Kultúra, oktatásMost még megszeppenni is lehet

2014. december 8., hétfő
 

December 4-én félszáznál több óvodás ment el szüleivel a Németh László Gimnázium, Általános Iskolába, hogy szó szerint és átvitt értelemben is „beleszimatoljon” az iskola légkörébe.

 A hagyományteremtő szándékkal rendezett délutánnak a Szülők Akadémiája címet adták, ám lényegében kötetlen beszélgetésekkel telt a nap, a gyerekeknek pedig játékokkal, kézműveskedéssel, bábozással, énekléssel teremtettek közvetlen és barátságos hangulatot.

 

"Arra gondoltunk, hogy idén a Diákok Őszi Tárlatával elindított folyamatot - hogy óvodások is küldhettek rajzot, festményt - vigyük tovább azzal, hogy a leendő elsősök személyesen is ismerkedjenek meg az iskolával" - mondta Kardosné Kecskeméti Katalin a Vásárhelyi Híreknek.

 

Az igazgatóhelyettes szavai szerint az óvoda-iskola átmenet minden gyerek életében nagy változást jelent, hiszen az éveken át megszokott élet után új környezetbe kerülnek a gyerekek. Az újtól való félelem, a bizonytalanság enyhítése volt a célja a délutánnak.

Hozzátette, egyáltalán nem biztos, hogy a szülők végül hová íratják be gyermeküket, de aki a Németh Lászlóban kezdi a szeptembert, annak legyen egy kicsit ismerős az iskola légköre, a tanterem, a tanító néni.

 

A szülőknek pedig lehetőségük volt tájékozódni és a bennük megfogalmazódottakról kérdezhettek, beszélgethettek, mindezt persze oldott hangulatban. Majsainé Szénási Tímea pszichológus tájékoztatta a szülőket, beszélt a kezdeti iskolai stressz kezeléséről.

Előkerültek a legfontosabbak: a szülői háttér, a szeretetet, amely magabiztosságot kell hogy adjon. Mint hallottuk, nem utolsó sorban elengedhetetlen a szülő és a nevelő együttműködése a gyermek nevelésében. Ez a kölcsönös bizalom fogja majd elősegíteni a tanuló sikeres iskolai előmenetelét. Végül Ritzl Zoltánné az alsó tagozat munkaközösség-vezetője ismertette a szülőknek, hogy a Németh László iskolában milyen választási lehetőségek vannak oktatási, művészeti, szabadidő és sport terén.

 

Amíg a szülők elméletben ismerkedtek az iskolával, addig a gyerekek kézműveskedtek, bábozhattak, énekelhettek és kipróbálhatták a digitális táblát.

A képeken is látható, hogy a gyerekcsapat igen jól érezte magát, óvodástársak játszottak együtt, új barátságok alakultak, de az sem volt baj, ha valamelyik óvodás egy idő után megszeppent a sok újdonságtól, nyugodtan odabújhatott a szüleihez.

 

A délután végén a gyerekek és szüleik Molnár Gézáné vezetésével megnézték a Gyulai József Természettudományos Műhelyt, ahol néhány kísérletet is bemutattak.

A Szülők Akadémiája következő programja január 24-én, szombaton délelőtt lesz.

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

A 100 legjobb hazai gimnázium

A 100 legjobb hazai gimnázium

A régióból két szegedi gimnázium van a tavalyi tanulmányi és felvételi eredmények, a...
Microsoft Office ingyen

Microsoft Office ingyen

Több tízezer forintot spórolhat a család, mert december 4-től minden köznevelésben tanuló diák ingyen...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.