BulvárAz üveg üzenetközvetítő szerepe

2019. július 11., csütörtök
 

Bojti András üvegszobrász közreműködésével a napokban felújították a Hódi Pál utcai pihenőpark Hommage a Janáky című üvegplasztika sorozatát.

 

 

 

 

 

 

 

A több helyen megsérült, törött, repedt elemek helyreállítási költségét a biztosító megtérítette. A javítási munkálatok végén járnak.

 

Az arra járók közül sokaknak talán fel sem tűnik, hogy az impozáns üvegből készült téglatestek összefüggő, egymásból továbbépítkező műtárgysorozatok, amelyek a háttérben a tégla architektúrás épületek tervezőinek, Id. és ifjú Janáky Istvánnak állítanak sajátos emléket.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször is írtunk, a Tornyai János Városrehabilitációs program részeként, környezetrendezési és tájépítészi terveket Andor Anikó (Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem) és Dajka Péter (Puhl és Dajka Építész Iroda) építész készítették.

 

A hódmezővásárhelyi belváros-rehabilitáció újabb ütemeként 2016 januárjában adták át a 740 millió forintból, uniós támogatással megvalósult parkot, játszóteret, toalettet, mélygarázst.

 

A tér meghatározó alkotássorozata, a Hommage à Janáky" egy kortárs szemléletű egyedi üveg térplasztika, amelyről megálmodója, tervezője, kivitelezője, Bojti András azt mondta:
„A Hódi Pál utca arculatának szerves részeként létező, Hódmezővásárhelynek rangot adó, idősebb és ifjabbik Janáky István (és György) markánsan konstruktív, funkcionalista, sallangmentes épületei meghatározóak voltak számomra. Ifj. Janáky Istvánt barátomnak mondhattam és különös alkotói szellemiségével a mai napig egyetértek. Közelállónak éreztem magamhoz a park folytatásában megjelenő kulturális funkciójú épületek szerkesztésmódját és városi integritását. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy az építészdinasztia alkotói gondolkodásának fennmaradásához én is hozzájárulhatok.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ember a fotók mögött: Plohn József

Ember a fotók mögött: Plohn József

Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az...
Tarjáni Nap 2019

Tarjáni Nap 2019

A közvélekedés szerint Hódmezővásárhelyen a városrészi napok egyik legjobb helyszíne a...

 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.