KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Leszavazta Magyarország az uniós rendeletet
Leszavazta Magyarország az uniós rendeletet Nincs írásos garancia arra, hogy az unióban nem kívánatosnak minősülő fajok listájára nem fog rákerülni az immár hungarikummá minősített fehér akác.
 
Ha úgy érzed, benned is megvan…
Ha úgy érzed, benned is megvan…  Nem volt nehéz teltházasra szervezni az HISZK – Faktor vetélkedőt idén sem, hiszen sokan voltak kíváncsiak a színpadra lépő iskola- illetve osztálytársaikra. Képekkel!
 
WWF: a vadállatok fele elpusztult az utóbbi évtizedekben
WWF: a vadállatok fele elpusztult az utóbbi évtizedekben Régiónkban a legkomolyabb változást talán az édesvízi fajok populációjának 30%-os csökkenése jelenti az 1970-es évek óta. Van más gond is!
 
Csapategység a siker kulcsa
Csapategység a siker kulcsa Az NBII-es Felnőtt Bajnokságban a meccs a várakozásoknak megfelelően alakult, ellenfelüknek esélyt sem adva, magabiztosan tartották itthon a két pontot.
 
Telt ház a Kosársulinál
Telt ház a Kosársulinál Az elmúlt időszakban 300-ra emelkedett a kék-sárgáknál regisztrált utánpótláskorúak száma, így egyelőre befejeződött a férőhelyek feltöltése.
 
Izgő-mozgó informatika
Izgő-mozgó informatika Az NLG-ben többek között különböző feladatokat végrehajtó robotok, robotkaros modellek kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas látvány lesz.
 
Idősbarát a vásárhelyi Önkormányzat
Idősbarát a vásárhelyi Önkormányzat Díjjal arra kívánják felhívni a figyelmet, helyi szinten milyen sokat lehet tenni azért, hogy a nyugdíjasoknak könnyebb legyen az életük.