KözéletBejelentéssel és fényképekkel a parlagfű ellen

2013. május 14., kedd
 
Bejelentéssel és fényképekkel a parlagfű ellen

A Dél-Alföld a parlagfűvel leginkább fertőzött területek közé tartozik, a tavalyi szezonban a IV., III. és II. fokozatot is elérte a riasztási szint.

 

Képeinken a Kerekasztal megbeszélés

 

 

Április 24-én ülés tartott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által támogatott Allergia-Parlagfű Kerekasztal, áttekintették a 2012. évi parlagfű elleni hatósági intézkedéseket, a pollenmonitorozás helyzetét, valamint a távérzékelésnek a parlagfű-felderítésben játszott szerepét. A hazai parlagfű elleni küzdelemben évek óta vezető szerepet játszó Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület is aktív résztvevője a Kerekasztalnak.

 

Megírtuk, a Vásárhelyi Hírek az egyesület Dél-alföldi médiatámogatója, idén is rendszeresen beszámolunk a lakosságot érintő pollenhelyzetről.   

A kormány 2013. március 13-án fogadta el a tavalyi védekezés akciótervéről készült jelentést. Megállapítása szerint tavaly kevesebb volt a parlagfű, és alacsonyabb a pollenkoncentráció, mint a megelőző két évben. Remélhetőleg ebben nemcsak az időjárás, hanem védekezés és a felvilágosító munka is szerepet játszott, vélik a Parlagfűnemtes Magyarországért Egyesület szakemberei. A fertőzött állami és önkormányzati területeken kétezer közfoglalkoztatott munkája volt közvetlen parlagfűmentesítés, és további harmincegyezer közfoglalkoztatott munkája közvetetten kapcsolódott hozzá. A jelentés az idei feladatokkal is foglalkozik. Sürgős teendő a fertőzött foltok felderítésének megerősítése, és a gyomirtási technológiák ismeretének terjesztése

A szakértői  felmérések szerint Magyarországon a parlagfűpollen több mint 90 %-a mezőgazdasági területekről származik. Így a rendkívül súlyos helyzetből kitörni csak a mezőgazdasági pollenforrások megszüntetésével lehet.

 

A napraforgóföldeken a parlagfű már 2-6 leveles állapotban lehet, ezért sürgőssé vált a vegyszeres irtás megkezdése. A napraforgótáblákon a parlagfű-mentesítés azért fontos, mert az utóbbi években ezeken termelődött az összes parlagfű pollen mintegy harmada.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz tartozó Országos Környezetegészségügyi Intézet 2011 óta működteti a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerét (PPRR). Az intézet az elmúlt években a parlagfűszezon idején a honlapján hetente térképes formában közölte a az országos Aerobiológia Hálózat által végzett pollenmonitorozás eredményeit.

Magyarországon - amely, sajnos, Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa - a parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart. A pollenszint ebben a kritikus időszakban az országban minden évben és szinte minden helyen eléri a riasztási fokozatok valamelyikét. A PPRR-ben 6 riasztási szintet definiáltak: az I. fokozat esetében a pollenkoncentráció a 30-49 db/m3-es tartományban van, a legmagasabb, a VI. fokozat pedig az 1000 db/m3 és afölötti értékekre utal.

Dr. Juhászné Halász Judit szerint Magyarországon az utóbbi években a legmagasabb riasztási szintek is előfordultak. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a PPRR keretében 2012-ben a parlagfű pollen koncentrációja augusztus végén és szeptember elején volt a legmagasabb. Ekkor Nyíregyháza környékén V-ös szintet állapítottak meg, az ország területének mintegy harmadán IV. fokozatú riasztási szint állt elő, az ország többi részére a III. és II. szint volt jellemző. A Dél-Alföld a parlagfűvel leginkább fertőzött területek közé tartozik, a tavalyi szezonban itt is IV., III. és II. fokozatot érte el a riasztási szint.

 

Az egészségre már az I. riasztási szint is káros; a magasabb szinteknél a parlagfű-pollenre érzékenyeknél súlyos légzési problémák, asztmás rohamok léphetnek föl.  A lakosság körében a pollenérzékenység évről évre nő, az érintettek száma már elérte a milliós nagyságrendet.

Az állampolgárok közvetlenül is segíthetik a parlagfű ellenes küzdelmet. Segíthetik a hatóságok munkáját: ingyenes telefonvonalakon vagy fotóval interneten bejelenhetik, ha nagyobb fertőzött foltot észlelnek. Ha a fertőzés csak néhány tő, akkor pedig egyszerűen kihúzhatják a földből, akár a saját telken, akár az út szélén veszik észre. Igazán komoly javulás akkor érhető el, ha az állampolgárok a nagy kiterjedésű, parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területeket is észlelik és június 30. után bejelentik.

 

Dr. Juhászné Halász Judit arra is felhívja a figyelmet, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már fogadja a fertőzések bejelentését a 80-204355 –es ingyenes telefonvonalon, illetve a www.pme.hu honlapon. Érdemes fényképet is csatolni, amely közelről mutatja a növényt. Az egyesület munkatársai a bejelentéseket továbbítják az illetékes hatóságnak, és figyelemmel kísérik a bejelentés sorsát. A bejelentőknek névtelenséget biztosítanak, hallottuk az elnöktől.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi Máté Taekwondo SE Európa-bajnoki eredményei

A vásárhelyi Máté Taekwondo SE...

Május 11-én öt ország 155 versenyzőjével rendezték meg a IV. Nyílt Hapkido Európa-bajnokságot....
Expozíció ala Lucien Hervé

Expozíció ala Lucien Hervé

Mától ismét fotóművészek veszik célba gépük keresőjével Hódmezővásárhely...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.