Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kiss Pál ismét hallat magáról
Kiss Pál ismét hallat magáról Két országos bajnokságon is a dobogó legfelső fokán végzett. Eredményei alapján a HÓDIÁK SE sportolója is bekerült a magyar válogatottba.
 
Ingyenes lett, de a tragédiák száma nőhet
Ingyenes lett, de a tragédiák száma nőhet

A kéményellenőrzési és -tisztítási költségeit július elsejétől az állam állja és bár a lakosság ennek örül, szakmai körökben egyenesen pánik uralkodik.

 
Történelem és helytörténet - korok és hagyományok
Történelem és helytörténet - korok és hagyományok

44. éve rendezik meg mindig más-más helyszínen az ötnapos nagyszabású rendezvényt, amelynek idén egy jubileumi kiállítással egybekötve Makó ad otthont. Részletes program!

 
A gyorsabb és pontosabb diagnózisért
A gyorsabb és pontosabb diagnózisért A Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza 201 millió forintot nyert pályázaton, amelyből megújult a Szakkórház eszközállománya.
 
Halálos baleset Vásárhely közelében
Halálos baleset Vásárhely közelében Két személyautó ütközött össze a 45-ös főúton Hódmezővásárhely és Szentes között, az Ördöngősi Halastavak tőszomszédságában. Sok képekkel, videóval!
 
Egy hét múlva start!
Egy hét múlva start! Teljesen felkészült a vásárhelyi uszoda az Európa-bajnokságra. A kontinensviadal idején változnak az uszodai belépőjegyek, autóval új helyen lehet parkolni.
 
Hírek a vásárhelyi lovassport világából
Hírek a vásárhelyi lovassport világából Három hétvégén keresztül versenyeztek a Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületének lovasai. Kiemelkedő teljesítmények születtek. Képekkel!