GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Éremesélyek és a jutalom
Éremesélyek és a jutalom

A 11. helyre várják Magyarországot a riói játékok éremtáblázatán, igaz, a jóslatot készítők felkészültségét erősen megkérdőjelezi néhány lehetetlen tipp. Mennyit ér egy érem?


 
Erről sajnos lemaradtál!
Erről sajnos lemaradtál! Elfogytak a napijegyek a Sziget nulladik napjára. Aznap lép fel a nagyszínpad főműsoridejében Rihanna, napjaink könnyűzenei életének egyik legnagyobb sztárja.
 
Röszkén járt Colleen Bell
Röszkén járt Colleen Bell Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete csütörtökön belgrádi kollégája, Kyle Scott társaságában a röszkei tranzitzónába látogatott,
 
Szépek és dinamikusak
Szépek és dinamikusak Öt új játékossal erősített a HLKC Felnőtt csapata, amely szeptembertől megérdemelten az NBI/B-ben folytatja. Bemutatjuk őket.
 
Tudta, hogy van Vásárhelynek himnusza?
Tudta, hogy van Vásárhelynek himnusza? Most öt éve mutatták be Hódmezővásárhely Himnuszának szánt egyperces dalt, de nem a szerzőn múlott hogy nem lett „sláger”. Hallgassa meg!
 
Ezt a szórakozást nem díjazzák a rendőrök
Ezt a szórakozást nem díjazzák a rendőrök

A négy elfogott fiatalnak valószínű nemcsak izomban, hanem pénztárcában is erősnek kell lenni, hogy a büntetés mellett a kár is megtérüljön.

 

 
Süli Flóra négy aranya
Süli Flóra négy aranya Július közepén Finnországban megismételte 2014-es Európa bajnoki dobogós eredményeit a vásárhelyi úszó. Négy aranyéremmel tért haza.