SportMárkus Molli ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon

2015. szeptember 30., szerda
 
Márkus Molli ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon

Az ifjúsági sakk legrangosabb versenyén a 8 éves vásárhelyi kislány, a 9 napos versenyen szenzációs sorozatban verte ellenfeleit.

 

 

 

 

 

A Vásárhelyi Hírekben a múlt hét végén azt írtuk Vásárhely sportéletének egy újabb nagyszerű sikere kezd beérni a Korcsoportos Ifjúsági Sakk Európa-bajnokságon.

Négy nappal később, szeptember 30-án valóban sporttörténetet írt egy 8 éves vásárhelyi kislány, aki ezüstérmes helyezéssel fejezte be az európai ifjúsági sakkélet legnagyobb erőpróbáját.

 

Az EB-t szeptember 21. és október 1. között rendezték meg a horvátországi Porecben. A nyolc év alatti lányok élmezőnyében ott volt a Varga Tamás Általános Iskola 3. osztályos diákja Márkus Molli is, aki a nyáron a Magyar Korcsoportos Bajnokságon 2. helyezésével vívta ki a jogot arra, hogy részt vehessen az EB-n.

 

Az üdülőváros Zatika nevű sportkomplexumában zajló nagyszabású versenyre mintegy 840 sakkozó fiatal adta le nevezését Európa szinte összes országából. Legtöbben, több mint százan Oroszországból érkeztek, míg Magyarországról 18 fiatal - köztük Márkus Molli - ült a táblák mellé.

 

Felnőttek számára is irigylésre méltó kitartással játszott Márkus Molli, aki hosszú és fárasztó 9 részes sorozat első fordulójában egy szerb, a másodikban egy ukrán, a harmadikban pedig egy görög versenyzőt győzött le. A következő két fordulóban kis megtorpanás következett be Mollinál, mert előbb kikapott egy másik ukrán kislánytól majd igen izgalmas döntetlent játszott egy orosz nemzetiségű sakkozóval. A megmaradt 49 fős mezőnyben Molli vasárnap egy török kislánnyal mérkőzött és nyert. A 7. és 8. fordulóban egy-egy orosz sakkozó következett, akit 4 óra 15 perces partiban győzött le. Szeptember 30-án szintén egy orosz kislány volt az ellenfele, akit legyőzve, az Európa-bajnokságon a dobogó második fokára állhatott. 

 

Márkus Molli szereplése azért is különleges teljesítmény, mert hódmezővásárhelyi kislány még sohasem játszott ilyen rangos nemzetközi tornán, főleg nem 8 évesen két éves sakkozói múlttal a háta mögött.

 

Edzőjét  Tőkés Jánost a díjátadást követő órában a Vásárhelyi Hírek arról kérdezte, ifjú tanítványát milyen várakozással indította útjára Horvátországba?

 

- Amikor Mollival befejeztük a felkészülést éreztem, hogy valami nagy dolog van készülőben. Ebben csak megerősített, hogy az EB-re való elutazása előtt 1 nappal megnyert Nagykátán egy országos versenyt. Nem is maga a verseny megnyerése, inkább az azon nyújtott játéka mondatta velem, hogy jó úton járunk, felkészülésünk jól sikerült. Könnyen gondolhattam pozitív dolgokra, mert nem akármilyen sakkozó bontogatja szárnyait Hódmezővásárhelyen. Magamban az 1-3. hely megszerzését tűztem ki célul, bár ezt nem mertem mondani neki, nem akartam a verseny közeledtével, egyébként is ránehezedő nyomást fokozni. Azt persze álmomban sem gondoltam, hogy a 18 főből álló magyar csapat legjobb pontszerzője és egyetlen érmese lesz.

 

Azt is megkérdeztük Tőkés Jánostól, milyennek látja a 8 éves Európa-bajnoki ezüstérmest?

- Két éves szakmai együttműködésünk során, és különösen az EB-re való felkészülésünkkor tapasztaltam a Molliban meglévő hatalmas elszántságot, szorgalmat és kitartást. Hiába tehetséges valaki, ha tehetsége nem párosul ezekkel a személyiségjegyekkel. Mollinál ezek mind együtt vannak ahhoz, hogy sikeres sakkozóvá váljon. Két éve dolgozunk együtt, de még sohasem kellett sem fegyelmezni, sem kellő gyakorlásra ösztönözni. Ez erős belső motivációt, tudatosságot jelez, ami nem megszokott egy 8 éves gyermektől. Mollival öröm dolgozni, sakkozói tudásánál csupán szerénysége nagyobb. Büszke vagyok rá!

Ezúton szeretném megemlíteni édesanyját, Harmos Henriettet, aki nem kevés áldozatvállalással egyengeti kislánya pályafutását, álmainak beteljesülését. A Hódmezővásárhelyi Önkormányzatnak, a Varga Tamás Általános Iskolának – melynek 3. osztályos tanulója – és olyan ismeretlen embereknek is köszönettel tartozunk, akik névvel, vagy név nélkül, anyagilag segítették Molli és édesanyja részvételét ezen a rangos eseményen.

Néhány nap pihenő után, ha Molli is beleegyezik, folytatjuk a munkát, készülünk a következő megmérettetésre - mondta Tőkés János edző, akinek Molli nemzetközi sikere a legnagyobb részt köszönhető. 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Minden egyes napra jut program

Minden egyes napra jut program

Tizenhat oldalas részletes programismertető füzetet juttattak el minden vásárhelyi háztartásba. Kezdődnek a...
Márkus Molli az élmezőnyben

Márkus Molli az élmezőnyben

Vásárhely sportéletének egy újabb nagyszerű sikere kezd beérni Horvátországban, a Korcsoportos...
 

És ezt már olvasta?

Felújított pályák a bmx-eseknek
Felújított pályák a bmx-eseknek Egy ügyességet, bátorságot igénylő, néha még a fizikát is meghazudtoló látványos sportág kapta viszza vásárhelyi bázisát, amelyet országoss versennyel nyitottak meg. 
 
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
 
A szezon fele még hátra van
A szezon fele még hátra van A hétvégén indulhat a strandszezon. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya kiváló minősítést adott a Mártélyi szabadstrand vizének.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.