KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról készített filmet

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról...

Az angol lapok bűnügyi rovatának élén szerepelt a két áldozatot követelő bűntény, amelynek...
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Eleget höközött már
Eleget höközött már 12 dékán, köztük a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar dékánja is aláírta a távozásra felszólító levelet. Nem biztos hogy ez meghatja Török Márkot.
 
Ilyen lesz a következő tanév
Ilyen lesz a következő tanév A tanítás szeptember elsején kezdődik, és 2017. június 15-éig tart. Érdekesen alakulnak a tanév közti szünetek. Őszi és tavaszi érettségi menetrenddel!
 
Kitüntették Németh László atyát
Kitüntették Németh László atyát A magyar nemzetért hősi halált haltak emlékének és a katonasírok ápolásában végzett önzetlen és segítő együttműködésért kapta a kitüntetést.
 
Batidai Vigasság 2016
Batidai Vigasság 2016 Idén július 2-án szombaton, "menetrend szerint" érkezik az egésznapos Batidai Vigasság, amely minden generáció szórakozásáról igyekszik gondoskodni.
 
Élményvásárlás a megújult hódmezővásárhelyi Telekom üzletben
Élményvásárlás a megújult hódmezővásárhelyi Telekom üzletben Új üzletkoncepció jegyében nyílik meg újra a Telekom termékeit és szolgáltatásait innovatív környezetben bemutató Telekom üzlet . Nyerjen okostelefont a Telekom játékával!
 
Az Év kiállítása Szegeden
Az Év kiállítása Szegeden

Borítékolható, hogy nemcsak az ország minden részéből, de a határon túlról is sokan megnézik majd a Pompeji- kiállítást. Már az első napon 8500-an nézték meg. Képekkel!

 
Szűcs Noémi bekerült a magyar válogatottba
Szűcs Noémi bekerült a magyar válogatottba A hódmezővásárhelyi Hódiák SE sportolói: Szűcs Noémi két aranyat, Kovács Leila egy bronzérmet, Vörös Márk két bronzérmet szerzett a Junior és Utánpótlás Atlétikai Bajnokságon.