KözéletElhunyt Samu Katalin

2011. január 26., szerda
 
Elhunyt Samu Katalin

 "Mert művészet nincs, ha mintája nincsen,
s barát barátban él tovább: ha arcát akarom,
a te arcod kell kivésnem."
(Michelangelo)


1934. november 21-én született Hódmezővásárhelyen 1958-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mestere: Borsos Miklós volt. 1966-ban Derkovits-ösztöndíjas lett. Medgyessy Ferenc szobrászati örökségéhez kapcsolódva alkotta meg tömbszerű, összefogott formavilágra hangolt figuráit és állatszobrait. Az elsősorban követ feldolgozó munkái mesterien faragottak, bravúros felületképzésűek. Szobrászata lírai árnyaltságú világot tár a szemlélő elé, munkái emberi érzések kifejezői. Alkotásainak zöme állatfigura, kedvelt anyaga a kő, plasztikai értékrendjének mércéje az egyiptomi és a görög szobrászat. Érdeklődése, vonzódásai körén mindig is kívül rekedtek a szobrászat divatos hóbortjai. Hitvallása volt, hogy a plasztika mindig is megcélozza a maradandóságot, jó eséllyel perelhet a múlandósággal. Ő maga is a jó eséllyel perlekedők egyike volt. Samu Katalin most alul maradt de szobraiba emléke belevésődött.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Pro Urbe díjas szobrászművésze életének 76. évében elhunyt. Búcsúztatása 2011. február 18. péntek délután 13 órakor lesz a Szent István Római Katolikus templomban.

 

 A Derkovits - ösztöndíjas szobrászművészt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

 

És ezt már olvasta?

Új módszer – régi-új trükkök
Új módszer – régi-új trükkök Az utóbbi időben a fogyasztóvédelem területén ismét egyre több panasz érkezik a termékbemutatókkal kapcsolatban.
 
Van már költségvetés
Van már költségvetés Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
 
A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.