Kultúra, oktatásFilm is készült a kiállításról

2015. szeptember 7., hétfő
 
Film is készült a kiállításról

A héten zárva tart a Tornyai János Múzeum, mert elbontják Barcsay Jenő nagyszabású kiállítást. A bontás ideje alatt, szeptember 6. és 12. között a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény zárva tart.

 

 

 

 

 

A tárlatot létrehozó vásárhelyi múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány munkatársai mintegy háromszáz műalkotást csomagolnak, és szervezik a visszaszállítást a kölcsönadó múzeumokba, művészeti intézményekbe és műgyűjteményekbe. 

 

A hódmezővásárhelyi Barcsay kiállításon közel 280 műtárgyon keresztül elevenedtek meg Barcsay Jenő (1900-1988) festőművész, művészetpedagógus hatalmas életművének állomásai. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása alatt, május 17. és szeptember 6. között mintegy ötezer látogató járt a vásárhelyi közgyűjteményben.

 

A kiállításhoz készült film segítségével, mely hamarosan teljes terjedelmében megtekinthető lesz a Youtube-on, a nézők jobban megismerhetik Barcsay Jenő életét, munkásságát, tanítványaira gyakorolt hatását és azt a kulturális miliőt, amelyben dogozott.

A tárlathoz Szabó Noémi kurátor szerkesztésében egy, mintegy háromszáz színes reprodukciót és archív fotót tartalmazó, a Barcsay életművet monografikusan feldolgozó katalógus is készült. 

 

Olvassa el ezt is!

Európa közepén - Kerámia Szimpózium Vásárhelyen

Európa közepén - Kerámia Szimpózium Vásárhelyen

Több kísérő programmal, szeptember 7-től megkezdődött a 18. Szimpózium. Október közepéig - a magyarokon kívül - öt országból közel húszan alkothatnak idén. 

Vásárhelyiként az idő sodrásában

Vásárhelyiként az idő sodrásában

Szeptember 8-án az Emlékpontban egy különleges könyv bemutatója lesz. A kötet nemcsak szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés.
Az utcai veszélyekről tanulnak

Az utcai veszélyekről tanulnak

Rendőr Robi és Rosszcsont Ricsi berobbant a vásárhelyi óvodai köztudatba is. Tíz óvodában zajla-

nak az Ovizsarú Program foglalko-

zásai. Ezekben a hetekben az Észak utcai óvodások okulhatnak a két bábfigura kalandjaiból. Képekkel!

Móricz a villamosról is elfelejtett leszállni

Móricz a villamosról is elfelejtett leszállni

Meglepetések, irodalomtörténeti kuriózumok színesítik a Németh László estet. Három új könyv bemutatója mellett, az író lánya, Németh Ágnes kéziratok, levelezések történetét hozza el.
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.