Kultúra, oktatásIdén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

2019. április 15., hétfő
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén immár 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 

 

 

 

 

 

A fesztivál szervezője a Szent-Györgyi Albert Agóra. A fesztiválon gyermek és ifjúsági néptánccsoportok mutatkoztak be, összesen közel ezer fiatal lépett színpadra.

Számos helyi és Csongrád megyei csoport mellett az ország legtávolabbi szegletéből és a határokon túlról is érkeztek a fesztiválprogramban bemutatkozó táncosok. A Vajdaságból magyarkanizsai, szabadkai, tornyosi és óbecsei csoportok mutatták be produkcióikat.

A bemutatókat péntek és vasárnap között, hat előadáscsokorba bontva a Szent-Györgyi Albert Agórában láthatta a közönség. Vasárnap 17 órától és 18.30-tól gálaelőadásokat rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az utóbbi évtizedben, szinte nem volt év, hogy hódmezővásárhelyi néptánccsoport ne kapott volna valamilyen rangos minősítést.

A Bálint Aliz és Gazsi László által vezetett hódmezővásárhelyi Classic AMI-Árendás Kiscsillag néptánccsoportja két koreográfiával indult a versenyen.

Idén is sikerrel szerepeltek a vásárhelyi csoportok. A Mesebeli Dél-Alföld című koreográfiájuk arany, a bajai Danubia AMI Sedergő néptánccsoporttal közös Györgyfalvi táncok című koreográfiájuk kiemelt arany minősítést kapott.

Mindkét produkcióval bekerültek a vasárnapi gálaműsorba, amit a Szegedi Nemzeti Színházban rendeztek. Az együttes művészeti vezetői különdíjban részesültek.

Szintén bekerült a gálaműsorba a BFMK ugyancsak arany minősítést szerzett Bóbita néptánccsoportja somogyi táncukkal. A Bóbita táncosait Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel készítette fel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Emlék-képek 4.

Emlék-képek 4.

Emlékek a város kulturális életéből. A Vásárhelyi Hírek...
Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az Alföldi Galériában

Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az...

A sajtó munkatársai megismerkedhettek a fotóművész félszáz alkotását bemutató - most...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.