GazdaságIsmét lesz bölcsőde a Teleki utcában

2019. szeptember 20., péntek
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában

230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól a Teleki utcai bölcsőde felújítására és újranyitására.

 

 

 

 

 

 

 

Több éve bezárták a bölcsödét. Ám mostanában  felgyorsultak az események az évekig raktárnak használt épülettel kapcsolatban. Idén július 18-án átadták a Csomorkányi Szolgáltató és Foglalkoztató Szociális Szövetkezet telephelyét, a Szent Bernadett Rehabilitációs Foglalkoztatót. Az önkormányzat ingyen biztosította, a szövetkezet felújította az ingatlant, amelyben összesen 12 csökkent munkaképességű embert foglalkoztathattak. Információink szerint, ők hamarosan új telephelyre költöznek.

 

A felújításhoz most rendelkezésre bocsátott 230 millió forint, valószínű része annak az elképzelésnek, amelyet februárban a kormányfő évértékelőjében mondott, miszerint 2022-re minden gyerek számára lesz bölcsődei férőhely Magyarországon, ehhez pedig az elkövetkező 3 évben 21 ezer férőhelyet adnak át. Igaz a kormány még 2015-16-ban például azt ígérte, 2018-ra 60 ezer bölcsődei férőhely lesz az országban. Ehhez képest 2019 elején 47 ezer bölcsődei férőhely volt Magyarországon. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hamar korrigálta az évértékelőn elhangzottakat, mondván „2020-ig terveztük elérni a 60 ezer bölcsődei férőhelyet.”

 

A CSOK és a babváró hitel mindenképpen ösztönzőleg hathat a bölcsődei férőhelyek létesítésére, illetve – mint most Hódmezővásárhelyen – a bezárt intézmények újranyitására.

 

Egyébként az épületből 2012-be költöztek ki a gyerekek. Néhány hónappal később ismét írtunk a Vásárhelyi Hírekben az egykori bölcsődéről, mert betörő tett látogatást az elhagyatott épületben. A kérdés vajon mire számított a 34 éves büntetlen előéletű betörő? A gyerekek ugyanis már hónapokkal előtte kiköltöztek, és iskolapadoknak raktárként szolgált az épület. Valószínű a betörés után szembesülhetett ezzel a ténnyel, mert zsákmánya egy gyermek testmagasságmérő lett, igaz annak is csak percekig örülhetett, mert – egy bejelentést követően - még a helyszínen tetten érték.

 

Az épület hamarosan ismét gyerekzsivajtól lesz hangos, mert elkészültek a tervek, amelyeket a legutóbbi közgyűlésen jóváhagyott a testület, illetve a kistérségi társulás is, így minden feltétel teljesült a pályázathoz.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a bölcsőde nyitását a városi konzultációs kérdőíven 2033 válaszadó támogatta, ezt a várólisták csökkentése és az utóbbi időben emelkedő születésszám is indokolja.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

 Újra életre kelnek a magazinok oldalai

Újra életre kelnek a magazinok oldalai

140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy...
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a...

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi...
 

És ezt már olvasta?

Erdélyi diákok Vásárhelyen
Erdélyi diákok Vásárhelyen Farkaslakai és székelyudvarhelyi gyerekek látogattak el a hétvégén az Emlékpontba és a Tornyai János Múzeumba.
 
Három magyar bajnoki érem Vásárhelynek
Három magyar bajnoki érem Vásárhelynek A Junior Magyar Ökölvívó Bajnokság szinte nem is végződhetett volna jobban a Boxing Gym Vásárhelynek, az érmeken túl még egy pontszerző pozíciót is sikerült szerezni.
 
Élményfestés, avagy művészetterápia
Élményfestés, avagy művészetterápia Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, amelynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.
 
Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?
Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra.


 
Rózsa Luca tárlatvezetése
Rózsa Luca tárlatvezetése A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotója mutatta be a Tornyai János Múzeumban látható önálló tárlatát.
 
Vásárhelyi biciklitolvajok rendőrkézen
Vásárhelyi biciklitolvajok rendőrkézen A rendőrök az egyik elkövetőnél tartott kutatás során a négy kerékpár mellett, további tizennégy bicikli részeit foglalták le. Lehet hogy az öné is köztük van? Képekkel.
 
A nyílttéri szezon vásárhelyi lovassikerei
A nyílttéri szezon vásárhelyi lovassikerei Két szakágban is sikeresen zárták a nyíltéri szezont a Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületének lovasai. Eredményekkel és képekkel.