Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rióban is kabala lehet Vásárhely
Rióban is kabala lehet Vásárhely Elutazott Vásárhelyről Gyurta Dániel és öt úszótársa. Megköszönték a vásárhelyiek vendégszeretét. Videóriportunkban idézzük az első vásárhelyi táborozást.
 
Tarjáni Nap 2016
Tarjáni Nap 2016 Hódmezővásárhelyen a városrészi napok egyik legjobb helyszíne a Szél utcai játszótér melletti nagy füves terület. Idén is sok jó program és koncert lesz! Részletes program!
 
95 éves Barta Zoltánné
95 éves Barta Zoltánné 1960-ban a HÓDIKÖT-nél lett ügyintéző, innen ment nyugdíjba. 
 
Közmunkásból katona?
Közmunkásból katona?

A vásárhelyi közmunkások is megkapták, vagy a napokban meg fogják kapni a Magyar Honvédség  „behívóját”. Ajánlott a megjelenés!

 
Végső búcsú Földvári Lászlótól
Végső búcsú Földvári Lászlótól Szűk családi körben ma délben eltemették Hódmezővásárhelyen Földvári László tanárt, népművelőt, a PMK volt ügyvezető igazgatóját.
 
A győztes csata emléke
A győztes csata emléke

A nándorfehérvári diadal 560. évfordulójára emlékeztek a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái Hódmezővásárhelyen. Képekkel!

 
Rióig úsztak Vásárhelyen
Rióig úsztak Vásárhelyen Jelképesen 151-en leúszták a Budapest-Rió 9990 kilométeres távját pénteken a vásárhelyi strand nagymedencéjében.