Kultúra, oktatásKortárs művészeti seregszemle

2011. október 11., kedd
 
Kortárs művészeti seregszemle

Október 8-án délben megnyílt az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje december 4-ig látogatható. A kiállításon 177 művész 263 alkotását, 148 festményt, 35 grafikát és 80 szobrot, plasztikát láthat a nagyközönség.

 

 

 

 

Az 1954 óta megrendezésre kerülő tárlat egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely városának legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár ötvenhét esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Az Őszi Tárlat meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a már történelmi múlttal rendelkező Őszi Tárlathoz. A nagyszámú pályázó miatt azonban szükség van zsűrizésre. Ebben az esztendőben 323 művész adott be pályamunkát, és rekordszámú 734 képzőművészeti alkotásból kellett a tizenhárom tagú zsűrinek kiválasztania a kiállítandó műveket.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat.

 

 

 

Az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjai

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Fődíja és Tornyai-plakett

Kovács Péter grafikusművész

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Endre Béla-díja

Szabó Ábel festőművész

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Galyasi Miklós-díja

Püspöky István grafikusművész

 

 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium díja

Tenk László festőművész

 

 

Csongrád Megyei Önkormányzat díja

Szenteleki Gábor festőművész

 

 

Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Csák László képzőművész

 

 

Kurucz D. István festőművész Emlékére Díj

Szabó Klára Petra képzőművész

 

 

SV-2010 Kft. díja

Lóránt Zsuzsa szobrászművész

 

 

Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Incze Mózes festőművész

 

 

Hódagro Zrt. díja

Basa Anikó képzőművész

 

 

Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat díja

Tóth Sándor szobrászművész

 

 

 

Vásárhelyi Róna Kft. díja

Várhelyi Tímea festőművész

 

 

Sárkány Sport-, Játék és Ajándékbolt díja

Papageorgiu Andrea festőművész

 

 

Bandula Kisvendéglő díja

Jakatics-Szabó Veronika festőművész

 

 

Simon Sándor munkajutalma

Mucsi Zoltán festőművész

 

Olvassa el ezt is!

Gólzáporos felkészülési meccs

Gólzáporos felkészülési meccs

Nem indult tökéletesen a HFC NB III-as felnőtt csapatának a Tiszasziget elleni felkészülési mérkőzése, ám a bekapott gól után megrázták magukat a fiúk és végül győztek.
Győzelem a szezonnyitón

Győzelem a szezonnyitón

Elrajtolt az NBII Női Felnőtt Kézilabda Bajnokság, Dél-Kelet csoport mérkőzéssorozata. A HLKC felnőtt és junior csapata hazai pályán kezdett. 

 

Kukába vágott kés

Kukába vágott kés

Szerencsére csak a hulladékgyűjtő edényzet sérült meg, amikor a nyomaték kedvéért a vásárhelyi A. János belevágva a kést, követelve egy adósság kifizetését.

 

Már látható a végeredmény

Már látható a végeredmény

Jól halad a Petőfi utca 6. szám alatti egykori iskolaépület felújítása. További két ingatlannal ez is beletartozik a Kormányhivatal vásárhelyi terjeszkedésébe.
 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.