KözéletBessenyei-díj 2014

2014. január 15., szerda
 
Bessenyei-díj 2014

Január 22-én a Magyar Kultúra Napján ismét átadják a Bessenyei-díjat. Az eddigiektől eltérően idén két egyéni díjazott van.

 

 


 

Hódmezővásárhely szülöttjéről, a kétszeres Kossuth−díjas, Érdemes− és Kiváló Művészről  elnevezett díjat a kiírás szerint azok kaphatják, akiknek művészeti tevékenységük megfelel annak a szellemiségnek, amelynek értelmében Bessenyei Ferenc egész pályája során dolgozott és küzdött, és amelyet egész életében, szünet nélkül és politikai helyzettől függetlenül minden fórumon számtalan alkalommal kinyilvánított.

 

A Bessenyei életművet precízen és odaadóan ápoló, még egy  internetes oldalt is saját gondozásában működtető özvegy, minden évben maga nyújtja át a hódmezővásárhelyi Közgyűlés által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Első alkalommal 2009-ben Kónya Krisztina operaénekes kapta, majd 2010-ben Hegedűs Endre zongoraművész és a Kankalin Néptáncegyüttes, 2011-ben Zoltán Péter klarinétművész és a Városi Fúvószenekar, 2012-ben Bitskey Tibor színész és a hódmezővásárhelyi Fandante Kórus, 2013-ban Jordán Tamás színművész, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara vehette át az ötszázezer forinttal járó elismerést.

 

2014. január 22-én a Városházán a 15 órakor kezdődő díszközgyűlés keretében Steiner Béla zenepedagógus, zeneszerző, karnagy, valamint Széles Anna erdélyi származású magyar színésznő kapja a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fókuszban a rezsicsökkentés

Fókuszban a rezsicsökkentés

Zsúfolásig megtelt Lázár János most kezdődőtt – és a következő napokban több környező...
A Ginkgo Hotel új résztulajdonba került

A Ginkgo Hotel új résztulajdonba került

Mára a régió egyik meghatározó szállodája lett a hódmezővásárhelyi Ginkgo Hotel....
 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.