KözéletBessenyei-díj 2014

2014. január 15., szerda
 
Bessenyei-díj 2014

Január 22-én a Magyar Kultúra Napján ismét átadják a Bessenyei-díjat. Az eddigiektől eltérően idén két egyéni díjazott van.

 

 


 

Hódmezővásárhely szülöttjéről, a kétszeres Kossuth−díjas, Érdemes− és Kiváló Művészről  elnevezett díjat a kiírás szerint azok kaphatják, akiknek művészeti tevékenységük megfelel annak a szellemiségnek, amelynek értelmében Bessenyei Ferenc egész pályája során dolgozott és küzdött, és amelyet egész életében, szünet nélkül és politikai helyzettől függetlenül minden fórumon számtalan alkalommal kinyilvánított.

 

A Bessenyei életművet precízen és odaadóan ápoló, még egy  internetes oldalt is saját gondozásában működtető özvegy, minden évben maga nyújtja át a hódmezővásárhelyi Közgyűlés által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Első alkalommal 2009-ben Kónya Krisztina operaénekes kapta, majd 2010-ben Hegedűs Endre zongoraművész és a Kankalin Néptáncegyüttes, 2011-ben Zoltán Péter klarinétművész és a Városi Fúvószenekar, 2012-ben Bitskey Tibor színész és a hódmezővásárhelyi Fandante Kórus, 2013-ban Jordán Tamás színművész, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara vehette át az ötszázezer forinttal járó elismerést.

 

2014. január 22-én a Városházán a 15 órakor kezdődő díszközgyűlés keretében Steiner Béla zenepedagógus, zeneszerző, karnagy, valamint Széles Anna erdélyi származású magyar színésznő kapja a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fókuszban a rezsicsökkentés

Fókuszban a rezsicsökkentés

Zsúfolásig megtelt Lázár János most kezdődőtt – és a következő napokban több környező...
A Ginkgo Hotel új résztulajdonba került

A Ginkgo Hotel új résztulajdonba került

Mára a régió egyik meghatározó szállodája lett a hódmezővásárhelyi Ginkgo Hotel....
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.