GazdaságElektromos autók álltak szolgálatba

2019. augusztus 13., kedd
 
Elektromos autók álltak szolgálatba

Két új, teljesen elektromos autó beszerzésére 20 millió forint támogatást kapott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a vásárhelyi Önkormányzat.

 

 

 

 

 

 

A két autót a napokban mutatta be a Városháza előtt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A két azonos típusú NISSAN e-NV200 automata váltós elektromos autó viszonylag magas felszereltségű: többek között légkondícionálóval, tempomattal, tolató radarral, vezetéstámogató rendszerrel, telefonkihangosítóval rendelkezik.

Egyterű kombikról van szó, 5 személyesek, a hátsó üléssor teljesen lehajtható, így a csomagtér kapacitása akár  4,2 köbméteresre bővíthető.

Mint ismeretes és erről a Vásárhelyi Hírek többször beszámolt, 2016 októberében Hegedűs Zoltán akkori alpolgármester kezdeményezte, hogy pályázni akarnak 3 gyorstöltő állomásra, amelyek teljes bekerülési költsége 21 millió, amelyből 11 millióval a város járul hozzá. A város három különböző részén felállítandó töltőállomás 3-5 évig ingyenes lesz, majd azt követően az országoshoz igazított áron lehet az akkumulátorokat feltölteni.

2016 októberében Hegedűs Zoltán elmondta reménye szerint ez is ösztönzőleg hat, hogy -  a vásárhelyiek tulajdonában lévő öt autó mellett - a következő években többen is vegyenek elektromos autót. Az egyébként borsos árú elektromos autó vásárlásában ő maga élen járt. 

Mindhárom töltőállomás meg is épült, jelenleg is díjmentesen lehet róla tölteni.

 

A most beszerzett két kombi autó 6,6 kW-os fedélzeti töltővel 7 és fél óra alatt, míg  konnektorból, megközelítőleg 22 óra alatt érhető el a teljes feltöltés.

 

Az autók városi körülmények között körülbelül bő 200 kilométert tehetnek meg egy töltéssel. Az egyik autó a közterület felügyeletet segíti, a másikat pedig az önkormányzat egyes osztályai használják.

 

Érdemes még megjegyezni, hogy, az országban szinte egyedülállóan a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat már 2008. január elsején bevezette a hibrid és elektromos autók ingyenes parkolási lehetőségét. A városban azóta nem csak a helyiek, hanem a Hódmezővásárhelyre ilyen kocsival érkezők is mentesülnek a fizetés alól.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Összeállt az idei Őszi Tárlat

Összeállt az idei Őszi Tárlat

Döntött a héttagú zsűri arról, hogy mely 190 műalkotást láthatja a nagyközönség az...
Remek előadások a sokszínűség jegyében

Remek előadások a sokszínűség jegyében

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.