Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kompetenciamérés és szociokulturális háttér
Kompetenciamérés és szociokulturális háttér A teljes körű mérések célja a tanulók képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése, nem számít, hogy gyengébb vagy erősebb képességű.
 
Nyeregben érezheti magát aki szelfizni és bringázni is szeret
Nyeregben érezheti magát aki szelfizni és bringázni is szeret Június 5-én startol a Geo-Portya-Selfie verseny, ugyanaznap lesz Vásárhely belvárosában az évek óta nagy sikerű Bringalovagok kerékpárverseny is.
 
Van pénz a tram-train-re
Van pénz a tram-train-re Az eddig csak jószerével elképzelések, tervek, variációk publikálása után a vonal kiépítésének és villamosok vásárlásának pénzügyi háttere is felbukkant.
 
Vásárhelynek is jut a támogatásból
Vásárhelynek is jut a támogatásból A régió természettudományos oktatását előmozdíthatja a Szegedi Tudós Akadémia. Az egyik támogatott iskola a Németh László Gimnázium.
 
Gyerekek a gyerekekért
Gyerekek a gyerekekért

A Tündér Lala című Szabó Magda mű zenés adaptációját viszik színre a Liszt Ferenc iskola kisszínpadosai. A jótékonysági előadás bevételét mezővárinak szánják. Képekkel!

 
Vásárhelyi íjász sikerek
Vásárhelyi íjász sikerek A hódmezővásárhelyi  Monolit Terep és Vadászíjász Sportegyesület  versenyzői több régiós és országos versenyen is sikerrel vettek részt. Képekkel és eredményekkel.
 
Képeken keresztül a hazaszeretet és a család
Képeken keresztül a hazaszeretet és a család Különleges kiállítás nyílt május 23-án a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában. A nagyközönség számára is nyitva. Képekkel!