Kultúra, oktatásÉlményfestés, avagy művészetterápia

2019. október 21., hétfő
 
Élményfestés, avagy művészetterápia

Kísérleti jelleggel elindult az élményfestés a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, melynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.

 

 

 

 

 

 

Az első élményfestés hívószava: Monet volt. Az általa képviselt impresszionizmussal kezdődött el a modern festészet, amelynek fő jellemzője, hogy nincsenek konkrét vonalak, ellenben apró, tiszta színfoltok vibrálása teremt egységes hatást. Ezzel a technikával ismerkedhettek meg a hétvégén azok az érdeklődők, akik részt vettek az alkotófoglalkozáson.

 

El kell felejteni azt, hogy nem tudjuk megcsinálni, le kell küzdeni a gátlásokat, egy kis bátorságot kell meríteni és ki kell próbálni magunkat. Erről Lucza-Vígh Erna, az élményfestés vásárhelyi létrehívója beszélt, aki nagyon régóta foglalkozik művészetpedagógiával. Pályája rajztanárként indult, majd tudását Budapesten, a Pszichiátriai Intézetben művészetterapeutaként is gyarapította, hosszú évek óta pedig a Tornyai János Múzeum csapatát erősíti, mint múzeumpedagógus. A szakember mindazokat, akik gyermekkorukban tehetségesnek bizonyultak, majd valami miatt letértek erről az útról, arra bátorítja, hogy most felnőttként újra kezdjenek el alkotni.  

De azokat is csak biztatni tudja, akik tele vannak gátlásokkal, mert ezektől itt megszabadulhatnak és sikerélményhez juthatnak. Lucza –Víg Erna kiemelte: „a művészet segít abban, hogy a hétköznapok zűrzavarából egy időre kilépjünk, lebontsuk korlátainkat, és jobban megismerjük magunkat. A művészet - a sporthoz hasonlóan- képes oldani a feszültséget.”

 

A tervek szerint az élményfestés heti rendszerességgel folytatódna a jövőben a BFMK-ban. 

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra.


Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

Traffipax mindenhol, meg ahol kérik

Traffipax mindenhol, meg ahol kérik

Olyan helyszínt, netán egy kis mellékutcát csak azért ne adjanak meg, mert a szomszéd Karcsikája a segédmotorkerékpárjával naponta tízszer dönget végig az utcában.

Kupagyőztes a Hód Úszó SE

Kupagyőztes a Hód Úszó SE

A verseny történetének legnépesebb mezőnye gyűlt össze a november 23-24-én megrendezett Hód Kupa Nemzetközi Úszóversenyen. A Vásárhelyi Hírek a verseny értékelésére kérte az edzőket!
 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.