Kultúra, oktatásEgy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

2019. szeptember 10., kedd
 
Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Hódmezővásárhely szülöttéről elnevezett díjat alapított ének szakos hallgatóinak a Zeneakadémia, az elismerést a tanév végén egyetlen hallgató kapja meg.

 

 

Képünkön a BFMK oldalán kialakított panteon az operaénekes domborművével (fotó: VH)

 

 

 

A 2019/20-as tanévtől a Zeneakadémia Ének Tanszéke megalapította az Ilosfalvy Róbert-díjat, amellyel a vásárhelyi születésű, 2009 január 6-án elhunyt énekes emlékét szeretné életben tartani, akinek példája és szakmai életútja érdemes arra, hogy irányadója legyen egy pályakezdő fiatal művésznek.

 

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora és Meláth Andrea, az Ének Tanszék vezetőjének közös döntésével a díjjal ösztönözni szeretnék diákjaikat. Az elismerést minden tanévben egy olyan tanuló kaphatja meg, aki a tanári kar döntése alapján, az adott évben nemtől és kortól függetlenül, szakmai fejlődése, szorgalma és művészi alázata által a legméltóbb az emlékplakettre.

 

A díjjal fellépési lehetőség is jár. Dr. Vadász Dániel egy Co-Opera-produkció keretein belül ajánlja fel a díjazottnak ezt a fellépési lehetőséget, hangsúlyozva, hogy egy ifjú növendéknek mennyire fontos egy ilyen bemutatkozás.


 

Az 1927. június 18-án Hódmezővásárhelyen született operaénekes gazdag életpályája 27 évesen, a Hunyadi László címszerepével indul az Állami Operaházban, majd kiválóbbnál kiválóbb partnerek oldalán és karmesterek irányítása alatt folytatódik itthon és külföldi pódiumokon.

 

Ilosfalvy Róbert a vásárhelyi belvárosi katolikus templomban segédkántor, majd kántor volt, 1946-ban a Zeneakadémiára került, 1954-ben a Hunyadi László című opera címszerepében debütált. Ettől kezdve számtalan címszerepben láthatta a közönség. 1968-ban ő volt az első magyar énekes, aki a New York-i Carnegie Hallban elsőként énekelhette Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát.

A Magyarországról elszármazott régi barátnak, Kertész Istvánnak meghívására 1966-ban a Kölni Operához szerződő Ilos ahogyan az őt tisztelők-szeretők is szívesen nevezték különlegesen szép hangjával meghódította nem csupán a német színpadokat, hanem vendégművészként a San Franciscó-i, a madridi, a római operaházak, valamint a New York-i Carnegie Hall és a londoni Covent Garden közönségét is.

 

Az interjúkban szűkszavúan megnyilatkozó énekes szeretett édesanyjához írt - és 2014-ben kötetbe rendezett  leveleiből - kirajzolódik Ilosfalvy különös, nagyon szerethetően bohém és ugyanakkor félszegen visszafogott portréja, aki 2009. január 6-án hunyt el Budapesten.

 

2013 októberében Kenéz Heka Etelka költőnő finanszírozásában a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, panteon szerűen kialakított oldalfalán többek mellett Ilosfalvy Róbert operaénekes domborműve is helyet kapott.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Hódmezővásárhelyen október 13-án a két polgármesterjelöltre, valamint 37 önkormányzati...
A Hódtói Pihenőpark elnevezés a nyerő

A Hódtói Pihenőpark elnevezés a nyerő

Igazi piknik hangulat volt szeptember 8-án a május elsején felavatott vásárhelyi szabadidő parkban. Elfogadható...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.