KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
S.B.
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Vonat és autó találkozása
Vonat és autó találkozása A jól működő fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre. A balesetben a vonat utasai közül senki sem sérült meg.
 
Berei Béla kontinensbajnok lett
Berei Béla kontinensbajnok lett A Máté Taekwondo sportolója, a magyar válogatott tagjaként, minden ellenfelén felülkerekedve Európa-bajnok lett az 57 kg-os kategóriában.
 
1700 résztvevő
1700 résztvevő Június 27-én este kilenc és éjfél között első alkalommal csatlakozott Hódmezővásárhely a Mozgás Éjszakájához.
 
Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A július 4-től elrendelt III. fokú hőségriasztás idején a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Az álarcosbál a Szabadtérin
Az álarcosbál a Szabadtérin Katarina Witt elmondta: elbűvölte a Dóm tér és a díszlet látványa, s nagyon bátor ötletnek tartja, hogy a darabban jégpályát varázsolnak a színpadra.   
 
Kecskés Fanni - a sport elkötelezettje
Kecskés Fanni - a sport elkötelezettje Kicsit közhelyesen hangzik, de a sport által megtanultam küzdeni, megtanultam, hogy nem szabad semmit feladni, tanultam tiszteletet, alázatot.
 
Morális válság van az ágazatban
Morális válság van az ágazatban Hódmezővásárhelyről is voltak résztvevők az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon tartott megmozduláson, Budapesten.