Kultúra, oktatásMost még megszeppenni is lehet

2014. december 8., hétfő
 

December 4-én félszáznál több óvodás ment el szüleivel a Németh László Gimnázium, Általános Iskolába, hogy szó szerint és átvitt értelemben is „beleszimatoljon” az iskola légkörébe.

 A hagyományteremtő szándékkal rendezett délutánnak a Szülők Akadémiája címet adták, ám lényegében kötetlen beszélgetésekkel telt a nap, a gyerekeknek pedig játékokkal, kézműveskedéssel, bábozással, énekléssel teremtettek közvetlen és barátságos hangulatot.

 

"Arra gondoltunk, hogy idén a Diákok Őszi Tárlatával elindított folyamatot - hogy óvodások is küldhettek rajzot, festményt - vigyük tovább azzal, hogy a leendő elsősök személyesen is ismerkedjenek meg az iskolával" - mondta Kardosné Kecskeméti Katalin a Vásárhelyi Híreknek.

 

Az igazgatóhelyettes szavai szerint az óvoda-iskola átmenet minden gyerek életében nagy változást jelent, hiszen az éveken át megszokott élet után új környezetbe kerülnek a gyerekek. Az újtól való félelem, a bizonytalanság enyhítése volt a célja a délutánnak.

Hozzátette, egyáltalán nem biztos, hogy a szülők végül hová íratják be gyermeküket, de aki a Németh Lászlóban kezdi a szeptembert, annak legyen egy kicsit ismerős az iskola légköre, a tanterem, a tanító néni.

 

A szülőknek pedig lehetőségük volt tájékozódni és a bennük megfogalmazódottakról kérdezhettek, beszélgethettek, mindezt persze oldott hangulatban. Majsainé Szénási Tímea pszichológus tájékoztatta a szülőket, beszélt a kezdeti iskolai stressz kezeléséről.

Előkerültek a legfontosabbak: a szülői háttér, a szeretetet, amely magabiztosságot kell hogy adjon. Mint hallottuk, nem utolsó sorban elengedhetetlen a szülő és a nevelő együttműködése a gyermek nevelésében. Ez a kölcsönös bizalom fogja majd elősegíteni a tanuló sikeres iskolai előmenetelét. Végül Ritzl Zoltánné az alsó tagozat munkaközösség-vezetője ismertette a szülőknek, hogy a Németh László iskolában milyen választási lehetőségek vannak oktatási, művészeti, szabadidő és sport terén.

 

Amíg a szülők elméletben ismerkedtek az iskolával, addig a gyerekek kézműveskedtek, bábozhattak, énekelhettek és kipróbálhatták a digitális táblát.

A képeken is látható, hogy a gyerekcsapat igen jól érezte magát, óvodástársak játszottak együtt, új barátságok alakultak, de az sem volt baj, ha valamelyik óvodás egy idő után megszeppent a sok újdonságtól, nyugodtan odabújhatott a szüleihez.

 

A délután végén a gyerekek és szüleik Molnár Gézáné vezetésével megnézték a Gyulai József Természettudományos Műhelyt, ahol néhány kísérletet is bemutattak.

A Szülők Akadémiája következő programja január 24-én, szombaton délelőtt lesz.

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

A 100 legjobb hazai gimnázium

A 100 legjobb hazai gimnázium

A régióból két szegedi gimnázium van a tavalyi tanulmányi és felvételi eredmények, a...
Microsoft Office ingyen

Microsoft Office ingyen

Több tízezer forintot spórolhat a család, mert december 4-től minden köznevelésben tanuló diák ingyen...
 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.