FélpercesEgy élet a szabadság és a demokrácia szolgálatában

2017. január 26., csütörtök
 
Egy élet a szabadság és a demokrácia szolgálatában

Bibó István életét bemutató tárlat nyílt Szegeden. A legendás huszadik századi magyar politikus és politikai gondolkodó életét és munkásságát mutatja be a Szeged-Klebelsberg-telepi közösségi központban, az Összefogás Házában január 24-én nyílt kiállítás.


 

 

A kiállítást Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg, aki beszédében ismertette Bibó István életútjának főbb csomópontjait, valamint szegedi kötődéseit: hiszen Bibó fiatal korában Szegeden élt, kapcsolatban volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumával, a koalíciós években pedig a Tisza-parti város egyetemének professzora volt.

 

„Bibó István elméleti és gyakorlati munkásságát – amelynek köre a politológiai, jogbölcseleti és kisebbségi jogi kutatásoktól a bírói, majd az egyetemi tanári, az 1956-os forradalomban pedig a miniszeri szolgálatig terjedt – a demokrácia és a szabadság szolgálata jellemezte. Ezért válhatott a rendszerváltozás idején alakja és emlékezete ikonikussá, hiszen mind a népi, mind a demokratikus ellenzék – sőt még a reformszocialisták bizonyos csoportjai is – el tudták fogadni igazodási pontként" – mondta Miklós Péter.

 

A tárlat február 3-ig látogatható. Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában, márciustól pedig a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tekinthető meg. 

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

A kossuthos piros rózsa nem hiányozhat

A kossuthos piros rózsa nem hiányozhat

A hódmezővásárhelyi báli szezon következő felvonása a Gregus Bál. A Bécsi keringő dallamaival, 31 pár nyitótáncával kezdődik január 28-án.
Az év emberei 2016: átadták a díjakat

Az év emberei 2016: átadták a díjakat

Hódmezővásárhelyen a májtranszplantált, 14 éves Süli Flóra lett az Év embere, aki a műtét után is teljes életet él, országos és nemzetközi sportsikerekkel.
Kemény tárgyalásokra számít Lázár János

Kemény tárgyalásokra számít Lázár János

Ha nem sikerül felgyorsítani a folyamatot, 500-600 milliárd forintos veszteség érheti az országot. Ha a települések nem tudnak előrelépést elérni, az állam visszaveszi a projektek lebonyolítását. Videóval!
Mindenki megmondta a magáét

Mindenki megmondta a magáét

Május elsején az ellenzéki pártok értékelik az aktuális állapotokat. Prognózisok, ígéretek és az ország jobbítását tükrőző programok hangzanak el.
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.