GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Roma fiatalok figyelmébe!
Roma fiatalok figyelmébe! Öt éve a roma fiatalok részaránya fél százalék volt a felsőoktatásban, az elmúlt tanévben pedig már 1,7 százalék. Az idei keret 275 millió forint, 65 millióval több a tavalyinál.
 
Pótfelvételi ponthatárok csütörtökön
Pótfelvételi ponthatárok csütörtökön A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban, július 26-án nyilvánosságra hozottnál.
 
Vásárhelyi festők képkincsei kerültek elő
Vásárhelyi festők képkincsei kerültek elő Az albumban csaknem 160 festmény szerepel és egyúttal képet ad a vásárhelyi és szegedi festők munkásságáról. Sok alkotás kimaradt.
 
Formálódó aranynemzedék
Formálódó aranynemzedék 176-nál jár a legfényesebben csillogó mutató, összeszámolva 298 bajnokunk és 501 érmesünk van, ami felettébb pazar egy olyan kis országtól, mint a miénk.
 
Jól jön az ingyen tüzelőanyag
Jól jön az ingyen tüzelőanyag Idén is pályázhatnak ingyenes tűzifára az ötezer lakos alatti települések. Tavaly Mártély és Székkutas is nyert, Vásárhelyen 200 köbméter fát osztottak ki.
 
Diktatúrák - Tettesek és áldozatok
Diktatúrák - Tettesek és áldozatok Augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja. Az '56-os Emlékév további eseményei az Emlékpontban.
 
12 ezer forinttal drágult az iskolakezdés
12 ezer forinttal drágult az iskolakezdés A megkérdezettek háromnegyedének továbbra is jelentős anyagi terhet jelentenek a tanulmányokhoz kapcsolódó különféle kiadások, ami nem meglepő.