GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Mertek nagyot álmodni
Mertek nagyot álmodni Íme itt van, mit gondolnak a vásárhelyiek saját városukról, mivel elégedettek, és mit hiányolnak. Vannak válaszok, amelyeken a városvezetés is törheti a fejét.
 
Tarjáni Nap 2015
Tarjáni Nap 2015 Idén is hagyományosan augusztus első szombatján rendezik meg a Tarjáni Napot. Egész nap zenés, táncos programok, kézműves foglalkozások. Részletes program!
 
Török János képi világa
Török János képi világa Vasárnapig látogatható Sándorfalván, a Pallavicini Kastély dísztermében a vásárhelyi Lucien Hervé Kamera Klub egyik alapítója, Török János fotós kiállítása.
 
Nem piknikezésre jelentkeztek
Nem piknikezésre jelentkeztek A vásárhelyi Gregus Máté Szakképző KatonaSuliba járó diákok is részt vettek az egyhetes táborozáson. Lányok, fiúk, összesen 24-en próbálták ki a valódi katonaéletet. Képekkel!
 
A munka ára
A munka ára Van aki nagyon, van aki kevésbé lepődik meg azon a statisztikán, amely szerint a magyar minimálbért terheli a legtöbb adó és járulék.
 
Kecskés Ákos ismét válogatott meccsekre készül
Kecskés Ákos ismét válogatott meccsekre készül Az ősszel kezdődő U21-es válogatott az Eb-selejtező sorozat előtt, augusztusban az olasz válogatottat fogadja, de előtte még részt vesz egy összetartáson az MLSZ edzőközpontjában.
 
25 éves évforduló emléktöredékekkel
25 éves évforduló emléktöredékekkel Az ünnepség valamennyi résztvevőjének vannak kedves  emlékei, amelyek a Tarjáni Olvasókörhöz köthetők. Negyedszázad mérlegét vonták meg.