GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kertépítészeti remekmű készült
Kertépítészeti remekmű készült Sándy Gyula építészmérnök szobrával a középpontban, hamarosan elkészül a Hódi Pál utcai szabadidőpark. Érdekes megoldások tárháza. Képekkel!
 
Határszemle strucc-módra
Határszemle strucc-módra Nem kétséges, a videót megnézve sok gyereknek felcsillan a szeme, hogy a tűzoltó hívatást választani nemcsak vagány és hősies dolog, de még kalandos is lehet. Videóval!
 
Karácsonyra hangolódás
Karácsonyra hangolódás 15 éves szép sudár, formás a város idei karácsonyfája. November 26-án állították fel BFMK előtt. November 29-től minden vasárnap délután adventi gyertyagyújtás lesz.
 
Jó lenne a második helyről várni a tavaszt
Jó lenne a második helyről várni a tavaszt Utolsó őszi hazai mérkőzésükre készülnek a vásárhelyiek a Felnőtt Női kézilabda bajnokságban. Szombaton a Gyomaendrődöt látják vendégül a Balogh Imsiben.
 
Nem csak ügyesen, ésszel is az utakon
Nem csak ügyesen, ésszel is az utakon Az idősebb kerékpárosok közül sokan például azt sem tudják mi fán terem a jobbkéz-szabály. A diákok hagy része megtanulja, hallottuk a Hódtói Sportcsarnokban ma délelőtt. Képekkel!
 
Kemény csatára van kilátás
Kemény csatára van kilátás A miskolciak 2-3-mal állnak a tabella 9. helyén, ami éppen megegyezik a 10. helyen tanyázó Kosársuli mutatójával. A borsodiak eddig még nem kaptak ki csarnokukban.
 
November 25. a Nők Elleni Erőszak Elleni nemzetközi nap
November 25. a Nők Elleni Erőszak Elleni nemzetközi nap Tudta? Ötféle erőszakot él meg a háromból egy nő. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad, inkább nem beszélnek róla. Videóval!