Kultúra, oktatásMagyar és román pedagógusok szakmai továbbképzése

2012. július 12., csütörtök
 
Magyar és román pedagógusok szakmai továbbképzése

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban meghirdetett „Együtt a megismerés útján” című pályázat nyerteseként közel 180 ezer euros projektben vesz részt tanáraival és diákjaival a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint vezető partnerként a romániai Şcoala Generală Aurel Vlaicu általános iskola.

 

Képeinken a tanfolyam résztvevői Moneasaban

 

A Németh László iskola által elnyert 63 434 euro pályázati összeget a hódmezővásárhelyi Önkormányzat az önrésszel kiegészítette.

A márciusban indult és 2013. februárig tartó projektben 40 pedagógus és 120 tanuló vesz részt. Az ütemtervnek megfelelően júniusban illetve július első hetében két-két napon  továbbképzést tartottak a romániai Moneasaban (Mennyházán). Legközelebb pedig szeptember elején Hódmezővásárhelyen tartanak két-két napos továbbképzést.

Mint arról márciusban írtunk, a továbbképzések mellett a román iskola tanulói Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Központban a természeti értékek megőrzését, a környezettudatosságot erősítő programokban vesznek részt, a magyar gyerekek pedig, egy hasonló adottságú aradi központba utaznak majd.

 

Az Aurel Vlaicu Általános Iskola 995 tanulóval működő két és többtannyelvű oktatási intézmény , amelyben  61 pedagógus tanít, közülük 15-en magyar nemzetiségűek. A magyar osztályokban jelenleg 113-an tanulnak.

 

És ezt már olvasta?

Felújított pályák a bmx-eseknek
Felújított pályák a bmx-eseknek Egy ügyességet, bátorságot igénylő, néha még a fizikát is meghazudtoló látványos sportág kapta viszza vásárhelyi bázisát, amelyet országoss versennyel nyitottak meg. 
 
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
 
A szezon fele még hátra van
A szezon fele még hátra van A hétvégén indulhat a strandszezon. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya kiváló minősítést adott a Mártélyi szabadstrand vizének.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.