Megkezdődött november 21-én a „Mézes reggeli” elnevezésű országos program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében.
Fotók: VH
A Mézes reggelit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a programot eredetileg kezdeményező Szlovénia nagykövete indította el. A programban az ország 67 iskolája kapcsolódik be. Ezek egyike a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola.
Pénteken az iskolában egy nagy csapat gyereknek édesítette meg a délutánját a Hódmezővásárhely és Vidéke Méhész Egyesület, amely részt vesz az országos programban.
Németh Attila az egyesület elnökétől és segítőitől a gyerekek megtudhatták, hogy a természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra. A gyerekek azt is megtanulták, hogy minden valódi méz kristályosodik. A különböző fajta mézek eltérő idő után kristályosodnak meg, kivéve az akácmézet, ami még 2-3 év múlva is folyékony marad.
Persze a kóstolgatás sem maradt el, 7-8 féle, az alföldi méhészek jellegzetes mézfajtáit ízlelték meg a diákok. Kiadványok és egy kifestő könyv pedig erősítette a tudatot, hogy a méznek ott kell lennie minden konyhában.
És hogy milyen méz legyen otthon? Ezt már a Vásárhelyi Hírek kérdezte Németh Attilától. „Mindenképpen a termelői mézet ajánlom, és nem csak azért, hogy a hazai méztermelőket segítik ezzel, hanem mert biztos, hogy nem kell minőségi problémákkal számolni”- mondta az elnök. A részletekre rákérdezve elmondta, hogy az Európai Unióba és így Magyarországra is korlátlanul beáramolhat a kínai és az argentin méz. Ez erősen árletörő hatású, ugyanakkor ezeknek a mézeknek a minősége sokszor megkérdőjelezhető. Gyakori és legegyszerűbb, ha a mézhez nagyon hasonló tulajdonságú izocukrot kevernek. Az tény, hogy a laikusok nagyon nehezen ismerik fel a hamisított mézet. Németh Attila azt is megjegyezte, például kevesen tudják, hogy a „nagyüzemi” méz töltésekor a gyorsabb folyás érdekében felmelegítik, a 45 foknál magasabb hőmérséklet pedig károsítja a mézben lévő értékes vitaminokat (B1, B2, B6, C-vitamin), folsavat, és a különböző enzimeket.
A gyerekek péntek délután a Lisztben garantáltan a legfinomabb termelői mézekből kóstolózhattak. Otthon pedig elmondhatták, melyik fajta ízlett a leginkább.
A program folytatódik, a téli szünet előtt a Hódmezővásárhely és Vidéke Méhész Egyesület a Szent István és a Klauzál Gábor Általános Iskolában tart bemutatót.