Kultúra, oktatásKortárs művészeti seregszemle

2011. október 11., kedd
 
Kortárs művészeti seregszemle

Október 8-án délben megnyílt az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje december 4-ig látogatható. A kiállításon 177 művész 263 alkotását, 148 festményt, 35 grafikát és 80 szobrot, plasztikát láthat a nagyközönség.

 

 

 

 

Az 1954 óta megrendezésre kerülő tárlat egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely városának legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár ötvenhét esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Az Őszi Tárlat meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a már történelmi múlttal rendelkező Őszi Tárlathoz. A nagyszámú pályázó miatt azonban szükség van zsűrizésre. Ebben az esztendőben 323 művész adott be pályamunkát, és rekordszámú 734 képzőművészeti alkotásból kellett a tizenhárom tagú zsűrinek kiválasztania a kiállítandó műveket.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat.

 

 

 

Az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjai

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Fődíja és Tornyai-plakett

Kovács Péter grafikusművész

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Endre Béla-díja

Szabó Ábel festőművész

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Galyasi Miklós-díja

Püspöky István grafikusművész

 

 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium díja

Tenk László festőművész

 

 

Csongrád Megyei Önkormányzat díja

Szenteleki Gábor festőművész

 

 

Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Csák László képzőművész

 

 

Kurucz D. István festőművész Emlékére Díj

Szabó Klára Petra képzőművész

 

 

SV-2010 Kft. díja

Lóránt Zsuzsa szobrászművész

 

 

Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Incze Mózes festőművész

 

 

Hódagro Zrt. díja

Basa Anikó képzőművész

 

 

Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat díja

Tóth Sándor szobrászművész

 

 

 

Vásárhelyi Róna Kft. díja

Várhelyi Tímea festőművész

 

 

Sárkány Sport-, Játék és Ajándékbolt díja

Papageorgiu Andrea festőművész

 

 

Bandula Kisvendéglő díja

Jakatics-Szabó Veronika festőművész

 

 

Simon Sándor munkajutalma

Mucsi Zoltán festőművész

 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.