GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kacsavonulás Vásárhelyen
Kacsavonulás Vásárhelyen Idén is összejönnek az ország "kacsabolondjai", vagyis a Citroen 2CV szerelmesei. Itt lesznek a társaik is, többféle régi és új Citroen formájában. Képekkel!
 
90 éves Ötvös Jánosné
90 éves Ötvös Jánosné Ilonka néninek 2 fia született, 2 unokája és 1 dédunokája van. Jelenleg szociális otthonban él, ahol nagyon jól érzi magát.
 
Újraindul a hűtőgép-csere program
Újraindul a hűtőgép-csere program

A pályázati folyamatban előnyt élveznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok. 25-35-45 ezer forintot adnak.

 

 
Atlétikai Diákolimpia vásárhelyiekkel
Atlétikai Diákolimpia vásárhelyiekkel Május 28-án az V-VI. korcsoportos középiskolások mérték össze tudásukat. Ebben a két korcsoportban volt érdekelt a vásárhelyi Hódiák Se több sportolója. Eredmények!
 
Centrum Streetball eredmények
Centrum Streetball eredmények Május 29-én tizenkettedik alkalommal rendezték meg Hódmezővásárhelyen a Centrum Streetball Bajnokságot. Eredmények!
 
5+1 tipp a sikeres szóbeli érettségihez
5+1 tipp a sikeres szóbeli érettségihez Hódmezővásárhelyen a hat középiskola 2301 diákja kezdi meg a szóbeli érettségit június 2-tól. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni tanulási tippjeinket.
 
Többé már nem szemetelnek
Többé már nem szemetelnek Átszállították a kiskorú migráns fiatalokat Fótra és április elseje óta magyar családoktól valamilyen szociális okból kiemelt 15 fiú és egy lány lakik az otthonban.