GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kosármeccs dömping a hétvégén
Kosármeccs dömping a hétvégén A  20 éves a Vásárhelyi Kosársuli programsorozat keretében szombaton és vasárnap 14 kosármeccsre kerül sor Vásárhelyen.
 
Új felállásban még közelebb a lakossághoz
Új felállásban még közelebb a lakossághoz Sokkal összefogottabban, nagyobb rálátással a választókerületben élők érdekében. Szervezeti változások a Jobbik háza táján.
 
Épül az irattár
Épül az irattár Hódmezővásárhelyen megkezdték az egykori zeneiskola patinás épületébe költöző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal leendő irattárának alapozását.
 
Két helyen is pattoghat a labda
Két helyen is pattoghat a labda Közel 120 gyerek vett részt a fiú kézilabda-utánpótlás beindításának nyitónapján. Jövő héten már indulnak az edzések. Még lehet jelentkezni.
 
Az egyik elköltözött a másik fejleszt
Az egyik elköltözött a másik fejleszt Átrendeződik Vásárhely textilipara. A Hódmezővásárhelyi Ipari Parkban az egyik vállalat erősít, a másik befejezte tevékenységét.
 
Elsodorta a vásárhelyi kislányt
Elsodorta a vásárhelyi kislányt Hódmezővásárhelyen egy kisteherautó meglökte a kerékpáros kislányt, aki ettől átgurult az úttesten és egyensúlyát vesztve elesett. A kisteherautó vezetője megállás nélkül elhajtott
 
Iskolakóstoló
Iskolakóstoló Mint tyúkanyó a kiscsibéit, úgy segítgették a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola negyedikesei, a nyílt napokra érkező óvodásokat. Képekkel!