Kultúra, oktatásAz agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

2019. augusztus 1., csütörtök
 
Az agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

Az agrár-digitalizáció megállíthatatlanul terjed. A szakemberek szerint tíz éven belül a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adat-alapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytatnak, mert ezt a gazdasági környezet kikényszeríti.

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara azoknak kíván segíteni, akik kezdetektől tudatos alakítói akarnak lenni e folyamatnak. Képzésükben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt áll a precíziós mezőgazdaságon belül.

 

A laikusok számára is érthető, hogy ha a precíziós gazdálkodásról beszélünk, sokaknak a tíz és százmilliós gépek jutnak eszükbe, amelyek centiméteres pontossággal mozognak a táblán. Való igaz, ez is a precíziós mezőgazdaság része, de nem itt kezdődik az egész, hanem a gazda fejében. Érdekel-e engem, mint gazdálkodót, milyen terméskülönbségek vannak a tábláimon belül? Ha már érdekel, hogyan tudhatnám meg az okát?

 

Erre többféle módszer létezik. Az egyik ilyen módszer a drónos felmérés, ami robbanásszerű fejlődés előtt áll.

Mint azt megtudtuk, a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon azért fordítják a figyelmüket a drónokra, mert egyre több gazda ismeri fel ennek a jelentőségét, de nem tudják, hogyan kellene nekifogni. Nekik kíván segíteni. A tendencia azt mutatja, hogy tíz éven belül minden gazdaságban lesz egy vagy több drón, és a gazdák folyamatosan figyelemmel kísérik a területük minden négyzetméterét, hogy időben be tudjanak avatkozni, ha szükséges. A drónos felvételezéshez is tudás kell, de az adatok értékeléshez még több. A Karon drónpilóta képzést és alapos mérnöki tudást kapnak a hallgatók, hogy az adatokat értelmezni tudják. Ennek érdekében mind a három félévben van drónokkal foglalkozó tantárgyuk.

 

A levelező rendszerű képzésre az agrártudományok, a műszaki tudományok és a természettudományok területén szerzett BSc, MSc, vagy régebbi egyetemi vagy főiskolai diplomával lehet jelentkezni augusztus 23-ig

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Terítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

Terítéken az új könyvtár lehetséges...

Tíz lehetséges helyszín van versenyben. A lehetőségekről a közeljövőben egy konzultációs íven...
Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme...

Hamarosan elkezdődődik a diákok albérletkeresésének időszaka, amikor felbolydul a főváros és az egyetemi...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.