KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A buszsofőr hibázhatott
A buszsofőr hibázhatott Nem hiányzott tábla, nem volt hiányos burkolati jel, nem voltak úthibák sem. Példás gyorsasággal felülvizsgálták a csomópont környezetét.
 
Országos versennyel nyitják meg hivatalosan a vásárhelyi Arénát
Országos versennyel nyitják meg hivatalosan a vásárhelyi Arénát Hódmezővásárhelyen igazi pezsgéssel teli, egy látványos sport országos bajnokságával nyitják meg újra hivatalosan is a Balogh Imsi Sportcsarnokot.
 
Kecskeméten kezd a Kosársuli
Kecskeméten kezd a Kosársuli Vásárhelyi Kosársuli rögtön erős ellenféllel kezd. Megszületett az NBI B. csoportos kosárlabda bajnokság 2014-15-ös idényének menetrendje. Nézze meg!
 
Nyeregben érezték magukat
Nyeregben érezték magukat Szeptember 20-án, szombaton kerékpártúrával avatták fel a frissen elkészült, illetve felújított kerékpárutakat a vásárhelyiek.
 
Ez még nem az igazi
Ez még nem az igazi A hódmezővásárhelyi Református Újtemplom buszpályaudvar felöli oldala annyira megrongálódott, hogy kijavítását nem lehet halogatni.
 
Földesi Gyula új tánckörbe hívja a vásárhelyieket
Földesi Gyula új tánckörbe hívja a vásárhelyieket Valószínű ennek többen örülnek, mert ezzel lehetőség nyílik azoknak is aki szabadidejüket egy kis mozgással szeretnék eltölteni, vagy kedvet éreznek a tánctanuláshoz.
 
Bemutató a Nemzeti Vágtán
Bemutató a Nemzeti Vágtán Több ezer ember előtt tartott lovasterápiás bemutatót az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola csapata. A vásárhelyiek ötödször kaptak meghívást a Hősök Terére. Képekkel!