KözéletSzigorították a rokkantkártya igénylést

2012. január 11., szerda
 
Szigorították a rokkantkártya igénylést

Már nem elég a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának, az úgynevezett rokkantkártyák megszerzéséhez a háziorvosi igazolás. A tavaly életbe lépett rendelet szerint csakis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) által kiadott súlyos fogyatékossági határozat alapján állítható ki a kártya. A 2011 júniusában életbe lépett szabályozás türelmi ideje január elsején járt le.

 

 

A rokkantkártya kiadásának szabályait, elsősorban a visszaélések kiszűrésére szigorították. Már csak ellenőrzött, súlyos fogyatékossági határozat birtokában lehet igényelni.

A hódmezővásárhelyi okmányiroda tájékoztatása szerint, hatásos az új szabályozás.

 

Eddig a háziorvos igazolása elég volt ahhoz, hogy a jogosult látás-, értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak megkaphassák a kártyát.

 

A parkoló kártyát igénylő fogyatékkal élőnek továbbra is először a háziorvost kell felkeresnie, aki az összegyűjtött leletek és egyéb orvosi papírok mellé egy több oldalas beutalót tölt ki. Ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letöltött kérelem kitöltése után,  postán eljuttatja a papírokat a MÁK- hoz. A Magyar Államkincstár a kérelmet továbbítja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé, amely szakorvosi véleményt állít fel. Kedvező döntés esetén, a kérelmező megkapja a súlyos fogyatékossági határozatot, amely feljogosítja a rokkantkártya igénylésére.

 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a felülvizsgálatot mikor kell elvégezni. Kőrösi Zoltán, a vásárhelyi okmányiroda vezetője szerint, ezt a procedúrát csak a kártya érvényességi idejének lejárta után kell végigcsinálni. Viszont a határozatlan, azaz véglegesített fogyatékkal élőknek mindenféleképp meg kell újítaniuk jogosultságukat. A végleges állapotot igazoló I. vagy II. rokkantfokú orvosi szakvélemény alapján kiállított parkolási igazolvány érvényességi idejének meghosszabbítására az igazolvány lejárati idején belül, de legkésőbb 2012. június 30-ig kerülhet sor. A rendelet szól arról is, hogy a 2011. július másodika előtt kiállított orvosi szakvélemény legkésőbb 2012. június 30-ig használható fel.

 

A rokkantkártya igénylése már a helyi okmányirodában történik, ahol a súlyos fogyatékosságot igazoló határozat mellett, érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát, csere esetén a régi parkoló kártyát, 1 db három hónapnál nem régebbi igazolványképet kell a kérelmezőnek magával vinnie. Amennyiben az érintett olyannyira korlátozott, hogy nem tud az okmányirodában megjelenni, meghatalmazással hozzátartozója is elintézheti a kérvényezést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról készített filmet

Bemutatják a vásárhelyi gyilkosról...

Az angol lapok bűnügyi rovatának élén szerepelt a két áldozatot követelő bűntény, amelynek...
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Essende kollekciója a Budapest Fashion Weeken
Essende kollekciója a Budapest Fashion Weeken 16. alkalommal rendezték meg a tavaszi divatáramlat nagy hazai seregszemléjét, ahol 15 designer köztük Ecker Szilvia legújabb kollekcióját tekinthette meg a közönség. Képekkel!
 
Idén se hagyjuk megnőni?!
Idén se hagyjuk megnőni?! Csongrád Megyében tavaly 46 bejelentés volt, amely 38 és fél hektár fertőzött területet takart. Azt a laikus is rögtön érzi, hogy ennél jóval nagyobb volt a parlagfüves terület.
 
A szabadkai bevonulás emlékére
A szabadkai bevonulás emlékére Május 1-jén Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren idézik meg a 75 évvel ezelőtti eufória pillanatait. Felállítják az E 497-es sorszámú határkő mását.
 
Díjmentes kutyaiskola
Díjmentes kutyaiskola A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete kezdeményezése azoknak nyújt segítséget és támogatást, akiknek problémás a kutyájuk.
 
Keresztény fundamentumok megerősítése
Keresztény fundamentumok megerősítése

Hódmezővásárhelyen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) legfiatalabb helyi szervezetével rendeztek konferenciát az Emlékpontban. Képekkel!

 
Ezt jól megszívta!
Ezt jól megszívta! A hír a vérszívókról nem egy - a jelenlegi aktuális közéleti eseményeket tálaló - újabb történet. A kérdés: kinek a vérét szívják majd kis hazánkban?
 
Új pályázat a házfelújításhoz
Új pályázat a házfelújításhoz A pályázat fontos kitétele, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek csak a helyi önkormányzat konzorciumi partnereiként vehetnek részt.