KözéletElhunyt Samu Katalin

2011. január 26., szerda
 
Elhunyt Samu Katalin

 "Mert művészet nincs, ha mintája nincsen,
s barát barátban él tovább: ha arcát akarom,
a te arcod kell kivésnem."
(Michelangelo)


1934. november 21-én született Hódmezővásárhelyen 1958-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mestere: Borsos Miklós volt. 1966-ban Derkovits-ösztöndíjas lett. Medgyessy Ferenc szobrászati örökségéhez kapcsolódva alkotta meg tömbszerű, összefogott formavilágra hangolt figuráit és állatszobrait. Az elsősorban követ feldolgozó munkái mesterien faragottak, bravúros felületképzésűek. Szobrászata lírai árnyaltságú világot tár a szemlélő elé, munkái emberi érzések kifejezői. Alkotásainak zöme állatfigura, kedvelt anyaga a kő, plasztikai értékrendjének mércéje az egyiptomi és a görög szobrászat. Érdeklődése, vonzódásai körén mindig is kívül rekedtek a szobrászat divatos hóbortjai. Hitvallása volt, hogy a plasztika mindig is megcélozza a maradandóságot, jó eséllyel perelhet a múlandósággal. Ő maga is a jó eséllyel perlekedők egyike volt. Samu Katalin most alul maradt de szobraiba emléke belevésődött.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Pro Urbe díjas szobrászművésze életének 76. évében elhunyt. Búcsúztatása 2011. február 18. péntek délután 13 órakor lesz a Szent István Római Katolikus templomban.

 

 A Derkovits - ösztöndíjas szobrászművészt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.