Kultúra, oktatásProgramokban gazdag évre készül a Tornyai János Múzeum

2019. január 14., hétfő
 
Programokban gazdag évre készül a Tornyai János Múzeum

A Tornyai János Múzeum mindhárom kiállítóhelyén, a Múzeum mellett az Alföldi Galériában és az Emlékpontban is várja a látogatókat idén. Az év első hónapjainak programjait Miklós Péter múzeumigazgató foglalta össze.

 

 

 

 

 

 

Az idei esztendő a kiváló hódmezővásárhelyi festőművész és a múzeum névadója, Tornyai János születésének százötvenedik évfordulóján az intézmény által büszkén felvállalt és menedzselt Tornyai-emlékév – mondta az igazgató, aki hozzátette: a művész születésének napján, január 18-án délután öt órakor nyílik a múzeumban a Tornyai, a gyűjtő című kiállítás, amely a néprajzi értékek és a magyar múlt iránt fogékony alkotó néprajzi magángyűjteményét mutatja be Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatójának kurátorsága mellett.

 

Az Alföldi Galériában január 19-én, szombaton délután három órakor nyílik kiállítás Holler László képzőművész festményeiből, míg a kiállítóhely másik szárnyában a mártélyi művésztelep Téli tárlata kerül bemutatásra február másodikától.

 

A hódmezővásárhelyi Emlékpont rendezvénysorozattal tiszteleg a Magyar Kultúra Napja előtt. Január 22-én délelőtt tíz órától Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa rendhagyó irodalomóra keretében mutatja be a kultúra és a barbarizmus összefüggéseit Ady Endre Harc a Nagyúrral című verse alapján, míg 23-án este hat órától Lucien Hervéről tart vetített képes előadást Dömötör Mihály fotóművész.

Az Emlékpont legújabb kiadványát, az egykori fehérgárdista, 1945 utáni kommunistaellenes ellenálló, Juhász Nagy Vilmos élettörténetét feldolgozó monográfiáját pedig január 24-én 17 órai kezdettel mutatja be Kovács Imre Attila, az Emlékpont kutatója.

 

A Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont is számos kiállításra, konferenciára és könyvbemutatóra készül az év folyamán, s már megkezdődtek a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat előkészítésének munkálatai is – mondta Miklós Péter.

Arról is beszélt, hogy az idei kiállítások sorában tematikus tárlatot láthatnak a vásárhelyi kiállítóhelyeket felkeresők tavasszal Kass János alkalmazott grafikáiból és könyvillusztrációiból, s sor kerül a makói művésztelep alkotóinak bemutatkozására is.

A múzeum az idén jelenteti meg új régészeti kiadványa mellett az Endre Béla-monográfiát, amely a közgyűjteményben tavaly bemutatott kiállítás anyagán alapszik.

 

A Tornyai-emlékév jegyében a művész nevét viselő múzeumban nemcsak impozáns, reprezentatív kiállítás mutatja be Tornyai János tevékenységét, hanem előadások, konferenciák és kiadványok is napvilágot látnak az emlékévhez kapcsolódóan.

 

Az Emlékpont a száz évvel ezelőtti kommunista diktatúra, a tanácsköztársaság történetéről rendez márciusban tudományos tanácskozást és kiállítást – fogalmazott a múzeumigazgató, hozzátéve, hogy mindezek mellett az intézményekben folytatódik a gyűjtemény gyarapítása, feldolgozása, s a tervek szerint az eredményeket múzeumi évkönyvben összegzi a Tornyai János Múzeum 2019-ben.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Elhunyt Czuczi Győző

Elhunyt Czuczi Győző

Nagy veszteség érte Hódmezővásárhelyt: közéleti szereplőjeként tevékenységével...
A szezon legfölényesebb sikere

A szezon legfölényesebb sikere

A Kosársuli célja a hibátlan hazai mérleg megtartása, egyben a hatodik hazai siker megszerzése volt, mindez a...
 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.