Kultúra, oktatásProgramokban gazdag évre készül a Tornyai János Múzeum

2019. január 14., hétfő
 
Programokban gazdag évre készül a Tornyai János Múzeum

A Tornyai János Múzeum mindhárom kiállítóhelyén, a Múzeum mellett az Alföldi Galériában és az Emlékpontban is várja a látogatókat idén. Az év első hónapjainak programjait Miklós Péter múzeumigazgató foglalta össze.

 

 

 

 

 

 

Az idei esztendő a kiváló hódmezővásárhelyi festőművész és a múzeum névadója, Tornyai János születésének százötvenedik évfordulóján az intézmény által büszkén felvállalt és menedzselt Tornyai-emlékév – mondta az igazgató, aki hozzátette: a művész születésének napján, január 18-án délután öt órakor nyílik a múzeumban a Tornyai, a gyűjtő című kiállítás, amely a néprajzi értékek és a magyar múlt iránt fogékony alkotó néprajzi magángyűjteményét mutatja be Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatójának kurátorsága mellett.

 

Az Alföldi Galériában január 19-én, szombaton délután három órakor nyílik kiállítás Holler László képzőművész festményeiből, míg a kiállítóhely másik szárnyában a mártélyi művésztelep Téli tárlata kerül bemutatásra február másodikától.

 

A hódmezővásárhelyi Emlékpont rendezvénysorozattal tiszteleg a Magyar Kultúra Napja előtt. Január 22-én délelőtt tíz órától Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa rendhagyó irodalomóra keretében mutatja be a kultúra és a barbarizmus összefüggéseit Ady Endre Harc a Nagyúrral című verse alapján, míg 23-án este hat órától Lucien Hervéről tart vetített képes előadást Dömötör Mihály fotóművész.

Az Emlékpont legújabb kiadványát, az egykori fehérgárdista, 1945 utáni kommunistaellenes ellenálló, Juhász Nagy Vilmos élettörténetét feldolgozó monográfiáját pedig január 24-én 17 órai kezdettel mutatja be Kovács Imre Attila, az Emlékpont kutatója.

 

A Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont is számos kiállításra, konferenciára és könyvbemutatóra készül az év folyamán, s már megkezdődtek a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat előkészítésének munkálatai is – mondta Miklós Péter.

Arról is beszélt, hogy az idei kiállítások sorában tematikus tárlatot láthatnak a vásárhelyi kiállítóhelyeket felkeresők tavasszal Kass János alkalmazott grafikáiból és könyvillusztrációiból, s sor kerül a makói művésztelep alkotóinak bemutatkozására is.

A múzeum az idén jelenteti meg új régészeti kiadványa mellett az Endre Béla-monográfiát, amely a közgyűjteményben tavaly bemutatott kiállítás anyagán alapszik.

 

A Tornyai-emlékév jegyében a művész nevét viselő múzeumban nemcsak impozáns, reprezentatív kiállítás mutatja be Tornyai János tevékenységét, hanem előadások, konferenciák és kiadványok is napvilágot látnak az emlékévhez kapcsolódóan.

 

Az Emlékpont a száz évvel ezelőtti kommunista diktatúra, a tanácsköztársaság történetéről rendez márciusban tudományos tanácskozást és kiállítást – fogalmazott a múzeumigazgató, hozzátéve, hogy mindezek mellett az intézményekben folytatódik a gyűjtemény gyarapítása, feldolgozása, s a tervek szerint az eredményeket múzeumi évkönyvben összegzi a Tornyai János Múzeum 2019-ben.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Elhunyt Czuczi Győző

Elhunyt Czuczi Győző

Nagy veszteség érte Hódmezővásárhelyt: közéleti szereplőjeként tevékenységével...
A szezon legfölényesebb sikere

A szezon legfölényesebb sikere

A Kosársuli célja a hibátlan hazai mérleg megtartása, egyben a hatodik hazai siker megszerzése volt, mindez a...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."