GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Két vereség után két győzelem
Két vereség után két győzelem

A 2015/16-os szezonban remekült szerepelt a Kosársuli u20-as csapata: második helyen végzett az NB I/B Keleti csoportjában.

 
Legyen mit továbbadni
Legyen mit továbbadni Az Emlékpont október 17-i történelemversenyének feladatait kiértékelték, az eredményhirdetésre és a díjak átadására szerdán került sor a közgyűjteményben. Képekkel!
 
A hazának élve van rátok szüksége
A hazának élve van rátok szüksége A hatvan évvel ezelőtti eseményeket bemutató rendhagyó történelemórák sorában Gyulai József professzor mesélt a diákoknak.
 
12 emberöltő 500 oldalban
12 emberöltő 500 oldalban

Több, mint hét évszázadot felölő családi históriát foglalt kötetbe Dr. Elek András hódmezővásárhelyi családtörténeti kutató.

 
Izomerővel begyűjtött érmek
Izomerővel begyűjtött érmek Hétvégén Tiszaújvárosban a hódmezővásárhelyi HERKULES SE 8 versenyzője - köztük egy 14 éves lány - 10 érmes helyezéssel tette le a névjegyét.
 
Háború a Máté Taekwondo és a Szövetség között
Háború a Máté Taekwondo és a Szövetség között A Magyar Taekwondo Szövetség csalással, hamisítással vádolja a vásárhelyi Máté Taekwondo SE-t, akik viszont az egyesület ellehetetlenítéséről beszélnek.
 
Az egykori lisztes diák országos sikerei
Az egykori lisztes diák országos sikerei Az országos hírnevét elindító Dunakanyar Hangja döntőjén ott ültek az xfaktorosok akik ajánlották, hogy  próbálja meg, vesztenivalója nincs.