KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról készített filmet

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról...

Az angol lapok bűnügyi rovatának élén szerepelt a két áldozatot követelő bűntény, amelynek...
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A hazának élve van rátok szüksége
A hazának élve van rátok szüksége A hatvan évvel ezelőtti eseményeket bemutató rendhagyó történelemórák sorában Gyulai József professzor mesélt a diákoknak.
 
12 emberöltő 500 oldalban
12 emberöltő 500 oldalban

Több, mint hét évszázadot felölő családi históriát foglalt kötetbe Dr. Elek András hódmezővásárhelyi családtörténeti kutató.

 
Izomerővel begyűjtött érmek
Izomerővel begyűjtött érmek Hétvégén Tiszaújvárosban a hódmezővásárhelyi HERKULES SE 8 versenyzője - köztük egy 14 éves lány - 10 érmes helyezéssel tette le a névjegyét.
 
Háború a Máté Taekwondo és a Szövetség között
Háború a Máté Taekwondo és a Szövetség között A Magyar Taekwondo Szövetség csalással, hamisítással vádolja a vásárhelyi Máté Taekwondo SE-t, akik viszont az egyesület ellehetetlenítéséről beszélnek.
 
Az egykori lisztes diák országos sikerei
Az egykori lisztes diák országos sikerei Az országos hírnevét elindító Dunakanyar Hangja döntőjén ott ültek az xfaktorosok akik ajánlották, hogy  próbálja meg, vesztenivalója nincs.
 
90 éves Vári Ernő
90 éves Vári Ernő A vásárhelyi olvasóköri élet népszerű és mindig aktív tagja, hathatós közreműködésével alakult meg a helyi Nyugdíjas Szövetség.
 
Konferencia Mindszenty bíborosról
Konferencia Mindszenty bíborosról Kiszabadításának hatvanadik évfordulóján egyház- és politikatörténészek, külpolitikával foglalkozók és sajtótörténészek vizsgálják a bíboros hatástörténetét.