Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ide a segítség a legjobb helyre kerül
Ide a segítség a legjobb helyre kerül

Az otthont ugyan nem pótolja, de igazi családias légkört sikerült teremteni a hajléktalanszálló lakóinak december 18-án délben egy kiadós különleges ebéddel.

 

 
A sokszínűség elfogadása
A sokszínűség elfogadása A székkutasi Gregus Máté Általános Iskola diákja különböző népcsoportokkal és körülöttünk élő sajátos igényű emberek életével ismerkedhettek meg. Képekkel!
 
Négy vásárhelyi az Év sportolói között
Négy vásárhelyi az Év sportolói között December 16-án Szegeden gála keretében kihirdették a 2014. év sportolóit. A Délmagyarország Kiadó 45. alkalommal adta át az elismeréseit. Képekkel!
 
Megújuló Energia Alapú Virtuális Laboratórium projekt
Megújuló Energia Alapú Virtuális Laboratórium projekt A projekt jó lehetőséget ad a két egyetem kutatóinak, oktatóinak és hallgatóinak az együttműködésére, tudásuk és tapasztalataik megosztására is
 
Eltökéltség és kitartás - töretlen siker
Eltökéltség és kitartás - töretlen siker Jövőre sokat várnak Berei Bélától, hiszen utolsó éves kadetként, minden versenyen nagy esélyesként indulhat, többek között a franciaországi Európa- bajnokságon is. Képekkel!
 
A maci is a legjobb helyre került
A maci is a legjobb helyre került Nehéz volt az ajándékozóknak érzelmek nélkül megállni, látva a gyerekek arcán a boldogságot, miközben lázasan bontogatták ajándékaikat. Sok képpel!
 
Vádemelés egy sportegyesület vezetőjével szemben
Vádemelés egy sportegyesület vezetőjével szemben Vádat emelt azzal a mindszenti férfivel szemben aki többek között egy helyi sportegyesület vezetőjeként és nevében eljárva követett el bűncselekményeket.