KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról készített filmet

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról...

Az angol lapok bűnügyi rovatának élén szerepelt a két áldozatot követelő bűntény, amelynek...
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Takonykórra felkészülni!
Takonykórra felkészülni! Kerek egy hét alatt a kétszeresére emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordult lakosok száma Csongrád Megyében. Az otthon magukat kúrálók száma jóval nagyobb lehet.
 
Tisztes helytállás Debrecenben
Tisztes helytállás Debrecenben A tizennegyedik forduló zárómérkőzésén, kiélezett csatában, végül tizenkét pontos sikert aratott a DEAC a nagyszerűen küzdő Vásárhelyi Kosársuli felett.
 
Megszüntetnék a vásárhelyi migráns otthont
Megszüntetnék a vásárhelyi migráns otthont Hódmezővásárhely közgyűlése döntött arról, hogy ellenzi a betelepítési kvótát. A kiskorúak otthonát is megszüntetnék. Mi is történt az eltelt 3 évben?
 
Versenyképesség, bürokrácia - növelni, csökkenteni
Versenyképesség, bürokrácia - növelni, csökkenteni Lázár János egy Albert Einstein idézettel foglalta össze a bürokráciacsökkentés alapelvét: az állam a mi szolgánk és ne mi legyünk az állam rabszolgái. Interjú! 
 
90 éves Juhász Józsefné
90 éves Juhász Józsefné Fodrásznak tanult, majd  a fodrász szövetkezethez került, innen ment nyugdíjba. 
 
Vásárhelyen is Torkos Csütörtök
Vásárhelyen is Torkos Csütörtök Két vásárhelyi vendéglátóhely vesz részt az 50 százalékos kedvezményt adó gasztronómiai keresletélénkítő akcióban. A jó szándék mellett van azonban ennek egy árnyoldala is.
 
Ezüstkincs Vásárhely határában
Ezüstkincs Vásárhely határában Ha nem is akkora nemzetközi szenzáció, mint a hat és fél kilós szikáncsi aranylelet, azonban a kingéci ezüstkincs az Alföld őstörténetéről ad keresztmetszetet. Képekkel!