Kultúra, oktatásNagysikerű amatőr régészkedés Csomorkányon

2019. április 2., kedd
 

A Tornyai János Múzeum felhívására több mint százan keresték fel a hétvégén csomorkányi templomrom környékét, ahol a húszméteres oldalú, négyzet formájú parcellák alapos átvizsgálásában vettek részt.

 

 

 

 

 

 

A segítők között a legtöbben a vásárhelyiek voltak, de érkeztek Szentesről, Szegedről, Algyőről, Bogárzóról, Budapestről is és két ELTÉ-s régészhallgatót is részt vett a munkában.

A terepjárás előtt a résztvevők rövid tájékoztatást kaptak arról, hogyan kell szakszerűen végezniük a felszíni leletanyag gyűjtését, s ehhez a megfelelő eszközöket is megkapták.

A Tornyai János Múzeum munkatársai az elmúlt napokban húszméteres oldalú négyzetekre osztották fel a területet, s egy-egy csapat három parcellát vizsgált meg. Így egy nap alatt akár másfél-két hektáros területtel végeztek az önkéntesek.

A csapatok minden maradványt begyűjtöttek, származzon az bármely korból, így egy néhány évtizede beszántott tanya kerületét is meghatározhatják a régészek, de gyűjtenek állatcsontokat is, amelyek korát később határozzák meg.

Biztató eredmény volt, hogy az első napon az önkéntesek szilikát-olvadékot is találtak, amelyek egy itt valamikor működött kovácsműhely létére utal, de egy üvegműhelyre utaló maradványokat is találtak már a bejárás során.

 

A két nap alatt összesen öt hektárnyi területet fésültek át az önkéntesek, akik közül a legtöbben késő középkori főző-, asztali és tárolóedények darabjait lelték meg. Találtak darabokat szétszántott kemence vagy ház falából, mások szemes kemencék pohár alakú „kályhaszemeinek” töredékével gyarapították a múzeum gyűjteményét. Különleges leleteik közé tartoznak a szarmata és Árpád-kori orsókarika, a középkori kés, gomb vagy kösöntyű maradvány és a török kori cseréppipák. Különösen megbecsültek a szilikát- és vassalak olvadékok, melyek a mezővárosban működő mesterek tevékenységére utalhatnak. Főként a cserépüst maradványok segítségével a szakemberek ráakadtak az Árpád-kori Csomorkány falu helyére, valamint egy ismeretlen nevű szarmata és bronzkori település részletére is. Szép anyagát gyűjtötték be az önkéntesek egy lebontott és szétszántott tanya háztartásának, s a régészek megállapították, hogy az ott lakók mázas edényeik zömét hódmezővásárhelyi fazekasoktól szerezték be.

Az összegyűjtött, mintegy egy köbméternyi anyag a múzeum raktárába került, s a tiszítást követően a régészek fogják elemezni a megtalálás helyének jelzetével feliratozott papírtasakok tartalmát.

 

Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és a csomorkányi határban végzett bejárást irányító régész, Béres Mária köszönetet mondtak azoknak, akik szabadidejüket áldozták a múzeum anyagának gyarapításáért, s elmondták, hogy az őszi vetésű gabona betakarítása után, nyár végén és késő ősszel, a szántást követően ismét számítanak majd az önkéntesek segítségére a csomorkányi terület bejárásának folytatásában.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Agresszív védekezés remek kapussal

Agresszív védekezés remek kapussal

Az első pillanattól dominálva, magabiztos és nagyarányú győzelmet aratott a HLKC az NBII felnőtt bajnokság...
Átadták a Keleti elkerülőt

Átadták a Keleti elkerülőt

Hivatalosan átadtak március 31-én a Keleti elkerülő utat. A 2016-ban nyert 1 milliárd 840 millióból...
 

És ezt már olvasta?

Felújított pályák a bmx-eseknek
Felújított pályák a bmx-eseknek Egy ügyességet, bátorságot igénylő, néha még a fizikát is meghazudtoló látványos sportág kapta viszza vásárhelyi bázisát, amelyet országoss versennyel nyitottak meg. 
 
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
 
A szezon fele még hátra van
A szezon fele még hátra van A hétvégén indulhat a strandszezon. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya kiváló minősítést adott a Mártélyi szabadstrand vizének.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.