KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A szezon 11. sikere
A szezon 11. sikere Izgalmas és fordulatos találkozón győzött a Vásárhelyi Kosársuli Egerben. A kék-sárgák a szezon legjobb büntetőzésével zsebelték be 11. győzelmüket az NBI/B -ben.
 
Komolyan gondolják
Komolyan gondolják Riadalmat váltott ki a rektorok körében Lázár János ötlete amelyről a múlt héten Hódmezővásárhelyen az egyik lakossági fórumon beszélt.
 
Intenzíven terjed az influenza
Intenzíven terjed az influenza Egy hét alatt megduplázódott és a leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Látogatási tilalom a kórházakban.
 
Pisztoly és marihuana
Pisztoly és marihuana Négy fiatalember került a rendőrség látókörébe. A házkutatás során több mint egy kilogramm kábítószernek minősülő zöld növényi törmeléket foglaltak le.
 
A kérdezősködő királykisasszony története a Bessenyeiben
A kérdezősködő királykisasszony története a Bessenyeiben Fésűs Éva népszerű mesejátékát mutatja be február 2-án Hódmezővásárhelyen.
 
Nemzetközi kosártorna a Hódtói Sportcsarnokban
Nemzetközi kosártorna a Hódtói Sportcsarnokban Vasárnap nemzetközi serdülő tornát rendeznek a Hódtói Sportcsarnokban. Az esemény a '20 éves a Vásárhelyi Kosársuli' programsorozat része.
 
Gyalogos gázolás Vásárhelyen
Gyalogos gázolás Vásárhelyen A helyszínre érkező mentők a középkorú vásárhelyi illetőségű férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel a Szegedi Klinikára szállították.