KözéletElhunyt Samu Katalin

2011. január 26., szerda
 
Elhunyt Samu Katalin

 "Mert művészet nincs, ha mintája nincsen,
s barát barátban él tovább: ha arcát akarom,
a te arcod kell kivésnem."
(Michelangelo)


1934. november 21-én született Hódmezővásárhelyen 1958-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mestere: Borsos Miklós volt. 1966-ban Derkovits-ösztöndíjas lett. Medgyessy Ferenc szobrászati örökségéhez kapcsolódva alkotta meg tömbszerű, összefogott formavilágra hangolt figuráit és állatszobrait. Az elsősorban követ feldolgozó munkái mesterien faragottak, bravúros felületképzésűek. Szobrászata lírai árnyaltságú világot tár a szemlélő elé, munkái emberi érzések kifejezői. Alkotásainak zöme állatfigura, kedvelt anyaga a kő, plasztikai értékrendjének mércéje az egyiptomi és a görög szobrászat. Érdeklődése, vonzódásai körén mindig is kívül rekedtek a szobrászat divatos hóbortjai. Hitvallása volt, hogy a plasztika mindig is megcélozza a maradandóságot, jó eséllyel perelhet a múlandósággal. Ő maga is a jó eséllyel perlekedők egyike volt. Samu Katalin most alul maradt de szobraiba emléke belevésődött.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Pro Urbe díjas szobrászművésze életének 76. évében elhunyt. Búcsúztatása 2011. február 18. péntek délután 13 órakor lesz a Szent István Római Katolikus templomban.

 

 A Derkovits - ösztöndíjas szobrászművészt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.