GazdaságMunkabérek és értékük

2015. december 27., vasárnap
 
Munkabérek és értékük

A magyar átlagbér vásárlóerő-egységben számolva is az egyik legalacsonyabb volt az Európai Unióban tavaly - derül ki az Eurostat nettóbér-statisztikájából.

 

 

 

 

 

Európa ötödik legalacsonyabb fizetésével rendelkeznek a magyar dolgozók vásárlóerő-egységben számolva, csak a bolgár, román, lett és litván átlagbérek múlják alul a hazai szintet.

 

Az Eurostat a közelmúltban tette közé frissített nettó-átlagbér statisztikáját vásárlóerő-egységben számolva. A KSH definíciója szerint vásárlóerő-egység (PPS) egy  mesterségesen képzett, közös átszámítási alapként alkalmazott pénznem, melyet az Európai Unióban területi összehasonlítások elvégzése céljából használnak a nemzetgazdasági aggregátumok mennyiségének olyan jellegű kifejezésére, mely kiküszöböli az egyes tagállamok közötti árszínvonal-különbségeket.

 

Egy gyerektelen, az átlagbért kereső magyar dolgozó nettó 11 188 eurót vitt tavaly haza PPS-ben számolva. A sereghajtó Bulgáriában 8226, Romániában pedig 8490 euró volt ezt az összeg.

A legjobban a svájciak keresnek, ott 39 958 eurót visznek haza, őket a luxemburgiak (31 848) és a norvégok (31 189) követik. Németországban 27 360 euró a PPS-ben számolt bér, míg az osztrákoknál 26 075.

A régióban Szlovénia áll a legjobban 14 445 euróval, majd a lengyelek (13 634), a csehek (13 634), a horvátok (12 812) és a szlovákok (11 623) következnek.

 

A PPS-ben számolt bér főleg az eurózónán kívüli országokban módosul jelentősen az euróban számolt fizetésekhez képet. A kevésbé fejlett országok esetében ráadásul a nyugat-európainál alacsonyabb árszínvonalak miatt a különbségek jelentősek lehetnek.

Magyarországon például az euróban számolt nettó átlagbér 6385 volt 2014-ben, amely 57 százaléka az PPS-ben számolt összegnek.

 

A számításnak azért is van jelentősége, mert csak a euróban számolt átlagbért nézve a német 27 782 euró 4,4-szerese a magyarnak, míg PPS-ben a különbség már "csak" 2,4-szeres. Ez alapján változatlan árak mellett a jelenleg nettó 160 ezres magyar átlagbérnek több mint 380 ezer forintra kellene emelkednie, hogy a németekével azonos legyen az életszínvonal.

 

 

A KSH adatai szerint 2015 I-III. negyedévben az átlagkereset a Dél Alföldön 128 721 forint volt. Ez az összeg tavaly ugyanebben az időszakban 4200 forinttal kevesebb volt.

Az országos átlag pedig 159 150 forint.

 
 
VH-EUROSTAT
 

Olvassa el ezt is!

420 forintos menüvel az országos döntőben

420 forintos menüvel az országos döntőben

A vásárhelyi csapat is bejutott az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny döntőjébe. Jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználása, tradicionális ízek volt a feltétel.

Tízmillió meg tízmillió

Tízmillió meg tízmillió

Már majdnem minden információ rendelkezésre áll, az új családtámogatási kedvezmény igénybevételéről. Most újabb részletekkel bővült.
Elismerés a vásárhelyi mecénásnak

Elismerés a vásárhelyi mecénásnak

További domborművekkel gyarapodhat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ oldalfalának panteonja. Kenéz Heka Etelka átvette a város elismerő oklevelét.

Herczeg Mihályra emlékeztek

Herczeg Mihályra emlékeztek

Június 7-én a Szeremlei Társaság és a Hódmezővásárhelyi Levéltár az egykori pedagógus és levéltárvezető, a társaság alapító tagja életútját elevenítette fel. Képekkel!
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.