GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi taekwondos lányok a dobogón
Vásárhelyi taekwondos lányok a dobogón Március 28-án Budapesten a Spirit Open Nyílt Taekwon-do Bajnokságon a  Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do Klub fiataljai is szőnyegre léptek.
 
Képzeletben ismét Franciaországban barangoltak
Képzeletben ismét Franciaországban barangoltak Kilenc általános iskolás és tizenegy középiskolás csapat mérte össze tudását március 28-án. Taroltak a bethlenesek. Eredményekkel!
 
Makán Doroti ezüstérmes lett
Makán Doroti ezüstérmes lett A taekwondo sportág egyik vásárhelyi reménysége eddigi eredményei alapján lassan kezd hozzászokni a dobogó "magaslati levegőjéhez".
 
Magabiztosan győztek a kék-sárgák
Magabiztosan győztek a kék-sárgák A Vásárhelyi Kosársuli tovább növelte a különbséget, és megszerezte idénybeli 17. győzelmét, amivel életben tartotta esélyeit az alapszakasz megnyerésére.
 
Pofonnal fegyelmezte a rosszalkodó sportolókat a buszsofőr
Pofonnal fegyelmezte a rosszalkodó sportolókat a buszsofőr Két vásárhelyi fiút vágott pofon az a buszsofőr, aki március 22-én egy meccs után szállította haza a Vásárhelyi Kosársuli sportolóit.
 
Lezárult a Tisza hídon történt halálos baleset ügye
Lezárult a Tisza hídon történt halálos baleset ügye Minden kerékpáros réme sötétedés után a jelöletlen útakadály, vagy gödör. Talán ezért is kísérte hatalmas országos sajtóérdeklődés a Tisza hídon történt halálos balesetet.
 
Segítik helyi kis piacok építését
Segítik helyi kis piacok építését Lázár János: A hódmezővásárhelyi állattartás, a makói hagymatermesztés integráció a kereskedelem állami szabályozása nélkül nehezen lesz képes arra, hogy megálljon a saját lábán.