GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Záróforduló és bajnokavatás
Záróforduló és bajnokavatás Ezzel a vásárhelyi egyesület fennállásának eddigi legjelentősebb sikerét könyvelheti el: alanyi jogon kiharcolták az NBI/B osztályba való feljutás lehetőségét.
 
Eladják a vásárhelyi távhőszolgáltatót
Eladják a vásárhelyi távhőszolgáltatót Jelentős bevételt eredményezhet a vásárhelyi Önkormányzatnak, azonban nagy kiadása is lesz, hiszen több mint 5 milliárd forintot kell kifizetni az Erste Banknak.  
 
Határozott kiállás az emberi méltóságért
Határozott kiállás az emberi méltóságért Márton Áron erdélyi püspök életét bemutató kiállítás nyílt május 5-én az Emlékpontban, amelyet az egyházi vezető életéről rendezett konferencia követett. Képekkel!
 
Súlyos baleset történt a 43-as számú főúton
Súlyos baleset történt a 43-as számú főúton Három ember sérült meg a balesetben, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett. A mentési munkálatok idején teljes útlezárás volt érvényben. Képekkel!
 
Vásárhelyi érmesek a Diákolimpián
Vásárhelyi érmesek a Diákolimpián Négy lány és három fiú került be a Diákolimpia döntőjébe. Erős mezőny gyűlt össze a ranglista élmezőnyébe tartozó vívók részvételével. Eredmények és képek!
 
Izgalmak várhatók a Hódtóiban
Izgalmak várhatók a Hódtóiban Az eddigi találkozóin mindkétszer a kék-sárgák húzták a rövidebbet, Varga Dánielék azonban most mindenképpen változtatnának a helyzeten.
 
Emberség a pokolban
Emberség a pokolban A Honvédelmi Minisztérium is felfigyelt Hegyi Endre, az I. Világháborús katonák emlékét megőrző missziójára: filmet készítettek a vásárhelyi fotóssal. Videóval!