GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Avatás július 11-én
Avatás július 11-én Megnyílik Nagylaknál az első autópálya-határátkelő. Ugyanaznap átadják a Pécska (Pecica)-Arad illetve az M43-as Makó és az országhatár közötti szakaszát
 
Szakképzési centrum lesz Hódmezővásárhelyen
Szakképzési centrum lesz Hódmezővásárhelyen A három vásárhelyi szakképző iskola és a Cseresnyés Kollégium mellett Makón a Návay, Szentesen a Boros és a Zsoldos kerül át július elsejével az NGM-hez, illetve Vásárhelyhez.
 
Békési Fúvószenekari Találkozó vásárhelyiekkel
 Békési Fúvószenekari Találkozó vásárhelyiekkel A fúvószenekari rendezvényen négy település vett részt. Hódmezővásárhelyről a Városi Fúvószenekar és a Hód-Kristály Mazsorett csoport.
 
Felzaklatták Bessenyei Ferenc özvegyét
Felzaklatták Bessenyei Ferenc özvegyét Nem örül Élthes Eszter annak, hogy férje nevével árulják Vásárhelyen azt az ingatlant, ahol a Nemzet Színésze nevelkedett. Volt már konfliktusa máskor is.
 
Megszületett az elsőfokú ítélet
Megszületett az elsőfokú ítélet A sértettek száma több ezer, az Il Ferro Kft. összesen 10 557 szerződést kötött, köztük több vásárhelyi autótulajdonossal is. Nyolc év után született elsőfokú ítélet.
 
Egy hét csupa zene
Egy hét csupa zene A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola június 29-től július 5-ig ismét megrendezi a hagyományos Könnyűzenei Táborát. Részletes program!
 
Csúcsok a vásárhelyi atlétikában
Csúcsok a vásárhelyi atlétikában Több egyéni csúcs, 1971 óta tartott városi csúcs és öt érmes helyezés a vásárhelyi atléták OB mérlege, Szűcs Noémi pedig utazik az Európa-bajnokágra.