Kultúra, oktatásIdén is több a gimnáziumba jelentkező

2012. május 11., péntek
 
Idén is több a gimnáziumba jelentkező

A középfokú iskolákba való általános felvételi eljárás során a kilencedik évfolyamba lépő tanulók 96, 2 százaléka járt sikerrel, így 84 259 diák jutott be valamely intézménybe.

 

 

 

 

 

 

Az általános felvételi eljárás során sikeresen teljesítő tanulók közül több mint 64 ezer nyolcadikos került be az általa első helyen megjelölt iskolába, illetve az összes jelentkező 95,2 százaléka jutott be a választott első három hely valamelyikére.

Az iskolatípusokat nézve gimnáziumba 27 250, szakközépiskolába 33 315, szakiskolába pedig 23 694 diákot vettek fel az általános felvételi eljárás során, több gimnazista kezd azonban a kilencedik évfolyamon, mint szakközépiskolás, hiszen a hat évfolyamos gimnáziumok tanulói közül körülbelül ötezer, a nyolc évfolyamos gimnáziumok tanulói közül pedig körülbelül 3500 diák lép idén 9. évfolyamba. Emellett a felvételizők közül hiányoznak azok a többcélú intézménybe járó, most nyolcadikos tanulók is, akik a 8. évfolyam után felvételi nélkül folytatják iskolájuk valamelyik középfokú részében tanulmányaikat. Az elmúlt évek általános felvételi eljárásról szóló statisztikái alapján a felvettek aránya iskolatípusonként hasonlóan mozog: gimnáziumba 32-33 (a hat-és nyolc évfolyamos gimnáziumok tanulóinak kivételével), szakközépiskolába 39-40, szakiskolába 26-28 százalék nyert felvételt.

A rendkívüli felvételi eljárásban résztvevő tanulók közül az általános felvételi során legtöbben szakiskolát jelöltek meg első helyen, ezt követi a gimnázium, majd a szakközépiskola. Az üresen maradt férőhelyek száma − amelybe azokat a tanulmányi területeket számítják bele, ahová legalább egy tanulót felvettek − a gimnáziumoknál körülbelül tízszerese, a többi iskolatípusban több mint tizenötszöröse a még fel nem vettek számának: a szakiskolákban 25 ezer, a gimnáziumokban csaknem tízezer, a szakközépiskolákban pedig 17 ezer férőhely maradt üresen az általános felvételi eljárás során.

Idén a 87 581 nyolcadik osztályos felvételiző körülbelül négy százalékának az eddigi sikertelen felvételijük ellenére is kötelező az iskolaválasztás.

Azoknak a diákoknak a helyzetéről, akik nem nyertek felvételt középfokú intézménybe, a tankötelezettség teljesítésének figyelemmel kísérése érdekében az iskolaigazgató értesíti az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, illetve a szülőt is arról, hogy gyermekét be kell íratnia a kötelező felvételt biztosító iskolába. A szülő a gyermekét az iskola által meghatározott napon köteles beíratni a megadott iskolába, kivéve, ha igazolja, hogy gyermeke közben másik iskolában létesített tanulói jogviszonyt. Ha ez a beiratkozás az új tanév kezdetéig nem történik meg, akkor a mulasztásról a kötelező felvételt biztosító középfokú iskola igazgatója értesíti az illetékes jegyzőt. Ezt követően pedig büntetőjogi eljárás kezdődik.

 

Olvassa el ezt is!

Életveszélyben volt a gyanúsított férfit elfogó két rendőr

Életveszélyben volt a gyanúsított férfit elfogó két rendőr

A 39 éves szerb férfi harcolt a délszláv háborúban aki egy hete hat lövéssel kivégezte volt barátnőjét. Egy egész arzenál volt nála.
Történelemverseny az Emlékpontban

Történelemverseny az Emlékpontban

Tavaly 60 diák, idén négy csapat 14 diák nevezett be a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére. Képekkel!
Vásárhely és Rió

Vásárhely és Rió

Három hódmezővásárhelyi vonatkozása is van Hargitay András szövetségi kapitány, július 9-én a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatójának. Az úszóválogatott képeivel!
Büntetőkkel győzött a Pécs

Büntetőkkel győzött a Pécs

A Pécsi MFC otthonába látogatott a Hódmezővásárhelyi FC. A játékvezető könnyű síppal befújt két tizenegyest. A pécsiek gyakorlatilag ezzel voltak jobbak.
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.