KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Épül a szakrendelő
Épül a szakrendelő Elkezdték az alapozását a vásárhelyi kórház tömbjében épülő szakrendelőnek. Ezzel talán a labor vérvétel áldatlan körülményei is megoldódnak. Látványtervvel!
 
Verseny vegytisztán
Verseny vegytisztán Hagyományosan a Szent István Általános Iskola vállalja minden évben a kémiában legjobbak versenyének lebonyolítását. Február 28-án 10 iskolából érkeztek a diákok.
 
Hazai pályán csak a győzelem...
Hazai pályán csak a győzelem... Nem lesz könnyű dolga a Kosársulinak, mert éppen a Debrecent legyőző TF-Budapest érkezik szombat este a Hódtói Sportcsarnokba.
 
A megoldáshoz vezető út
A megoldáshoz vezető út A gyakorlásban résztvevő állomány számára a váratlan napi feladatokra a műszaki zászlóalj törzsének azonnal reagálnia kellett.
 
Új színfoltok
Új színfoltok Az új - most debütáló -  modern színes logó azt jelzi, hogy a DK új esélyt, reményt kínál, új életet szeretne vinni Magyarországba.
 
Mesél az alkotó, mesélnek a szobrai
Mesél az alkotó, mesélnek a szobrai A vasárnap nyíló - kifejezetten gazdag - kiállítás, egy olyan alkotó hat évtizednyi munkásságát fogja össze, akinek életében rendszeres metszőpontot jelentett Hódmezővásárhely. Képekkel!
 
Kosármeccs dömping a hétvégén
Kosármeccs dömping a hétvégén A  20 éves a Vásárhelyi Kosársuli programsorozat keretében szombaton és vasárnap 14 kosármeccsre kerül sor Vásárhelyen.