GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Sikeres vásárhelyi táncosok
Sikeres vásárhelyi táncosok Az Ifjúsági Táncsport Latin Világbajnokságon vett részt a 9 éve táncoló Haddad Sabrina, a Bethlen Gábor Református Gimnázium 12-es diákja.
 
Gyermekbarát település díjat kapott Hódmezővásárhely
Gyermekbarát település díjat kapott Hódmezővásárhely A díjazott önkormányzatok többet tesznek a kötelezőnél a gyerekekért és a fiatalokért, ezáltal mindenkinek példát mutatnak - mondta Schanda Tamás helyettes államtitkár.
 
Betört a Damjanich utcai dohányboltba is
Betört a Damjanich utcai dohányboltba is Kiderült, hogy egy hódmezővásárhelyi dohánybolt-betörés is van a 34 éves Sz. Ernő számláján. Emiatt és négy további betörés miatt előzetesben van.
 
Városvezetők szabadságmegváltása
Városvezetők szabadságmegváltása

A 47 - köztük a hódmezővásárhelyi - megkérdezett önkormányzat kétharmada válaszolt arra a kérdésre, hol mennyit fizettek ki a bennragadt szabadságokért. 

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 40. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 40. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
McDonaldsos kaja Vásárhelyről
McDonaldsos kaja Vásárhelyről Több mint 15 ország McDonald's éttermeinek kínálatában az egyik meghatározó alapanyag egy hódmezővásárhelyi üzem nevéhez fűződik.
 
Hódmezővásárhelyen a járási hivatal új helyre költözött
Hódmezővásárhelyen a járási hivatal új helyre költözött A korábbi nyitva tartás szerinti ügyintézés október 13-án, kedd reggeltől már az új helyen, az  Ady Endre u. 14. szám alatt folytatódik. A Kormányablak is ideköltözött.