KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Vízivilág télen-nyáron
Vízivilág télen-nyáron December közepén már pancsolhatnak a „vizes játszótéren” a gyerekek, de az idősebbeknek is lesz egy fedett termálvizes medencéje. Képekkel!
 
Kockázat csökkentés a határon innen
Kockázat csökkentés a határon innen Óbecsén is felütötte a fejét a nyugat-nílusi láz. Magyarországon, különösen a szerb határ közeli települések lakossága szerint az illegális migránsok miatt nagy a kockázata az ebola és egyéb fertőzésnek.
 
A Vándorkupa idén nem vándorolt
A Vándorkupa idén nem vándorolt A vetélkedő alapítása óta kétszer a Szent István Iskola, kétszer pedig a Liszt Ferenc Iskola nyerte az Eötvös Junior Kupát. Idén ismét a lisztesek győztek.
 
A vásárhelyi szív diadala
A vásárhelyi szív diadala Óriási szívvel játszva, az utolsó percekben fordítva nyert a Vásárhelyi Kosársuli csütörtökön a Tehetséges Fiatalok-Budapest otthonában.
 
Idén ezerrel több
Idén ezerrel több A közéletben járatosabbak számára ismerős arcok csengetnek be a következő napokban a 70 éven felüli nyugdíjasokhoz. A képviselők idén is személyesen viszik ki a vásárlási utalványokat.
 
Már az első érintésekor élete elemévé vált
Már az első érintésekor élete elemévé vált Különleges - a mai 40-60 évesek számára kuriózumnak számító - kiállításra invitálja a vásárhelyieket Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész.  
 
Mikor a pokolnak égő torka tárul
Mikor a pokolnak égő torka tárul Hegyi Endre nem csak a fotókat mentette és tette azokat elérhetővé, hanem megpróbálta egy-egy kép történetét felkutatni, a képen látható személyeket azonosítani.