GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Második nap - Díjesővel, felhőtlen éggel
Második nap - Díjesővel, felhőtlen éggel A Galériánkban 94 fotón, az idei Állattenyésztési és Mezőgazda Napok második napja egy kicsit másképpen. Fotótudósítás!
 
A Kosársuli bejutott a négy közé
A Kosársuli bejutott a négy közé A kék-sárgák a brillírozó Czibere vezetésével döntötték el a győzelem sorsát az első háromnegyedben a Baja elleni párharc második mérkőzésén.
 
Folytatódik az érmes széria
Folytatódik az érmes széria Fit-Kid egyéni bajnokság mérlege: 3 arany, 3 ezüst, 2 bronz. Vásárhelyen lesz a Fit-Kid Diákolimpia döntője. Eredményekkel és képekkel!
 
Első nap - Trendi állatokkal szelfizni
Első nap - Trendi állatokkal szelfizni A Galériánkban 98 fotón, az idei Állattenyésztési és Mezőgazda Napok első napja egy kicsit másképpen. Fotótudósítás!
 
Kampány indul a helyi termékekért
Kampány indul a helyi termékekért Ádók János: 2015-től a helyi termékeket gyártó őstermelők, kistermelők, illetve mikro- és kisvállalkozók piacra jutási lehetőségei bővülhetnek.
 
Eredetvédelmet kapott a makói hosszúgyökér
Eredetvédelmet kapott a makói hosszúgyökér Ez a fajta kitűnő zamatú, és hosszabb ideig eltartható, mint más petrezselyemfélék.
 
Vásárhelyi lánynak is szurkolhatunk a májusi Világbajnokságon
Vásárhelyi lánynak is szurkolhatunk a májusi Világbajnokságon Eddigi eredményei, erőnléte  és felkészültsége alapján a vásárhelyi Lipcsei Claudiát is beválasztották a Cseljabinszkbe utazó magyar válogatottba.