Kultúra, oktatásAttila király aranya Vásárhelyen

2014. május 12., hétfő
 
Attila király aranya Vásárhelyen

Egyáltalán nem alaptalan és nem is túlzás azt feltételezni, hogy a szikáncsi aranylelet Attila kincsestárából származik. Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a Kárpát Medence és Bizánc között a mai Hódmezővásárhely környékén vezetett egy kereskedelmi útvonal – mondta  Bíróné Sey Katalin a Vásárhelyi Híreknek adott interjúban.

 

 


A Magyar Nemzeti Múzeum ma már nyugalmazott muzeológusa 1963-ban ott volt, amikor Jozó Erzsébet veje beállított a dunsztosüvegnyi aranypénzzel.

”Huszár Lajossal, ketten dolgoztunk a múzeum Éremtárában, és azt a napot életem nagy szerencséjének tartom, de azt is, hogy a feltárásban is közreműködhettem!”

Mint elmondta, nem csak a – később 6,5 kilogrammra kiegészült - arany súlya, hanem történeti súlya is Európában egyedülállóvá teszi a szikáncsi aranypénz leletet.

 

Bíróné Sey Katalin meg is magyarázza ennek okát. „A 440-es években tárgyalások folytak a Bizánci udvar és Attila király között a kivetett adó mértékéről. A bizánciak sokallták az évi 2100 font aranyat. Annak előtte 750 font arany volt a béke ára, amit aztán újabb összegekkel emeltek, és végül a rómaiak adója 2100 font lett. Tudni kell, hogy egy font 72 db solidust tartalmaz, a szikáncsi lelet 1439 aranyérméje jó húsz fontot tesz ki, ami körülbelül egy százaléka lehetett a hunok által a kelet-római császárságra kivetett adónak. Ez az egy százalék mégis tetemes összegnek számított, aminek a jelen korban az növeli az eszmei értékét, hogy az összes darab, úgynevezett verdefényes, még sosem használt pénzérme.” – mondta a nyugalmazott muzeológus.

 

A későbbi gondos feltárás eredményeként az 1439 darab Európában is egyedülálló, hiszen eddig csak Szlovákiában került elő egy hasonló korú lelet, 108 solidus-szal, illetve  Skandináviában szórványleletekből 980 darabot sikerült összegyűjteni.

„Éppen ez az egyben megtalált, még sosem használt mennyiség utal arra, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Attila kincstárából származik, akár úgy hogy megdézsmálták a szállítmányt, mielőtt megérkezett volna.” – mondta a nyugalmazott muzeológus. Hozzátette, mivel akkoriban a hunok mobilak voltak, nem állandóra épített házakban laktak, a szikáncsi területen a feltárás során nem is találtunk semmilyen más, régészeti szempontból is alátámasztható bizonyítékot. A viszont tény, hogy a Kárpát Medence és Bizánc között a mai Hódmezővásárhely környékén vezetett egy kereskedelmi útvonal.” – mondta, Bíróné Sey Katalin, aki május 14-én délután 5 órakor az egyedülálló kincslelet izgalmas történelmi hátterét mutatja be a Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatban.


Kapcsolódó cikkünk:

 

Hat és fél kiló arany egy tanya mellett

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Minden huszadik magyar ebbe hal bele

Minden huszadik magyar ebbe hal bele

Magyarországon ebben a krónikus betegségben szenvedők többsége nem tud állapotáról, pedig több embert öl meg, mint a tüdőrák és az emlőrák összesen.

Minden a kerékpárosokért!

Minden a kerékpárosokért!

A kerékpárutak építésére, felújítására nyert pályázat egyik hozadéka egy közel egyhónapos közlekedési ismeretek elmélyítését szolgáló program.
Balesetet okozott, majd vízben kötött ki az ittas sofőr

Balesetet okozott, majd vízben kötött ki az ittas sofőr

A fotókon látható balesetek nem egy helyszínen készültek, de mindkettőnél ugyanaz a gépjármű vezetője. Nemcsak ittasság, hanem segítségnyújtás elmulasztása miatt is felel.

 

Erő és szellem győzelme

Erő és szellem győzelme

Május 19-én, Budapesten a II. Nyílt Magyar Hapkido Bajnokságban a vásárhelyi taekwondosok, Máté Zsolt, Máté Gergő és Tari Viktor Dávid 11 érmes helyezést ért el.
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.