GazdaságKonferencia a csökkenthető energiaigényről

2010. november 2., kedd
 
Konferencia a csökkenthető energiaigényről

Az energiaveszteségek jelentős része a középületek nem megfelelő fűtésrendszerének köszönhető.

 

Energiahatékony középületek Közép-Európa zöldebb jövőjéért címmel, konferencia kezdődik november 3-án délelőtt a Városháza Dísztermében  a GovernEE közép-európai regionális projekt keretében, amely a köz- és műemléképületek energiahatékonysági problémáira hivatott megoldásokat találni. Dr. Lázár János polgármester köszöntő szavai után, előadást tart többek között Olajos Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkára, dr. Völner Pál a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára, valamint a programban részt vevő külföldi partnerek képviselői és hazai szakértők.

Hódmezővásárhely, mint vezető partner, cseh, német, olasz és osztrák településekkel, városi kerületekkel és kutató intézetekkel közösen 2013. májusáig kidolgoznak egy megvalósítható tervrendszert az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használatára vonatkozóan, az eddigi kezdeményezések eredményeinek vizsgálatával. A teljes projekt célja a környezettudatosabb kormányzás és olyan önkormányzati döntések meghozatala, amelyek jelentősen csökkenthetik az energiafelhasználást. A vásárhelyi és külföldi partnerek közösen előkészítenek, megvalósítanak és értékelnek 4 mintaprojektet. A  teljes programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja két millió kettőszázötvenezer euroval.

 

És ezt már olvasta?

Tolvajt fogtak el a vásárhelyi rendőrök
Tolvajt fogtak el a vásárhelyi rendőrök Négy hónap alatt három alkalommal lopott Hódmezővásárhelyen. Családi házból, intézményből emelt el szerszámgépeket, kerékpárokat.
 
Átjárás két állapot között
Átjárás két állapot között Kapuk címmel nyílt meg Máté Hunor festőművész kiállítása a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen március 22-én. Képekkel.
 
Kerékpárút átadás közös biciklézéssel felavatva
Kerékpárút átadás közös biciklézéssel felavatva A kerékpárút hivatalos átadása, az érdeklődők, az építők és a vásárhelyi polgármester, valamint a műszaki szakemberek részvételével, március 24-én vasárnap lesz.
 
Az Év Rendőre Vásárhelyen
Az Év Rendőre Vásárhelyen Idén a nemzeti ünnep alkalmából két vásárhelyi országos kitüntetést kapott, ketten pedig a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata kitüntetését vehették át.
 
Két bronzérmet szerzett a világjátékokon a Hód Úszó SE sportolója
Két bronzérmet szerzett a világjátékokon a Hód Úszó SE sportolója Az Egyesült Arab Emírségekben rendezett XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon a 62 tagú magyar váliogatott tagja volt Rauch Róbert.
 
Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum
Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum A török által 1595-ben elpusztított Csomorkány területén a régészek irányításával önállóan végezhetnek kutatást, gyűjthetnek leleteket a múzeum számára.
 
A vége még nem látszik
A vége még nem látszik Pécset, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Békéscsabát, Nagyszalontát, Nagyváradot és Debrecent összekötő új vasútvonal épülhet a következő nyolc-tíz évben.