KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról készített filmet

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról...

Az angol lapok bűnügyi rovatának élén szerepelt a két áldozatot követelő bűntény, amelynek...
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Mesevilág az Andrássy utcában
Mesevilág az Andrássy utcában Kis üzlet hatalmas áruválaszték lehet a mottója a boltnak, amely a webáruházzal kiegészülve a gyerekek kedvenc mesehőseivel mintázott termékek nagy választékát kínálja.
 
Vásárhelyi iskola sikere a Nemzeti Vágtán és a Lovasterápiás Versenyen
Vásárhelyi iskola sikere a Nemzeti Vágtán és a Lovasterápiás Versenyen Érmes helyezésekkel tért haza az Aranyossy diákcsapata a fóti Lovasterápiás Versenyről. Országos hírű az intézmény habilitációs és rehabilitációs tevékenysége.
 
Szakmák diákszemmel
Szakmák diákszemmel November közepéig tartó üzemlátogatási programsorozatot indítottak általános és középiskolás diákoknak. Idén is lesznek pályaválasztási napok Szegeden.
 
Résen kell lenni minden ütközetben
Résen kell lenni minden ütközetben A bajnoki cím elhódításában így nagy szerepe lesz annak, hogy melyik csapat tud igazán csapatként játszani, hol tud valaki igazán extrát nyújtani. Tabellával!
 
Töretlen az érdeklődés több mint hat évtizede
Töretlen az érdeklődés több mint hat évtizede Szombaton nyílik a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat, az ország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjén 133 művész mintegy kétszáz alkotását láthatja a közönség.
 
Ha szeptember akkor Kutatók Éjszakája
Ha szeptember akkor Kutatók Éjszakája A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar 12 féle változatos - köztük több interaktív - programmal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Részletes program!
 
Megélezett ekevas kiélezett küzdelem
Megélezett ekevas kiélezett küzdelem Az Országos Szántóversenyen a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon tanuló Nánai Attila volt az egyetlen egyetemi hallgató. Szép helyezést ért el.