Kultúra, oktatásMitől jó egy képzés? - Izlandon működik

2015. szeptember 16., szerda
 
Mitől jó egy képzés? - Izlandon működik

A izlandi oktatási rendszert a helyszínen tanulmányozta nemrég, Prof. Dr. Mucsi Imre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egykori dékánja, aki több hazai tudományos szervezetnek a tagja. 

 

 

Egyetemisták az izlandi egyetemen (Univ.Is.)

 

 

A Vásárhelyi Híreknek elmondta, figyelemre méltó és a hazai szakképzési rendszer, a duális képzés átalakítása-kialakítása miatt aktuális az izlandi oktatási rendszer működésének megismerése.

Mint mondta, Izlandon az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium felelős a törvényi háttér biztosításáért az oktatás minden szintjén: iskolás kor előtt gondozás és iskola előkészítő, általános és középiskola, felsőoktatás, a tanfolyamos (élethosszig tartó tanulás) és felnőttképzés.

 

Az iskola előtti (bölcsőde, óvoda) és az általános iskolai képzés fenntartói az önkormányzatok, a minisztérium felelős a közép- és felsőoktatás működtetéséért. Bár az oktatás Izlandon hagyományosan az állami szektor feladata, manapság számos magán oktatási intézmény működik mind az iskola előkészítő, mind a közép- és felsőoktatásban.

Hasonlóan a miénkhez, hatéves kortól kötelező az iskola, ott viszont 10 osztályos az általános iskola, amely magában foglalja az alapfokú (1-7. osztály) és az alsó szintű középfokú (8-10. osztály) oktatást.  

A középiskola nem kötelező, de aki elvégzi az általános iskolát, joga van beiratkozni a középiskolába. Ennek két típusa van: gimnázium, amely célját tekintve hasonló a hazaihoz, vagyis az egyetemi továbbtanulást teszi lehetővé, viszont nem lehet vele belépni a munkaerőpiacra, míg a másik lehetőség, a szakközépiskola, ahol együtt folyik az általános és szakmai képzés, és a diákok érettségi bizonyítványt és szakmai végzettséget is szereznek. A diákok általában 16 és 20 éves koruk között járnak ebbe az iskolatípusba. Az általános gimnáziumi oktatás négy éves, és érettségi vizsgával zárul. A szakképzés hossza változó: egy félévtől egészen tíz félévig. Az általános mégis a négy éves képzés itt is. 

Az izlandi felsőoktatásról Mucsi Imre a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a modern izlandi felsőoktatás kezdete 1911-re nyúlik vissza, amikor a University of Iceland-ot alapították.  

Izlandon különösen figyelemre méltó a duális képzés rendszere. Igen gyakori, de a megvalósításban eltérések vannak az egyes oktatóhelyek gyakorlatában. Ugyanis van lehetőség arra, hogy maga a képzés is a munkahelyen, munkavégzés közben történjen, illetve az iskolai és a munkahelyi tanulás időtartamát megosztják.

 

Mondhatjuk, hogy ahol a munkahelyi tanulás befejeződik, ott kezdődik a munkahelyi képzés, különösen, ha a munkahelyi képzés az iskolai tanulási periódus végén kezdődik.

 

 A duális képzés alatt olyan képzési formát értünk, melynek keretében az elméleti képzés szakiskolákban, a gyakorlati képzés pedig farmokon, vállalatoknál történik. Az üzem és az iskola kiegészíti egymást. Az iskolákban az általános műveltséget és a szakelméleti ismereteket közvetítő tárgyak oktatása folyik, a gyakorlati (üzemi) képzésben pedig a szakmai képességek fejlesztésén van a hangsúly. Az iskola és az üzem célja egy magasan képzett szakembergárda létrehozása korszerű és modern ismeretanyag elsajátításával.

A gyakorlóhely kiválasztása után háromoldalú szerződést kötnek az érdekeltek: a hallgató, az egyetem és a munkahely.

A tanterveket folyamatosan felülvizsgálják, és állandóan alakítják a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vezetőváltás a Hódiák Sportegyesület élén

Vezetőváltás a Hódiák Sportegyesület élén

Az egykori hódiákos 16 éves kora óta atletizál, 3 hónap után a serdülő magyar bajnokságon 3....
Kutatók Éjszakája Vásárhelyen is

Kutatók Éjszakája Vásárhelyen is

A Szegedi Tudományegyetem idén is változatos és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket szeptember...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.