Február 19-én Budapesten lezárult a „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői Gasztro Kupa 2016-os döntője.
Mint arról a Vásárhelyi Hírekben decemberben írtunk (cikk a lap alján) tavaly télen a „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe, biatorbágyi, budapesti, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapata mellett a hódmezővásárhelyi Hód Menza Kft csapata jutott be.
A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyt (OKÉS) az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezi. A közétkeztetési gasztro kupa idei témája a „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” volt, célja pedig, hogy bebizonyítsa, a hagyományos ízeknek is helye van az étlapon, csupán a közismert fogások modernizálására, a mai kor követelményeihez igazítására van szükség.
A 26 indulóból végül 12-en, köztük a Hód Menza Kft. „színeiben” Verók András főszakácsként és Gedai Endre segítőjeként indulhatott a február 19-én, a HUNGEXPO-n rendezett döntőben.
A verseny végeredményeként a neves szakácsokból és vendéglátós szakemberekből álló zsűri a legjobbnak a Sodexo Kft. miskolci csapatát találta.
A kétfős vásárhelyi csapat a menűjére egy-egy különdíjat kapott.
A menü elkészítése most sem volt könnyű, hiszen összesen 420 forint értékű alapanyagot használhattak a három fogás elkészítéséhez.
A Hód Menza Kft. versenymenüje:
Előétel |
Főétel |
Desszert |
Hideg zöldségkrémleves bulgurral |
Erdélyi karaj burgonyalepénnyel |
Mákfelfújt meggymártással |
Verók András 2003-ban pincérként végzett, majd egyéni vállalkozóként, később pultosként dolgozott. 2013 decemberében szakácsképesítést szerzett a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Intézetben. Gyakorlatát a Kenguru Panzióban és a szegedi Hunguest Hotel Forrásban töltötte. A szakács tanulmányok alatt érett meg benne a gondolat, hogy menza szakácsként dolgozzon.
2014 óta a Hód-Menza Nonprofit Kht.-nél főz, a gyermekétkeztetésben. A Kertvárosi Katolikus Iskola konyha vezetője, itt tálal mindennap a gyerekeknek, így közvetlen kapcsolatban is van velük.
Gedai Endre a hódmezővásárhelyi Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában végzett szakácsként. 2007-óta dolgozik a Hódmezővásárhelyi Hód-Menza Nonprofit Kft-nél mint szakács.
Kapcsolódó cikkünk a döntőbe jutásról:
420 forintos menüvel az országos döntőben