GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nyeregben érezték magukat
Nyeregben érezték magukat Szeptember 20-án, szombaton kerékpártúrával avatták fel a frissen elkészült, illetve felújított kerékpárutakat a vásárhelyiek.
 
Ez még nem az igazi
Ez még nem az igazi A hódmezővásárhelyi Református Újtemplom buszpályaudvar felöli oldala annyira megrongálódott, hogy kijavítását nem lehet halogatni.
 
Földesi Gyula új tánckörbe hívja a vásárhelyieket
Földesi Gyula új tánckörbe hívja a vásárhelyieket Valószínű ennek többen örülnek, mert ezzel lehetőség nyílik azoknak is aki szabadidejüket egy kis mozgással szeretnék eltölteni, vagy kedvet éreznek a tánctanuláshoz.
 
Bemutató a Nemzeti Vágtán
Bemutató a Nemzeti Vágtán Több ezer ember előtt tartott lovasterápiás bemutatót az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola csapata. A vásárhelyiek ötödször kaptak meghívást a Hősök Terére. Képekkel!
 
A Vajdaságig ért a Látóhatár
A Vajdaságig ért a Látóhatár A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad meghívására szeptember 18-án,  a Magyar Házban mutatkozott be a Vásárhelyi Látóhatár című folyóirat.
 
Buszbaleset Földeáknál
Buszbaleset Földeáknál Több embert a kivágott ablakokon át mentettek ki. Sok mentőautó, mentőhelikopter érkezett a helyszínre. A baleset miatt megbénult a forgalom a környéken. Képekkel!
 
Az amerikai légitámadások története
Az amerikai légitámadások története Háromszáznál több amerikai repülőgépet lőttek le Magyarország felett. A vásárhelyiek az október 18-tól ismerkedhetnek meg a II. Világháború alig ismert harci tevékenységével.