Kultúra, oktatásMadách-szimpózium az Alföldi Galériában

2019. április 28., vasárnap
 
Madách-szimpózium az Alföldi Galériában

Első alkalommal rendezett tanácskozást Hódmezővásárhelyen a Madách Irodalmi Társaság, a XXVII. Madách Szimpózium tavaszi ülésszakára az Alföldi Galériában került sor április 25-én.

 

 

 

 

 

 

 


Miklós Péter, a társrendező Tornyai János Múzeum igazgatója a helyszínválasztásról elmondta: az Alföldi Galéria állandó kiállításában több olyan műtárgyat is őriz, amelyeket Madách-művek inspiráltak, sőt a júniusban itt nyílik a Kass János alkalmazott grafikáit és Madách-illusztrációit bemutató kiállítás is, s az ülésszak helyszínéül szolgáló terem Dömötör Mihály: Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című fotókiállításának nyitóterme pedig kapcsolódik Madách Tragédiájának gondolatvilágához.

 

A Madách Irodalmi Társaság közel három évtizede működő tudományos, irodalmi, kulturális szervezet, amelyet irodalom- és művelődéstörténettel foglalkozó szakemberek hoztak létre a nemcsak drámaíró, de vármegyei és parlamenti politikus Madách Imre tevékenységének sokszínű vizsgálatára a nyelvészet, a szociológia, a filológia, az irodalomértelmezés, vagy épp a vallástörténet oldaláról, s hogy a kutatások eredményeit kiadványokban adják közre.

 

Az 1860-as években elkészült Az ember tragédiája a magyar kulturális és szellemi örökségének egyik egyedülálló alkotása, azonban a nyolcvan taggal működő társaság nemcsak e művével, hanem Madách költeményeivel és beszédeivel is foglalkozik.

 

Az ülésszakon a vásárhelyi történész, Diószegi Szabó Pál Madách Imre védegyleti tárgyú felszólalását vette górcső alá, míg Bene Zoltán, az egyesület elnöke Madách művének Londoni színe kapcsán az író által képviselt konzervatív gondolat mibenlétét vizsgálta.

 

Miklós Péter A váradós Éva és a bűnös élet című előadásában az anyaság, a bűn és a megváltás kérdéseit elemezte. Madách drámájának 15. színe kapcsán elmondta: az édeni bűnesetnek fizikai és metafizikai következményei vannak, így a Paradicsomból való kikerülés, a nők számára a fájdalmas szülés és a férfi számára a fáradságos munka – mint ahogyan Mózes első könyvében olvasható. S az eredendő bűn következménye az Istennel való közvetlen kapcsolat vége, s hogy a bizonyosság helyét a valószínűség, a hit veszi át. Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze a szegedi születésű grafikus, Kass János Madách-illusztrációiról mondta el gondolatait, míg az ülésszakot záró előadásában Bogoly József Ágoston irodalomtörténész Az ember tragédiájának kutatástörténetébe engedett bepillantást.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Alföldi Állattenyésztési Napok huszonhatodszor

Alföldi Állattenyésztési Napok...

A hódmezővásárhelyi kiállítást 2019-ben az OMÉK állattenyésztési...
Az Év tájépítésze Díj a Hódi Pál utcai park tervezőjének

Az Év tájépítésze Díj a Hódi Pál utcai...

A méltatás szerint: megvalósult tereiben nekünk is harmonikusabb és ha nem is könnyebb, de biztosan szebb az...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.