GazdaságLégitámadás a parlagfű ellen

2019. augusztus 2., péntek
 
Légitámadás a parlagfű ellen

Légi parlagfű-felderítést is végeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, helikopterrel ugyanis a nehezen hozzáférhető helyek szemléje jóval hatékonyabb.

 

 

 

 

 

 


Idén a sok eső miatt a parlagfű gyorsabban fejlődik, erősebb a fertőzöttség, mint aszályos időben – mondta Tóth Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetője. Hozzátette: a növény jobbára száras, leveles, de virágbimbós állapotban napról napra nagyobb számban fordul elő. Ezért a levegőből és a földön is ellenőrzik a kormányhivatal munkatársai a megyében a parlagfüves területeket. Legutóbb helikopterrel 4 órás légi felderítést végeztek.

Már az első 2 órában akkora területet ellenőriztek, mint gépjárművel 2 hét alatt. Emellett a nehezebben megközelíthető helyeket is hatékonyabban szemlézhették. Szezononként gépjárművel egyébként naponta, levegőből pedig egy-két alkalommal derítik fel a megye járásainak területeit.

 

Helikopterrel eddig 98 db fertőzött területet sikerült beazonosítani, ahová gépjárművel is kimennek a kormányhivatal munkatársai, így ez a szám valószínűleg még 10-20 százalékkal magasabb is lehet.  A legtöbbet, 55 darabot a szegedi járásban, a mórahalmiban harmincat, a csongrádiban hatot, a szentesiben ötöt, a hódmezővásárhelyiben kettőt, a makóiban viszont egyet sem találtak.

 

Csongrád megyében az elmúlt hónap földi ellenőrzéseinek eredményeként 35 alkalommal szabtak ki növényvédelmi bírságot, összességében 1 millió forint értékben, ez a szám előző évekhez képest jelentős növekedést mutat. Tóth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdának az első fagyok megjelenéséig, általában október második hetéig kell gondoskodnia a parlagfű mentesítéséről. Addig pedig megyeszerte naponta szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

 

Két éve még csak másfél millió hektár parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel és 1500 hektáron kellett hatósági eljárást indítani, a kiszabott bírság összege mintegy 4 millió forint volt. Tavaly 412 esetben bírságolt a hivatal parlagfű miatt, több mint 8 millió forint büntetést szabtak ki. Általánosságban elmondható, hogy 95-98% a fizetési hajlandóság.

 

Olvassa el ezt is!

Tornyai művészetével ismerkedtek

Tornyai művészetével ismerkedtek

A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor résztvevői keresték fel a Tornyai János Múzeum...
Az agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

Az agrárium változását követi a...

Képzésükben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.