GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Hőségriasztás után újabb riasztás
Hőségriasztás után újabb riasztás Riasztást adott ki az ÁNTSZ a parlagfű megnövekedett pollenkoncentrációja miatt. Hol kell fokozottan vigyázni az allergiásoknak?
 
Két osztály három pityergés
Két osztály három pityergés A tantermek néhány perces birtokba vétele után az udvaron kézműveskedés, az iskola előtti ligetes részen ügyességi játékok szereztek vidám délelőttöt az elsős gyerekeknek. Képekkel!
 
Vékony Liza és a Street Fashion
Vékony Liza és a Street Fashion A fekete fehér szerelésemet arany kiegészítőkkel dobtam fel. A love feliratú karkötőmet az egyik legjobb barátnőmtől kaptam, amit azóta majdnem mindig magamon hordok.
 
Tovább élő kapcsolatok
Tovább élő kapcsolatok A vásárhelyi Eötvös József Szakképző 2013 óta tagja a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének. Pályázataikkal az elmúlt években többször jártak Erdélyben. 
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 34. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 34. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tavalyi pénzeket kerget a NAV
Tavalyi pénzeket kerget a NAV Körülbelül 470 millió forint kampánytámogatást próbálnak behajtani a tavalyi országgyűlési választás résztvevőitől, köztük Csongrád megyei pártoktól.
 
Az embercsempészet legalja
Az embercsempészet legalja Egy kisteherautóba zsúfolt tizenhét illegális bevándorló, köztük három pici gyerek tudatlanságával visszaélve egy jó nagy kocsikáztatás után megállva Bécset hazudtak nekik. Videóval!