GazdaságAz őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

2012. április 5., csütörtök
 
Az őstermelői igazolvány három évig lesz érvényes

A jövőben az őstermelői igazolvány érvényességi ideje egyről három adóévre emelkedik, viszont minden évben új értékesítési betétlapot kell kiváltani, darabját ezer forintért  - a szeptembertől hatályos kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 

 

 

 

Az 1996-os rendelet módosítása szerint az őstermelői igazolványt a falugazdásznál lehet kiváltani, és az adja a betétlapot is.

Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

A tervezet új címmel bővíti a rendeletet, amely az igazolványok ellenőrzését tartalmazza. A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

 

 

 

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység

 

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek4 minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett

erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja tv.6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik.

 

A saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények - kivéve a 0602 40 vámtarifa számú rózsa oltva is - értékesítéséből származó bevételt akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az az évi 250 ezer forintot nem haladja meg. Amennyiben ennél több, akkor a bevétel egésze nem tekinthető őstermelésből származó bevételnek, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni. A saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust,

sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítése akkor számít őstermelői tevékenység bevételének, ha a magánszemély ezeket a termékeket 0.5 litert meghaladó kiszerelésben az adott évben kifizetőnek és/vagy termelői borkimérésben végső fogyasztónak értékesíti, és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben a bevétel meghaladja a 7 millió forintot vagy ha az értékesítés nem az előzőek szerint történik, akkor az egész bevétel nem számít az őstermelői tevékenység bevételének, e bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó

szabályokat lehet alkalmazni.

 

 
 
Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A gyorsabb és pontosabb diagnózisért
A gyorsabb és pontosabb diagnózisért A Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza 201 millió forintot nyert pályázaton, amelyből megújult a Szakkórház eszközállománya.
 
Halálos baleset Vásárhely közelében
Halálos baleset Vásárhely közelében Két személyautó ütközött össze a 45-ös főúton Hódmezővásárhely és Szentes között, az Ördöngősi Halastavak tőszomszédságában. Sok képekkel, videóval!
 
Egy hét múlva start!
Egy hét múlva start! Teljesen felkészült a vásárhelyi uszoda az Európa-bajnokságra. A kontinensviadal idején változnak az uszodai belépőjegyek, autóval új helyen lehet parkolni.
 
Hírek a vásárhelyi lovassport világából
Hírek a vásárhelyi lovassport világából Három hétvégén keresztül versenyeztek a Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületének lovasai. Kiemelkedő teljesítmények születtek. Képekkel!
 
Eleget höközött már
Eleget höközött már 12 dékán, köztük a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar dékánja is aláírta a távozásra felszólító levelet. Nem biztos hogy ez meghatja Török Márkot.
 
Ilyen lesz a következő tanév
Ilyen lesz a következő tanév A tanítás szeptember elsején kezdődik, és 2017. június 15-éig tart. Érdekesen alakulnak a tanév közti szünetek. Őszi és tavaszi érettségi menetrenddel!
 
Kitüntették Németh László atyát
Kitüntették Németh László atyát A magyar nemzetért hősi halált haltak emlékének és a katonasírok ápolásában végzett önzetlen és segítő együttműködésért kapta a kitüntetést.