Kultúra, oktatásMatekban jó a híre Vásárhelynek

2013. április 6., szombat
 
Matekban jó a híre Vásárhelynek

Hagyományosan idén is meghirdette a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület a 3-8. osztály részére a Kalmár László Országos Matematika Versenyt. Az idén már tizenhetedik verseny, megyei  fordulóját április 6-án, szombaton rendezték a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

 

 


Csongrád megye további 4 helyszínén, délelőtt egy időben bontották fel a feladatlapokat tartalmazó borítékokat. Vásárhelyen 60 tanuló kezdett neki a feladatok megoldásának. „Idén is korcsoportonként öt, gyermekbarát feladat volt, ha lehet így fogalmazni!” mondta a Vásárhelyi Híreknek Szabóné Tanács Valéria a rendező iskola matematika tanára.

Az országos verseny, évek óta fáradhatatlan szervezője szerint, nem csökken a matek iránti érdeklődés. Kérdésünkre elmondta, ebben valószínű jelentős szerepe van a Vásárhelyen több éve sikeresen működő Tehetség Köröknek is. „Egyébként is Hódmezővásárhely illetve Csongrád megye a matematika versenyeken elért sikereiről ismert és elismert” - tette hozzá  Szabóné Tanács Valéria.

 

Idén 11 harmadikos, 17 negyedikes, 10 ötödike, 13 hatodikos, 5 hetedikes és 4 nyolcadikos diák oldotta meg a feladatokat. Hogy milyen eredménnyel, az majd körülbelül három hét múlva derül ki.

A megyei-területi fordulók után, a verseny rendezőszerve által működtetett versenybizottság az országos döntőbe, - amely május 31-én és június elsején Budapesten lesz - az évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívja el.

 

 

 

A verseny névadójáról:


Az informatika oktatása, művelése Szegeden az 1950-es években kezdődött Kalmár László kezdeményezésére. Kalmár László matematikai munkásságának elején, a harmincas évektől, értékes eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. 1955 körül érdeklődése a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult. Tudományos és emberi tekintélyének súlyával elérte, hogy a kibernetikai kutatások hazánkban polgárjogot nyerjenek, és hogy - elsőként az országban Szegeden - meginduljon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel).

1956 áprilisában elindította kibernetikai szemináriumát; mérnökök és matematikusok vettek részt rajta.

Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tüntették ki. Alapító főszerkesztője a máig egyetlen, nemzetközileg jegyzett magyar számítástudományi folyóiratnak, a JATE informatikai tanszékcsoportja kiadásában megjelenő Acta Cyberneticának.

Kalmár Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a felsőfokú informatikai szakemberképzés beindításában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

Alsós Városi Versmondó verseny eredményei

A kisdiákok közül a nagy magyar klasszikus mellett, idén is többen kortárs költőktől választottak verset. A...
Tavaszi egészség tippek Kovács Leila ajánlásával

Tavaszi egészség tippek Kovács Leila...

Kovács Leila: Számomra az egészséges, sportos életmód és önmagam megismerése a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Az élre tör a Kosársuli
Az élre tör a Kosársuli

A Békést fogadja szombat este a Vásárhelyi Kosársuli az NBI B csoportos kosárlabda bajnokság alapszakaszának utolsó előtti fordulójában. A tét mindkét gárdának óriási.

 
Robotok csatáztak Vásárhelyen
Robotok csatáztak Vásárhelyen Két hasonló profilú oktatási intézmény találkozója volt Hódmezővásárhelyen. A Gregus Máté Szakképző Iskola és egy magyarkanizsai iskola diákjai ismerkedtek. Képekkel!
 
Folytatódik Vásárhelyen a rececsipke reneszánsza
Folytatódik Vásárhelyen a rececsipke reneszánsza Az egykor népszerű rececsipkékből gyűjtemény, csipketörténeti írások, fotók láthatók majd a Németh László Városi Könyvtárban nyíló kiállításon.
 
Kalandra fel!
Kalandra fel! A Mártély-Üdülőterületen április 4-én megnyitják a Kalandparkot.
 
Kevésen múlott a dobogós helyezés
Kevésen múlott a dobogós helyezés A tavalyi Eb-bronzérmes hódmezővásárhelyi Lipcsei Claudia is érdekelt volt a vasárnap zárult olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságon az oroszországi Nalcsikban.
 
Büntetőeljárás zaklatás, magánlaksértés, lopás miatt
Büntetőeljárás zaklatás, magánlaksértés, lopás miatt Őrizetbe vették a rendőrök a hódmezővásárhelyi B. Mihályt, aki többször zaklatta különélő feleségét. Bolti-, és kerékpárlopásért is felelnie kell.
 
Ahol együtt volt a kreativitás és a tudás
Ahol együtt volt a kreativitás és a tudás

Március 25-én hatodik éve rendezték meg a Dömötör János Művészettörténeti Versenyt, amelyre 4 vásárhelyi iskola állított ki 4 fős csapatot. Eredmények!