KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kórusmuzsika a Tornyaiban
Kórusmuzsika a Tornyaiban Melegh Tamás: Koncertjeink jelentős részét templomokban, szakrális környezetben tartjuk, de a kórusmuzsika kedvelőinek ez a helyszín most egy különleges alkalom lesz.
 
90 éves Benkő Julianna
90 éves Benkő Julianna December 10-én ünnepelte 90. születésnapját. 26 évig volt a hódmezővásárhelyi nevelőintézet igazgatója.
 
Új elnöke van a Makói Kistérségi Társulásnak
Új elnöke van a Makói Kistérségi Társulásnak A 17 települést összefogó Társulás ünnepi ülésen, december 18-án megválasztották az új tisztségviselőket és az új elnököt, Makó polgármestere személyében. Képekkel!
 
Elindultak a dózerek
Elindultak a dózerek A hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola régi épülete három éve áll üresen. Az azóta napirenden lévő - érzelmekkel is vegyített -  témáját ma reggeltől a dózerek lezárták. Videóval!
 
Egyháztörténész került az Emlékpont élére
Egyháztörténész került az Emlékpont élére Dr. Miklós Péter vezetői megbízatása 2015 végéig szól. Árva László oktatási tanácsadóként segíti a közgyűjtemény tudományátadási feladatait.
 
Ide a segítség a legjobb helyre kerül
Ide a segítség a legjobb helyre kerül

Az otthont ugyan nem pótolja, de igazi családias légkört sikerült teremteni a hajléktalanszálló lakóinak december 18-án délben egy kiadós különleges ebéddel.

 
A sokszínűség elfogadása
A sokszínűség elfogadása A székkutasi Gregus Máté Általános Iskola diákjai különböző népcsoportokkal és körülöttünk élő sajátos igényű emberek életével ismerkedhettek meg. Képekkel!