Kultúra, oktatásHol sírjaik domborulnak

2019. július 31., szerda
 
Hol sírjaik domborulnak

Félelem és a gyász terhe ült száz évvel ezelőtt Hódmezővásárhely lakóira, hisz 1919. július 25-én a várost megszálló román csapatok különös kegyetlenséggel gyilkoltak le ötvenhat ártatlan, többségében vásárhelyi polgárt.

 

 

 

 

 

A tömegkivégzést megelőző napokban a bolsevik és román alakulatok összetűzései során 16-an vesztették életüket a város környéki tanyák lakói közül. A Történelmi Vitézi Rend tagjai a centenáriumi emlékezéséket követően felkeresték az áldozatoknak a város temetőiben még fellelhető sírjait, hogy néma főhajtással róják le tiszteletüket.

 

A Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja néhány évvel ezelőtt kutatta fel és hozta rendbe – a két világégés katonai parcellái és honvédsírjai mellett – az 1919. évi vérengzés áldozatainak nyughelyeit. A száz évvel ezelőtt, július végén a Kutasi út menti Nagy Dezső-féle tanyánál legéppuskázott vásárhelyieket a megszálló románok sebtében megásott gödörben földelték el, exhumálásukra a tömeggyilkosság után bő egy héttel került sor. Ezt követően temethették el a családtagok a város temetőiben az áldozatokat.

 

A jelenlegi kutatások és korabeli nyilvántartások alapján a kivégzettek zöme a Kincses temetőben nyugszik, de található és fellelhető egy-egy sír a Dilinka, az Arany és az izraelita sírkertben is. Ez utóbbiban különösen érdekes a 24 évesen legyilkolt Strasser Gábor sírfelirata, ugyanis fejfáján Áldozata a vörös uralomnak áll. A beazonosítatlan, ismeretlenként eltemetettek a görögkeleti parcellában leltek örök békességre. A tegnapi napon a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportjának tagjai a református temetőben tisztelegtek egy-egy szál virággal a román vérontás áldozatai előtt, újrakötve a sírkövek nemzetiszín szalagjait.

 

 
 
Forrás: Elek András
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben

Tengeren túli művészettörténész a...

A kanadai művészettörténet professzor elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat...
Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.