GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Magasztalja lelkem az Urat
Magasztalja lelkem az Urat A vasárnapi Adventi koncerten Vivaldi Magnificat-ját a Városi Vegyeskar, a Szentháromság Kórus és a Péczely Alapfokú Művészetoktatási Iskola tanári kara adja elő.
 
A lelki gazdagodás hatalmas forrása
A lelki gazdagodás hatalmas forrása Az idén 50. tanévét ünneplő Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola sokéves hagyománya a Karácsonyi Hangverseny, amelybe szinte az egész iskola diákságát bevonják. Képekkel!
 
Ennyi pénzt buknak a tanárok februártól a kormány miatt
Ennyi pénzt buknak a tanárok februártól a kormány miatt A 2015-ös költségvetés elválasztotta a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok bértábláját a mindenkori minimálbértől. A legtöbb pénzt a legidősebb pedagógusok bukják. Részletes adatokkal!
 
Kórusmuzsika a Tornyaiban
Kórusmuzsika a Tornyaiban Melegh Tamás: Koncertjeink jelentős részét templomokban, szakrális környezetben tartjuk, de a kórusmuzsika kedvelőinek ez a helyszín most egy különleges alkalom lesz.
 
90 éves Benkő Julianna
90 éves Benkő Julianna December 10-én ünnepelte 90. születésnapját. 26 évig volt a hódmezővásárhelyi nevelőintézet igazgatója.
 
Új elnöke van a Makói Kistérségi Társulásnak
Új elnöke van a Makói Kistérségi Társulásnak A 17 települést összefogó Társulás ünnepi ülésen, december 18-án megválasztották az új tisztségviselőket és az új elnököt, Makó polgármestere személyében. Képekkel!
 
Elindultak a dózerek
Elindultak a dózerek A hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola régi épülete három éve áll üresen. Az azóta napirenden lévő - érzelmekkel is vegyített -  témáját ma reggeltől a dózerek lezárták. Videóval!