KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról készített filmet

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról...

Az angol lapok bűnügyi rovatának élén szerepelt a két áldozatot követelő bűntény, amelynek...
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Miskolcon zárja a szezont a Kosársuli
Miskolcon zárja a szezont a Kosársuli A kék-sárgák múlt héten 33 pontos előnyre tettek szert a 13. helyért zajló helyosztó első körében. Úgy tűnhet, hogy csak formalitás lesz a visszavágó.
 
Közösen jó történeteket írunk
Közösen jó történeteket írunk

Még közel két hétig lehet szavazni a Tesco jótékonysági akcióján résztvevő három vásárhelyi pályázó valamelyikére. Két pályázat középpontjában a gyerekek állnak.


 
A Jobbik a fiatalokra is hangolódik
A Jobbik a fiatalokra is hangolódik

A 18 éves Fejes Imre lett a Jobbik Ifjúsági Tagozat hódmezővásárhelyi elnöke. A Jobbik közvetítésével a fiatalok hangját hallatni akarják az Országgyűlésben is.

 

 
Újdonság a BFMK háza táján
Újdonság a BFMK háza táján Új bútorok teszik hangulatossá a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előterét és emeletét. Könnyen mozgatható, részekre bontható, illetve variálható. 
 
Új szolgáltató viszi tovább az orvosi ügyeletet
Új szolgáltató viszi tovább az orvosi ügyeletet Július elsejétől új szolgáltató látja el az orvosi ügyeletet Hódmezővásárhelyen és a környező három településen. Nem lesz semmilyen változás az ellátásban.
 
Megújul négy orvosi rendelő
Megújul négy orvosi rendelő Négy háziorvosi rendelő felújítását tervezik a Területi Operatív Program finanszírozásával. Az összesen 306 milliós beruházás a jövő év elején kezdődik.
 
Kacsahalál a 47-esen
Kacsahalál a 47-esen Május 25-re virradó hajnalban a 47-es számú főúton, Kútvölgy közelében kacsákat szállító teherautó borult az árokba.