GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Jazzkoncerttel zár a Fodor József kiállítás
Jazzkoncerttel zár a Fodor József kiállítás Igazi zenei csemegét tartogat Vásárhely krónikás festője emlékkiállításának utolsó estéje. Kurina Kornél és zenészbarátai lépnek fel az Alföldi Galériában.
 
Vásárhelyi találkozóval indul a Női Kézilabda Bajnokság
Vásárhelyi találkozóval indul a Női Kézilabda Bajnokság Két új játékossal rajtol a HLKC felnőtt csapata a Női Kézilabda Bajnokság NBII Dél-Kelet csoport tavaszi szezonjának első mérkőzésével. 
 
Rivaldafényben a kingéci ezüstkincsek
Rivaldafényben a kingéci ezüstkincsek A kiállítás megnyitóján Bernátsky Ferenc helytörténész és Csányi Viktor régész, a kötet szerzői mutatják be a kingéci ásatásokat, a leletmentés és a tallérok feltárásának folyamatát. Képekkel!
 
Idős nénit rántott le a földre
Idős nénit rántott le a földre A bűnözők hierarchiájának a legaljába tartoznak azok az életerős, agresszív emberek, akik védekezésre képtelen idősektől rabolnak. Most ez történt.
 
Országos ügyekről a Csúcsi Olvasókörben
Országos ügyekről a Csúcsi Olvasókörben Új működési modell bevezetését tervezi a kormány a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz-, áramszolgáltatás, a távfűtés, hulladékkezelés és a közétkeztetés területén.
 
Ismét fényes eredmények születtek Németországban
Ismét fényes eredmények születtek Németországban A Máté Taekwondo sportolói a kétnapos németországi verseny végeredményeként 3 első, 2 második és 4 harmadik helyezéssel tértek haza. Eredmények és képek!
 
Kazah juhtenyésztés vásárhelyi módon
Kazah juhtenyésztés vásárhelyi módon A vásárhelyi Mucsi Imre könyvéből másoltak ki részeket a 40 milliós közpénzből megrendelt tanulmány szerzői. Téma: a magyar–kazah mezőgazdasági együttműködés.