Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Országos versennyel nyitják meg hivatalosan a vásárhelyi Arénát
Országos versennyel nyitják meg hivatalosan a vásárhelyi Arénát Hódmezővásárhelyen igazi pezsgéssel teli, egy látványos sport országos bajnokságával nyitják meg újra hivatalosan is a Balogh Imsi Sportcsarnokot.
 
Kecskeméten kezd a Kosársuli
Kecskeméten kezd a Kosársuli Vásárhelyi Kosársuli rögtön erős ellenféllel kezd. Megszületett az NBI B. csoportos kosárlabda bajnokság 2014-15-ös idényének menetrendje. Nézze meg!
 
Nyeregben érezték magukat
Nyeregben érezték magukat Szeptember 20-án, szombaton kerékpártúrával avatták fel a frissen elkészült, illetve felújított kerékpárutakat a vásárhelyiek.
 
Ez még nem az igazi
Ez még nem az igazi A hódmezővásárhelyi Református Újtemplom buszpályaudvar felöli oldala annyira megrongálódott, hogy kijavítását nem lehet halogatni.
 
Földesi Gyula új tánckörbe hívja a vásárhelyieket
Földesi Gyula új tánckörbe hívja a vásárhelyieket Valószínű ennek többen örülnek, mert ezzel lehetőség nyílik azoknak is aki szabadidejüket egy kis mozgással szeretnék eltölteni, vagy kedvet éreznek a tánctanuláshoz.
 
Bemutató a Nemzeti Vágtán
Bemutató a Nemzeti Vágtán Több ezer ember előtt tartott lovasterápiás bemutatót az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola csapata. A vásárhelyiek ötödször kaptak meghívást a Hősök Terére. Képekkel!
 
A Vajdaságig ért a Látóhatár
A Vajdaságig ért a Látóhatár A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad meghívására szeptember 18-án,  a Magyar Házban mutatkozott be a Vásárhelyi Látóhatár című folyóirat.