Kultúra, oktatásAz egykori hortobágyi munkatáborok világa

2019. október 25., péntek
 
Az egykori hortobágyi munkatáborok világa

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat zárásaként a hortobágyi munkatáborok világát ismerhették meg az érdeklődők. A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete elnökével, Dr. Mari Albertnével Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélgetett.

 

 

 

 

 


Az államszocialista hatalom 1950 és 1953 között összesen 12 munkatábort működtetett Magyarországon, amelyekbe Csongrád megye 29 településéről, köztük vásárhelyről is hurcoltak el embereket, megfosztva őket vagyonuktól és szabadságuktól. Mari Albertné édesapja, Vecsernyés Antal Domaszéken gazdálkodott gyümölcsösében, aki a községben élt polgári házában feleségével és három leányával. Ávósok és rendőrök közösen rontottak 1950. június 23-án hajnalban a családra, hogy a „közérdekből szükségessé vált” intézkedés keretében kényszerlakhelyre internálják őket.

 

Mari Albertné, Aranka emlékeibe egész életét meghatározó képként rögzült, amint az egyenruhások szüleire fegyvert fogva kényszerítették a családot házuk elhagyására. Vecsernyéséket marhavagonban szállították Tiszaszentimrére akik a megérkezésig azt sem tudták, hogy merre járnak a szerelvények, miközben attól tartottak, hogy Szibériába viszik őket málenkij robotra. A hortobágyi településen végül egy kiürített magtárépület lett a lakhelyük, ahol sok más családdal együtt a földre terített pokrócon kellett éjszakára elhelyezkedniük.

 

A hajnali ébresztőt követően a felnőtteket nehéz mezőgazdasági munkára vitték, de a gyerekeket is befogták dolgozni, akiknek a rizst kellett gyomlálniuk bokáig érő vízben. Enni a reggeli és az esti cikóriakávé mellett délben krumplit, vagy babot tartalmazó leves-félét kaptak. Irataikat elvették, s reményük sem volt megtudni, mikor térhetnek haza. Végül 1953-ban szüntették meg a táborokat, amelyek működtetésének igazi célja a középosztály megroppantása, s vagyonuk megszerzése volt. A szabadság azonban nem volt maradéktalan, házukat nem kaphatták vissza, ismerősöknél húzták meg magukat, s az iskolában, vagy a szülők munkahelyén kiállított dokumentumokon ott szerepelt a jelző: osztályidegen.

 

Mari Albertné elmondta: a 2000-ben megalapított Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének ma is nyolcszáz tagja van, célkitűzésük pedig az, hogy minél többekkel megismertessék a tízezer kitelepített ember történetét, hogy még egyszer hasonló ne fordulhasson elő a magyar történelemben. Az Emlékpont rendezvényén a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai mellett számos érdeklődő vett részt, akik az előadást követő beszélgetésen osztották meg élményeiket a program vendégével.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Tűzifa vásárlás okosan

Tűzifa vásárlás okosan

Napok kérdése az intenzív fűtési szezon beindulása. Néhány tanács, mire kell vigyázni, ha házaló kereskedők, vagy internetes hirdetésekben, illetve ingyenes újságokban kínálnak megvételre olcsó tüzelőt.
Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Jelentősen változott az önkormányzati cégek vezetőinek és tisztségviselőinek összetétele, amelyről a Vásárhely közgyűlés határozott az  október 23-i ülésén.
Hogyan is áll egy magyar család a beiskolázási roham előtt?

Hogyan is áll egy magyar család a beiskolázási roham előtt?

Csak komoly erőfeszítések árán, egy részük pedig egyáltalán nem tudja finanszírozni a gyerek középiskolát követő tanulóéveit. A számok magukért beszélnek.
Teszt az egészséges táplálkozásról

Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.