Kultúra, oktatásIzgalmas, színes, hangulatos, színvonalas

2015. október 1., csütörtök
 

A harmadik éve a kiállítás kurátora Nagy Imre művészettörténész szerint idén még izgalmasabbra sikerült az Őszi Tárlat. A vasárnapi megnyitóra az utolsó simításokat végezték pénteken délelőtt, amikor sajtóbejárásra invitálták a Vásárhelyi Híreket.

 

 

Fotók: VH

 


A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, az elrendezésnél különös hangsúlyt kapott idén a művek tematikája, a színek, a hangulatok változatossága. Sőt - mint mondta, még az is szempont volt, hogy milyenek az adott terem fényviszonyai. Kérdésünkre megerősítette, nem változtattak a több évtizede meghatározott „ars poetica”-n, vagyis deklaráltan a realista, ábrázoló, illetve figuratív törekvések fóruma az Őszi Tárlat. Hozzátette, természetesen azért mindig nyitott az újszerű, nonfiguratív alkotások számára is.

Minderről az október 4-én nyíló kiállításra ellátogató is meggyőződhet, 162 művész 252 alkotásán keresztül.

 

Az Őszi Tárlat megnyitójának fénypontja a díjátadás. A fődíj, a hazai kiállítások között egyik legmagasabb szakmai és anyagi elismertséggel járó Tornyai-plakett.

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje október 4-én, vasárnap déli 12 órakor Almási István polgármester és Lázár János miniszter köszöntőjét követően, Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjának beszédével nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A nagyközönség szintén ekkor tudhatja meg, hogy kik a tárlat további díjazottjai.

 

Mint arról a zsűrizés idején írtunk (Cikkünk ITT!) a Vásárhelyi Őszi Tárlat különleges elegye a meghívásos, a kurátori és a szabad beadású tárlatoknak. A beadott alkotások - idén 277 művész 588 pályamunkája - közül a nyolctagú, szakmai zsűri választotta ki azon műveket, melyet a nagyközönség vasárnaptól az Alföldi Galériában megtekinthet. A december 6-áig látogatható kiállításon 162 művész 252 alkotása jelenik meg: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint 4 egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra, illetve posztamensekre.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Minden egyes napra jut program

Minden egyes napra jut program

Tizenhat oldalas részletes programismertető füzetet juttattak el minden vásárhelyi háztartásba. Kezdődnek a...
Nem lesz minőségi változás

Nem lesz minőségi változás

Hamarosan a vásárhelyi postaládákból előkerülő gázszámlán már nem a jól ismert...

 

És ezt már olvasta?

Felújított pályák a bmx-eseknek
Felújított pályák a bmx-eseknek Egy ügyességet, bátorságot igénylő, néha még a fizikát is meghazudtoló látványos sportág kapta viszza vásárhelyi bázisát, amelyet országoss versennyel nyitottak meg. 
 
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
 
A szezon fele még hátra van
A szezon fele még hátra van A hétvégén indulhat a strandszezon. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya kiváló minősítést adott a Mártélyi szabadstrand vizének.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.