KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nincs sok riasztás
Nincs sok riasztás A Dél-alföldi régió eddig megúszta a szélviharokat, amelyek az ország középső és nyugati felét három napja érik.
 
Nagy a tét, nyerni kell!
Nagy a tét, nyerni kell! Az alapszakasz győzelemért száll harcba vasárnap a Vásárhelyi Kosársuli a Debrecen ellen a Hódtói Sportcsarnokban. A kék-sárgáknak nem lesz könnyű dolga.
 
Autósavazás a Kaszap utcában
Autósavazás a Kaszap utcában Többrendbeli betöréssel vádolják a 34 éves hódmezővásárhelyi férfit, aki haragosának autóját savval öntötte le. Képekkel!
 
Nagyüzem a vásárhelyi diáksakkozóknál
Nagyüzem a vásárhelyi diáksakkozóknál

Igazán nem panaszkodhatnak a vásárhelyi diáksakkozók, hiszen minden hétvégére jut verseny kedvenc sportáguk gyakorlására. Beszámoló négy versenyről.

 
Elindult az egységes kérelmek benyújtásának időszaka
Elindult az egységes kérelmek benyújtásának időszaka Az unió lehetővé tette, hogy egy hónappal meghosszabbítható legyen a benyújtási határidő, de ez veszélyeztetné az októberi előleg-kifizetést
 
Demokrácia itt és ott
Demokrácia itt és ott A vásárhelyi Németh László Gimnázium és egy holland iskola a demokráciáról szóló közös projektet hoztak létre. A holland diákok tavalyi vásárhelyi látogatását most viszonozták. Képekkel!
 
Négy dobogós helyezés
Négy dobogós helyezés A Hód-mentor SE versenyzői is részt vettek a március 21-22-én rendezett II. Földeák - Hagymatikum Kupa Regionális versenyen. Eredményekkel!