagy művészetterápia
Élményfestés, avagy művészetterápia Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, amelynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.
 
Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?
Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra.


 
Rózsa Luca tárlatvezetése
Rózsa Luca tárlatvezetése A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotója mutatta be a Tornyai János Múzeumban látható önálló tárlatát.
 
Vásárhelyi biciklitolvajok rendőrkézen
Vásárhelyi biciklitolvajok rendőrkézen A rendőrök az egyik elkövetőnél tartott kutatás során a négy kerékpár mellett, további tizennégy bicikli részeit foglalták le. Lehet hogy az öné is köztük van? Képekkel.
 
A nyílttéri szezon vásárhelyi lovassikerei
A nyílttéri szezon vásárhelyi lovassikerei Két szakágban is sikeresen zárták a nyíltéri szezont a Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületének lovasai. Eredményekkel és képekkel.