Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Négy éve hunyt el Herczeg Mihály
Négy éve hunyt el Herczeg Mihály Négy éve 2011. augusztus 31-én a Szent István Templomban búcsúztatták, hamvait a templom urnakápolnájában helyezték örök nyugalomra. Írása önmagáról.
 
Több Magyarországnyi szemét úszik
Több Magyarországnyi szemét úszik Iszonyú mennyiségű szemét úszik a világ tengerein. A NASA bóják segítségével követi és mutatja meg a tengerek felszínén lebegő szemét útvonalát. Videó!
 
Beindult a hétvégi láz a SZIN 5. napján
Beindult a hétvégi láz a SZIN 5. napján Csak egy példa: fellépett a Majka & Curtis formáció, akikről már a mostani, első SZIN-es fellépésükön kiderült, hogy túlnőtték a Live Aréna koncertsátrát.
 
Ezüstérem az Európa-bajnokságon
Ezüstérem az Európa-bajnokságon A hódmezővásárhelyi Makán Doroti a kick-boksz utánpótlás egyik legeredményesebb  hazai sportolója. A magyar válogatott tagjaként Spanyolországban is dobogóra állhatott.
 
Tervezhető uniós pénzek
Tervezhető uniós pénzek A program 1300 milliárd forintját lefedő 83 pályázat első kiírásai szeptemberben megjelennek. Ezekre jelentkezni csak a megjelenéstől számított 30 nap után lehet. 
 
Már mindennaposak a kommandós akciók a sztrádán
Már mindennaposak a kommandós akciók a sztrádán A Parndorf mellett megtalált hűtőkamionban megfulladt 71 menekült tragédiája az embercsempészeket legkevésbé sem érdekli. A Rendőrség naponta kapcsol le járműveket. Videóval!
 
Kerékpárút a Maros folyó felett
Kerékpárút a Maros folyó felett Közel 2,2 kilométer hosszúságú kerékpárút épült a Csongrád megyei Kiszombor és Makó között. Augusztus 28-án adták át.