MozaikPontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek

2014. február 8., szombat
 
Pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ételek elkészítésének és akár elfogyasztásának módja is befolyásolja, hogy végül mennyi kalóriát vesz magához az ember.

 

 

 

 

Néhány élelmiszer esetében - azok szerkezete miatt - a kalóriák bizonyos része az emésztés során is hozzáférhetetlen marad a szervezet számára. A bevitt kalóriamennyiség bizonyos hányada magára az emésztésre megy el, míg egy részét a bélbaktériumok "lopják el". A jelenleg használt kalóriaszámítási módszer azonban mindezeket nem veszi figyelembe, vagyis egyáltalán nem pontosak az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek - állítják a kutatók, akik a jelenleg is használt kalóriaszámítási módszer átdolgozását javasolják.



A szakértők mindig is tisztában voltak azzal, hogy az élelmiszercímkéken szereplő kalóriaértékek csupán becsült adatok, ezért többször szorgalmazták már a rendszer átdolgozását, hogy a vásárlók pontosabb képet kapjanak az elfogyasztott ételek valós energiatartalmáról. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium humánélelmezési kutatóközpontjának szakemberei tavaly kimutatták, hogy egy adag mandulában az eddig becsültnél 20 százalékkal kevesebb kalória van, mivel a termésben lévő zsírok egy része hozzáférhetetlen a szervezet számára. A kutatók most egyebek között a teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek energiatartalmát készülnek újravizsgálni. Mint elmondták, az esetek többségében csak kis mértékű pontatlanságról van szó, ám néhány élelmiszer valódi kalóriaértéke akár 50 százalékkal is eltérhet az eddig becsülttől.

Az 1800-as évek vége-1900-as évek eleje tájékán kiszámították egyes étrendek kalóriaértékét, majd emberi székletvizsgálatok révén megállapították, hogy a bevitt kalóriamennyiség mekkora hányada ment kárba. Ennek eredményeként a fehérjék és szénhidrátok nagyjából négy, a zsírok kilenc, míg az alkoholfélék hét kalóriát tartalmaznak grammonként. Az élelmiszergyártók és éttermek még ma is ezeket a számokat használják.

Bizonyos élelmiszereket - például a rostban gazdag fajtákat - azonban nem emészt meg teljesen az emberi szervezet, így a belőlük nyert kalória mennyisége is alacsonyabb a becsültnél. Az 1970-es években a kutatók módosították az Atwater-féle számokat, különös tekintettel a gyümölcsökre, zöldségekre és babfélékre. A változtatások pozitív előrelépést jelentenek, ám a szakértők szerint többre van szükség.

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy az ételek feldolgozása jelentősen befolyásolja a belőlük nyerhető kalória mennyiségét. A darálás, pürésítés, reszelés ugyanis kiváltja az emésztés egy részét, így a feldolgozott ételek kalóriaértéke közelít leginkább az Atwater-féle számokhoz.

A jelenlegi számítási mód szerint egy adag burgonyapüré 300 kalóriát tartalmaz, amelynek döntő hányada bekerül a szervezetbe, ám ugyanekkora mennyiségű, feldolgozatlan krumpli elfogyasztásával csak nagyjából 200 kalóriát vesz magához az ember. A becsült és a valós érték közötti eltérés a keményítő tartalmú élelmiszerek esetében a legnagyobb, és a húsok esetében a legkisebb.

 
 
Forrás: myhealthnewsdaily.com
 

Olvassa el ezt is!

Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését

Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését

A hódmezővásárhelyi közgyűlés 14,5 milliárd forintos főösszeggel, 825 millió forintos többlettel elfogadta az önkormányzat 2014-es költségvetését pénteken.
Régi fényében a szerb ortodox templom

Régi fényében a szerb ortodox templom

Február 13-tól teljes pompájában ismét látható a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templom ikonosztáza. Ma délelőtt elkezdték a restaurált ikonok visszahelyezését. Képekkel!
A Stars Of Hope újabb országos sikere

A Stars Of Hope újabb országos sikere

Április 20-án Budapesten, az Erzsébet Ligeti Színházban rendezték meg a XXXIII. Junior Táncművészeti Fesztivál döntőjét.
Majális 2024

Majális 2024

Kétnapos program a Népkertben. Városkártyával egy alkalommal ingyen sör/virsli a felnőtteknek, ingyen vattacukor és ugrálóvár a gyerekeknek.Részletes pr ogram.
 

És ezt már olvasta?

Már csak egy meccs van az 5. helyért
Már csak egy meccs van az 5. helyért Az NB I/B Zöld csoportjának 5. helyéért Győr ellen játszotta utolsó hazai mérkőzését a 2023/24-es szezonban a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Elkezdődtek az idei érettségik
Elkezdődtek az idei érettségik A következő hetekben, május 3. és július 3. között 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek.
 
Rollerezés Vásárhelyen is
Rollerezés Vásárhelyen is Vásárhelyen is bérelhetők a Lime rollerek. 250 járművel, legalább 60 parkolóhellyel indult a szolgáltatás Hódmezővásárhelyen.
 
Megkezdődtek a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
Megkezdődtek a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Az állattenyésztő szakma számára ma már európai hírű a kiállításra a hazai és külföldi kiállítók 50 ezer érdeklődőre számítanak idén is.
 
Tömeg, jó hangulat - igazi majális fíling
Tömeg, jó hangulat - igazi majális fíling A cikk címét az április 30-án délután, este kilátogatóktól idéztük. A régi időket idézte a vásárhelyi önkormányzat által szervezett Népkert majálisa. Képekkel.
 
Már nincs messze az 5. hely
Már nincs messze az 5. hely A kérdés az volt a Hódtói Sportcsarnokban, hogy ki játszhat majd az 5. helyért az NB I/B Zöld csoportjában.
 
Lelkes amatőrök, profi cuccok
Lelkes amatőrök, profi cuccok Április 27-én délelőtt a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub börzét rendezett, amelyre több, mint 100 kiállító érkezett az ország több pontjáról.